Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Η Σούπερ Λιγκ στο μικροσκόπιο

Πανό που είχε σηκωθεί στη θύρα 13 της Λεωφόρου
και για το οποίο ο διαιτητής Λαμπρόπουλος
διέκοψε το ματς και διέταξε να απομακρυνθεί...
 
Ο πιο μεγάλος κερδισμένος είναι και σ' αυτή την αγωνιστική ο Ολυμπιακός, ο οποίος καθάρισε ένα ακόμα ντέρμπι πετυχαίνοντας το 7 στα 7 και έχει βάλει πλώρη ολοταχώς για τον τίτλο. Τα 4 γκολ που έβαλε στην ΑΕΚ δεν αντικατοπτρίζουν την εικόνα του ματς, όμως σε γενικές γραμμές έδειξε ότι διαθέτει πολύ καλή ομάδα -καλύτερη από την περσινή- και δύσκολα θα χάσει το φετινό πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ εγκλωβίστηκε στις ακατανόητες αποφάσεις του προπονητή της και ενώ μέχρι το 60' μπορούσε να βάλει στοίχημα κανείς ότι είχε τη δυνατότητα να φύγει ακόμα και με τον βαθμό της ισοπαλίας από το Καραϊσκάκης, τελικά μέσα σε 30 λεπτά γνώρισε τη συντριβή εξ αιτίας μιας λάθος κίνησης του προπονητή της.

Ο Πανιώνιος, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία του και τα νικηφόρα αποτελέσματα (έφτασε τις 4 νίκες σε 7 αγωνιστικές), περνάει στους κερδισμένους της αγωνιστικής. Κέρδισε με σχετική άνεση την Καλλονή παίζοντας όσο χρειαζόταν για να πάρει τους 3 βαθμούς. Από την άλλη για την Καλλονή ισχύει το "πιο αδιάφορος πεθαίνεις". Λες και δεν κατέβηκαν ποτέ οι παίκτες της στο γήπεδο, αποδέχτηκαν στο τέλος τη μοίρα τους και ελπίζουν να τσιμπήσουν εκτός έδρας βαθμούς σε προσεχή τους παιχνίδια, αν και φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο κάτι τέτοιο.

Ο Πλατανιάς, σε μια παράσταση για ένα ρόλο, γκρέμισε ακόμα περισσότερο τον Πανθρακικό, που ύστερα  από την παραδοχή και του προπονητή του ότι δεν έχει ελπίδες να παραμείνει στην κατηγορία, μάλλον πρέπει να ετοιμάζει σιγά-σιγά τις βαλίτσες του για την Football League. Οι γηπεδούχοι πέτυχαν 4 γκολ έχοντας σε μεγάλη μέρα τον Γουνδουλάκη που μοίραζε ασίστ και τον Μιλούνοβιτς που έστελνε τη μπάλα στα δίχτυα. Αντίθετα ο Πανθρακικός ήταν ωσεί παρών στον αγωνιστικό χώρο και τιμωρήθηκε αναλόγως.

Στους κερδισμένους ο Παναθηναϊκός που επικράτησε με 3-1 του ΠΑΣ Γιάννινα στη Λεωφόρο. Ο Παναθηναϊκός δέχτηκε γκολ στο γήπεδό του έπειτα από 341 αγωνιστικά λεπτά. Μεγαλύτερη σημασία έχει όμως το γεγονός ότι είναι ο μόνος από τους διεκδικητές του τίτλου που κρατήθηκε σε απόσταση αναπνοής 3 βαθμών από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό και τώρα καλείται να αποδείξει μέχρι πού μπορεί να φτάσει αφού τον περιμένει ένας Γολγοθάς τεσσάρων καυτών αγωνιστικών που ξεκινάνε με το ντέρμπι στην Τούμπα απέναντι στον ΠΑΟΚ την επόμενη αγωνιστική και ακολουθούν κατά σειρά το ντέρμπι με την ΑΕΚ στη Λεωφόρο, το εκτός έδρας παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και το τρίτο ντέρμπι, αυτή τη φορά με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο. Τέσσερα ματς που θα κρίνουν σχεδόν τα πάντα στο φετινό πρωτάθλημα. Κατ' αρχήν θα πρέπει να έχει τις λιγότερες δυνατές απώλειες στα τρία παιχνίδια που προηγούνται του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ώστε πηγαίνοντας στο μεταξύ τους παιχνίδι να παίξει το δυνατό του χαρτί για να υποσκελίσει τον αντίπαλό του στη μάχη του τίτλου. Αν βέβαια έχει χάσει βαθμούς από τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ ή τον Ατρόμητο τα πράγματα θα έχουν δυσκολέψει πολύ και θα εξαρτηθεί από το πόσο θα έχει ανοίξει η μεταξύ τους ψαλίδα για να φανεί αν ο Παναθηναϊκός θα παραμείνει στην διεκδίκηση του τίτλου ή θα ενταχθεί κι αυτός στο γκρουπ της παρηγοριάς των άλλων δύο (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ) που θα διεκδικήσουν μέσω των πλέι οφ τη δεύτερη προνομιούχο θέση του Τσάμπιονς Λιγκ και τις θέσεις που θα οδηγούν στο Γιουρόπα Λιγκ. Τα Γιάννινα δεν παρουσίασαν κάτι το ιδιαίτερο αλλά τουλάχιστον δεν κατέβηκαν στην Αθήνα για να παίξουν καταστροφικό ποδόσφαιρο αλλά για διεκδικήσουν ό,τι περισσότερο μπορούσαν.

Κερδισμένος ο Ατρόμητος που έπειτα από 4 αγωνιστικές χωρίς νίκη κατάφερε να την πάρει μέσα στη Βέροια. Η γηπεδούχος ομάδα συμπλήρωσε 4 αγώνες στην έδρα της χωρίς να έχει γευτεί τη χαρά της νίκης, σε αντίθεση με τα εκτός έδρας ματς που έχει δώσει όπου τα πηγαίνει πολύ καλύτερα παραμένοντας αήττητη και έχοντας πετύχει 2 νίκες και 1 ισοπαλία!

Το χορό των ισοπαλιών άνοιξαν ο Ηρακλής με τον ΠΑΟΚ. Για τέταρτη σερί φορά στο Καυτατζόγλειο οι δύο ομάδες αναδεικνύονται ισόπαλες. Ο Ηρακλής προηγήθηκε δύο φορές και ισάριθμες ισοφαρίστηκε για να προηγηθεί ο ΠΑΟΚ με 2-3, να χάσει πέναλτι στο 91' ο πολύς Μπερμπάτοφ και ταυτόχρονα την ευκαιρία να κλειδώσει τη νίκη και να έρθει ο Ηρακλής στο 92' και να πετύχει τη χρυσή ισοφάριση. Για τον Ηρακλή ήταν μια ανάσα η συγκεκριμένη ισοπαλία αφού προερχόταν από σερί αποτυχημένων αποτελεσμάτων, παρόλο που ακόμα δεν έχει γνωρίσει τι θα πει νίκη στο γήπεδό του έχοντας χάσει δύο φορές και έχοντας φέρει άλλες δύο φορές ισοπαλία . Αντίθετα για τον ΠΑΟΚ μάλλον ήταν ταφόπλακα στα σχέδιά του για κάτι καλό φέτος, αφού έμεινε από τόσο νωρίς 10 ολόκληρους βαθμούς πίσω από τον Ολυμπιακό.

Ισοπαλία είχαμε όμως και στη Λειβαδιά ανάμεσα στον τοπικό Λεβαδειακό και τον Παναιτωλικό. Περίεργο παιχνίδι ομολογουμένως. Κομπότιος η λογική του με το γνωστό διπλό ημίχρονο Χ τελικό που θα μπορούσε να είναι και άσος τελικό. Ο Λεβαδειακός αφυπνίστηκε αφού πρώτα βρέθηκε πίσω στο σκορ με 2 γκολ. Χρειάστηκε μάλιστα ένα πέναλτι και μία αποβολή αντιπάλου για να καταφέρει να ισοφαρίσει. Από την άλλη οι Αγρινιώτες, με τον Γιάννη Μαντζουράκη πλέον στον πάγκο τους, άφησαν πίσω τις δυο ξεγυρισμένες πεντάρες που είχαν αρπάξει από Αστέρα Τρίπολης και Καλλονή και μετατράπηκαν σε πολιορκητικό κριό που παραλίγο να γκρεμίσει τα τείχη της Λειβαδιάς και να αλώσει την πόλη.

Και τρίτη στη σειρά ισοπαλία είχαμε, αυτή τη φορά στην Τρίπολη, μεταξύ του τοπικού Αστέρα και της Ξάνθης. Οι φιλοξενούμενοι στάθηκαν τυχεροί αφού ο Αστέρας προηγήθηκε και έφτασε αρκετές φορές στο δεύτερο γκολ, είχε όμως την ατυχία να αποβληθεί νωρίς παίκτης του και να μείνει με δέκα παίκτες, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η Ξάνθη και κατάφερε να ισοφαρίσει.

Ποδοσφαιριστές που ξεχώρισαν ήταν ο Μπακασέτας του Πανιωνίου, ο Γουνδουλάκης του Πλατανιά, ο Τσέναμο της Ξάνθης και ο Σιμόες της ΑΕΚ που τόσο ακατανόητα αντικαταστάθηκε από τον Δέλλα με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ομάδα του και να δεχτεί τέσσερα γκολ.

Η φάση της αγωνιστικής έγινε στο Καραϊσκάκης όπου ο απερίγραπτος διαιτητής Κύζας και ο μάλλον τυφλός επόπτης του, έδειξαν οφσάιντ στο 31' του αγώνα τον Αραβίδη και ενώ είχε υποδεχτεί τη μπάλα από τον αντίπαλο σέντερ μπακ, τον Μποτία!

Σοβαρό τραυματισμό δεν είχαμε σ' αυτή την αγωνιστική, γεγονός που μας ευχαριστεί ιδιαίτερα.

Η διαιτησία τα πήγε καλά εκτός από δύο περιπτώσεις. Αυτή του απερίγραπτου Κύζα στο ντέρμπι Ολυμπιακού-ΑΕΚ όπου οργίασε υπέρ των γηπεδούχων και εκείνη η περίεργη διαιτησία του Σελίμου στη Λειβαδιά όπου έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να αλλάξει το διαμορφωθέν αποτέλεσμα σε βάρος της γηπεδούχου ομάδας, χωρίς όμως να διαμαρτυρηθεί γι' αυτό κανείς από την φιλοξενούμενη, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια ή μετά τη λήξη του αγώνα! Γιατί σήμερα θυμήθηκαν να βγάλουν μια υποτονική ανακοίνωση διαμαρτυρίας για τα μάτια του κόσμου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής με τα βασικά στοιχεία του κάθε αγώνα και την κριτική των διαιτητών:

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 4-0 (28' Μποτία, 70' Ιντέγε, 78', 90'+ πεν. Φορτούνης) Διαιτητής: Κύζας (Δράμας) Κακή η διαιτησία του Κύζα και των βοηθών του που έκαναν τρομερά λάθη. Στο 21' δεν υπάρχει οφσάιντ στον Αραβίδη που έφευγε προς τα πλάγια με τον Σιόβα να τον κυνηγάει, ενώ και στο 31', πάλι έκοψε με ανύπαρκτο οφσάιντ τον Αραβίδη καθώς η μπάλα έφτασε σε αυτόν από τον Μποτία. Στο 43' δεν έδωσε πέναλτι σε ανατροπή του Πλατέλλα, ενώ χάρισε ακόμα μια κίτρινη κάρτα στον Μποτία πριν τη λήξη του πρώτου ημιχρόνου. Επίσης στο γκολ του Ολυμπιακού έχει προηγηθεί φάουλ του σκόρερ στον Ντίντακ. Στο δεύτερο ημίχρονο έκοψε καθαρή φάση της ΑΕΚ σαν οφσάιντ όταν το σκορ ήταν ακόμα στο 1-0. Έδειξε πολλές κάρτες, ανάμεσά τους και μία στον Κορδέρο που ήταν στον πάγκο! Λίγο πριν τη λήξη του αγώνα έδωσε πέναλτι στον Ολυμπιακό σε μία φάση που φαίνεται ότι αρχικά ο Γκάλο βρίσκει τη μπάλα. Ίσως μετά να βρίσκει και τα πόδια του επιθετικού όμως σε εκείνο το σημείο και με το σκορ στο 3-0 ένας στιβαρός διαιτητής δεν υποδεικνύει με τόση ευκολία το σημείο του πέναλτι. - Έδειξε 7 κίτρινες κάρτες - Επηρέασε έντεχνα το αποτέλεσμα όταν στο σκορ ήταν ακόμα στο 1-0 - Βαθμός: 4

Πανιώνιος-Καλλονή 2-0 (11', 68' Μπακασέτας) Διαιτητής: Νταλούκας (Τρικάλων) Έδειξε 3 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Πλατανιάς-Πανθρακικός 4-0 (3' Τσουράκης, 15', 60' Μιλούνοβιτς, 89' Ράμος) Διαιτητής: Μήτσιος (Ηπείρου) Έδειξε 4 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Ηρακλής-ΠΑΟΚ 3-3 (14' Μακρής, 43' Βέλλιος, 90'+2 Μπαρτολίνι - 35' Πέλκας, 65' Μπερμπάτοφ, 77' Τζαβέλλας) Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου) Στο 90' ο Μπαρτολίνι ανέτρεψε μέσα στην περιοχή τον Πέλκα και ο διαιτητής σφύριξε σωστά το πέναλτι - Έδειξε 4 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Λεβαδειακός-Παναιτωλικός 2-2 (40' Γιακουμάκης, 47' πέν. Μάντζιος - 11', 20' Μαρκόβσκι) Διαιτητής: Σελίμος (Λακωνίας) Στο 47' ο Μάντζιος κέρδισε πέναλτι από μαρκάρισμα του Ντιένγκο Μπεχαράνο. Στο 69' Μιλιάζες και Ντάνι Μπεχαράνο τσακώθηκαν και την πλήρωσε ο παίκτης του Παναιτωλικού που αποβλήθηκε - Έδειξε 9 κίτρινες κάρτες και 1 κόκκινη! Λεπτομέρεια: Οι 6 από τις κίτρινες και η κόκκινη πήγαν σε παίκτες του Παναιτωλικού! - Εδράκιας ή στοιχηματάκιας; Εν μέρει επηρέασε το αποτέλεσμα αφού με το πέναλτι και την αποβολή βοήθησε τον Λεβαδειακό να φτάσει στην ισοφάριση και παραλίγο να κάνει και την ολική ανατροπή, χωρίς ωστόσο να διαμαρτυρηθεί ο Παναιτωλικός για όσα υπέστη. Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Με λίγα λόγια διπλό ημίχρονο Χ τελικό, που παραλίγο να ήταν άσος τελικό - Βαθμός: 6

Παναθηναϊκός-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1 (17' Καρέλης, 60' πέν. Πέτριτς, 90+3' Αμπέντ - 71' πέν. Τσάβες) Διαιτητής: Λαμπρόπουλος (Ηλείας) Στο 60', σε μια διεκδίκηση στον αέρα, ο Μπέριος έριξε αγκωνιά στον Τελάντερ και σωστά υποδείχτηκε το πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού. Στο 71' ο Ταυλαρίδης απέκρουσε με το χέρι μέσα στην περιοχή και πάλι σωστά υποδείχτηκε το πέναλτι, αυτή τη φορά υπέρ του ΠΑΣ - Έδειξε 8 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Αστέρας Τρίπολης-Ξάνθη 1-1 (34' Σκούρτης - 68' Νιέτο) Διαιτητής: Θάνος (Γρεβενών) Στο 31' ο Φλίσκας απέκρουσε με το χέρι μέσα στην περιοχή τη μπάλα έπειτα από σουτ του Φερνάντες. Ήταν πέναλτι που σωστά δόθηκε. Στο 55' έδειξε σωστά δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Τορμένα και τον απέβαλε αφήνοντας τον Αστέρα με δέκα παίκτες - Έδειξε 7 κίτρινες κάρτες με τις 2 από αυτές να μετατρέπονται σε κόκκινη - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8

Βέροια-Ατρόμητος 0-1 (46' Λε Ταλέκ) Διαιτητής: Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου) Έδειξε 7 κίτρινες κάρτες - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα - Βαθμός: 8.