Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Νέμεσις

Η Νέμεσις ως θεότητα προσωποποιούσε μαζί με άλλες (Θέμιδα, Ειμαρμένη κ.ο.κ.) την έννοια της δικαιοσύνης και αποκαθιστούσε την τάξη (της φύσης, της ανθρώπινης κοινωνίας, του κόσμου), όταν αυτή διασαλευόταν. Τότε τιμωρούσε την υπεροψία και την αλαζονεία των ανθρώπων (την ύβριν). Αν κάποιος αδικεί τους άλλους συνεχώς και κάποια στιγμή η ίδια η ζωή του θέσει οδυνηρό φρένο στη στρεβλή πορεία του, τότε μιλάμε για "θεία δίκη".

Σύμβολα της θεάς είναι ο πήχυς και το χαλινάρι. Τα σύμβολα αυτά είναι ενδεικτικότατα της λειτουργίας της να προσμετρά τις ανθρώπινες σκέψεις, συναισθήματα, δράσεις και να θέτει ένα όριο στην αχαλίνωτη ασυδοσία του εγωισμού των ανθρώπων. Έτσι η έπαρση των θνητών έναντι των Κοσμικών Νόμων (ύβρις) και η κατάφωρη αδιαφορία για το Κοινό Καλό, σαρώνονται με τη δράση της Νέμεσης και εδώ μοιάζει με Συμπαντική Ζυγαριά που απονέμει αέναα Δικαιοσύνη…

…Ήθελα να απευθυνθώ σε φίλους μου Ολυμπιακούς, που είναι αρκετοί και να τους ζητήσω να μου απαντήσουν με το χέρι στην καρδιά, πέρα από κάθε εγωισμό και από κάθε οπαδική σκοπιμότητα. Όλα αυτά που βλέπουν να συμβαίνουν με άξονα τους ανθρώπους που διοικούν την ομάδα τους, πώς τους ακούγονται; Κατά την άποψή τους διέπονται από μία συγκεκριμένη λογική; Τα βρίσκουν εναρμονισμένα με το κοινό αίσθημα περί ισονομίας, δικαιοσύνης, αλληλοσεβασμού και ευγενούς άμιλλας;

Ας μη βιαστούν να μου απαντήσουν "όλοι τα ίδια κάνουν" ή πώς "αυτός είναι ο νόμος του ισχυρού", γιατί είμαι σίγουρος πως αν ήταν στη θέση των φιλάθλων άλλων ομάδων σίγουρα δεν θα ήθελαν να συμβαίνουν στους ίδιους. Κι ακόμα μη προσπαθήσουν να απενοχοποιηθούν χρησιμοποιώντας επιχειρήματα της κοινής καθημερινής προπαγάνδας που εκπορεύεται από τα καλά οργανωμένα κέντρα αποφάσεων που έχουν την βάση τους μέσα στα γραφεία της ομάδας τους. Αυτά τα ξέρουμε όλοι καλά. Κι εμείς κι αυτοί. Τη δική τους γνώμη θέλω. Αν έχουν.

Για να μη πλατιάσουμε ας ασχοληθούμε μόνο με τα όσα έγινα τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες. Γίνεται η κλήρωση του κυπέλλου και η κληρωτίδα βάζει -μεταξύ άλλων- και το ζευγάρι Ολυμπιακός-ΑΕΚ. Ορίζονται οι ημερομηνίες των δύο αγώνων και όλα εντάξει. Προσέξτε, γίνεται πρώτα ο αγώνας και μετά το 1-1 που αποσπά η ΑΕΚ στο Καραϊσκάκης, αρχίζουν να ανακύπτουν ένα σωρό προβλήματα, το ένα μετά το άλλο. Όχι πριν τον αγώνα. Μετά. Αν ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει με ένα καθαρό 2-0 ή 3-0 δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη να καταφύγουν σε όλα αυτά καραγκιοζιλίκια. Θα έκαναν και πλάκα.

Ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι η ρεβάνς έχει οριστεί για την Πέμπτη 5 Μαρτίου, όμως την ίδια μέρα στο ΟΑΚΑ θα έπαιζε ο Παναθηναϊκός με τη Μπαρτσελόνα στο μπάσκετ. Ο ποδοσφαιρικός αγώνας θα μπορούσε να οριστεί για τις 3 το μεσημέρι και ο αγώνας μπάσκετ θα γινόταν στις 7 το απόγευμα. Προλάβαινε να διεξαχθεί και να τελειώσει ομαλά το παιχνίδι ακόμα κι αν χτυπούσαν οι δύο ομάδες από 40 πέναλτι η κάθε μία. Έπειτα ποιο ήταν το διακύβευμα αν συνέπιπταν χρονικά τα δύο παιχνίδια; Να μη συναντηθούν οι οπαδοί της ΑΕΚ με του Παναθηναϊκού; Στην παρούσα φάση δεν έχουν κανένα πρόβλημα μεταξύ τους. Αν επρόκειτο να συναντηθούν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού με εκείνους του Ολυμπιακού να την καταλάβω την αγωνία τους. Που δεν επρόκειτο να συναντηθούν αλλά λέμε.

Γίνεται η πρόταση να πάει μια μέρα πίσω το παιχνίδι, δηλαδή την Τετάρτη 4 Μαρτίου. Διαμαρτύρεται ο Ολυμπιακός επειδή την προηγούμενη Δευτέρα έπαιζε με τον Αστέρα Τρίπολης στο Καραϊσκάκης και πριν είχε το παιχνίδι με την Ντνιπρ για το Europa League. Του προτείνουν να πάει μια μέρα πίσω, δηλαδή την Κυριακή και το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αρνείται, παρόλο που η μετάθεση είναι σύμφωνη με τις ώρες που απαιτούνται να έχουν παρέλθει μεταξύ του ενός αγώνα και του άλλου και παρόλο που όλες οι άλλες ελληνικές ομάδες που έπαιξαν στην Ευρώπη και αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα αναγκάστηκαν σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα να παίξουν δύο αγώνες και μάλιστα αφού είχε μεσολαβήσει και ταξίδι τους στο εξωτερικό! Γιατί για τον Ολυμπιακό θα έπρεπε να γίνει εξαίρεση;

Η Νέμεσις στο μεταξύ, μετά το κλύσμα του 1-1 από την ΑΕΚ, τον στέλνει στην Ουκρανία όπως εκείνος ήθελε, δηλαδή ξεκούραστος και φεύγει με ένα μεγαλόπρεπο 0-2 στην πλάτη του. Εκείνη του χαμογελάει πονηρά κι αυτός εξακολουθεί τα ίδια καραγκιοζιλίκια και πάει πάλι όπως ήθελε, δηλαδή ξεκούραστος στη Λεωφόρο, όπου χάνει και εκεί με 1-2. Προκαλεί του κόσμου τα επεισόδια με τις γνωστές τραμπουκικές μεθόδους προέδρου και προπονητή και πετυχαίνει να τιμωρηθεί ο Παναθηναϊκός παίρνοντας ουσιαστικά στα χαρτιά τους 3 βαθμούς που έχασε δίκαια μέσα στο γήπεδο. Η Νέμεσις εκεί, σε μια γωνιά, να τους κοιτάζει γαλήνια και να τους χαμογελάει. Έρχεται και η ρεβάνς με τους Ουκρανούς, συνεχίζοντας πάντα ξεκούραστος και φέρνει ισοπαλία με 2-2 που τον στέλνει στο σπίτι του να βλέπει τους άλλους να παίζουν από την τηλεόραση. Την ίδια ώρα η Νέμεσις του κλείνει πονηρά το μάτι και του χαμογελάει ξανά. Χαμπάρι όμως δεν παίρνει κανείς τους στο λιμάνι.

Στο μεταξύ, έχοντας γίνει τα επεισόδια στη Λεωφόρο, βγαίνει η απόφαση να μη γίνουν αγώνες της Σούπερ Λιγκ. Συνεπώς, αφού δεν θα γινόταν το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης την Κυριακή ή τη Δευτέρα, έπαυε να υπάρχει το κώλυμα του Ολυμπιακού και άρα θα μπορούσε να γίνει κανονικά η ρεβάνς του κυπέλλου με την ΑΕΚ στις 4 Μαρτίου που είχαν πει. Μπα, ήθελε κι άλλο χρόνο ξεκούρασης ο Ολυμπιακός. Δεν αισθανόταν έτοιμος να πάει στο ΟΑΚΑ για να παίξει. Και του γίνεται πάλι το χατίρι. Στο μεσοδιάστημα μαγειρεύουν τα μέτρα που θα ισχύσουν από το παιχνίδι ΑΕΚ-Ολυμπιακός και που θα είναι εξοντωτικά για την γηπεδούχο αν συμβεί το παραμικρό. Για τους ίδιους που θα τα έχουν προκαλέσει, όχι.

Μόλις τελειώνουν και με αυτό, ήσυχοι πια, ορίζουν τον συγκεκριμένο αγώνα για την Τετάρτη 11 Μαρτίου. Και σιγά να μη τελείωναν όλα εκεί, αν νόμιζε κανείς κάτι τέτοιο. Επειδή έπαιζαν την Κυριακή με τον Πανθρακικό στην Κομοτηνή, βάζουν τον Πανιώνιο που έπαιζε Σάββατο στη Μυτιλήνη να ζητήσει μετάθεση του αγώνα του για την Κυριακή, για να μη φανεί ότι την ζητάνε οι ίδιοι. Και ενώ δεν γινόταν η Σούπερ Λιγκ να μεταφέρει μια μέρα πίσω το Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης, ξαφνικά γίνεται τα θαύμα και μεταφέρει το Καλλονή-Πανιώνιος από Σάββατο σε Κυριακή και στη θέση του ορίζει το Πανθρακικός-Ολυμπιακός από Κυριακή σε Σάββατο! Άλλη μια μέρα ξεκούρασης για τον Ολυμπιακό, έτσι, δια μαγείας.

Η Νέμεσις όμως κλείνει ξανά το ματάκι και χαμογελάει στην προστυχιά τους. Πρώτα-πρώτα τους χαλάει την ανταμοιβή που είχαν ετοιμάσει στον Πανιώνιο για την εκδούλευση που τους έκανε και ανατρέπει όλα όσα μαγειρεύτηκαν για να προκριθεί ο Πανιώνιος σε βάρος του Ηρακλή, πετώντας την ομάδα σκουπίδι έξω από το κύπελλο. Στη συνέχεια πιάνει το Σάββατο, που είχαν κανονίσει τον αγώνα με τον Πανθρακικό και ρίχνει όλη μέρα κι όλη νύχτα καρεκλοπόδαρα με αποτέλεσμα να μη μπορεί ο αγώνας να γίνει το Σάββατο. Κυριακή δεν έπρεπε να παίξετε, σα να τους έλεγε, ε, Κυριακή θα παίξετε! Βάση του ΚΑΠ ποδοσφαιριστές και διαιτητές είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στο μέρος διεξαγωγής του αγώνα για 24 ώρες και ακριβώς την ίδια ώρα της επόμενης μέρας να παρευρεθούν στη σέντρα του γηπέδου για να αποφασίσει ο διαιτητής αν βελτιώθηκε ο αγωνιστικός χώρος και αν μπορεί να διεξαχθεί ο αγώνας. Αν κρίνει ότι και πάλι δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει ο αγώνας τότε αναβάλλεται και ορίζεται σε τακτή ημερομηνία. Στους αιώνες των αιώνων αμήν ισχύει το ίδιο και ποτέ των ποτών δεν έχει γίνει κάτι διαφορετικό, όσο και να ψάξει κανείς. Πουθενά δεν αναφέρεται ότι μπορεί να γίνει δεκτή μια έκθεση κάποιας τεχνικής εταιρείας η οποία διαβεβαιώνει ότι ούτε την επόμενη μέρα πρόκειται να διεξαχθεί το παιχνίδι και δίνει το δικαίωμα στη φιλοξενούμενη ομάδα να αποχωρήσει για την έδρα της. Κι αν την άλλη ημέρα είναι όλα καλά και το γήπεδο στεγνό ποιος θα τους εγκαλέσει και ποιος θα τους τιμωρήσει που δεν έμειναν να αγωνιστούν; Δεν θα έπρεπε να χάσουν το παιχνίδι στα χαρτιά και να τους αφαιρεθούν και βαθμοί για παραβίαση του ΚΑΠ; Φυσικά κανείς δεν πρόκειται να τους αγγίξει και επειδή το ξέρουν γι' αυτό οργιάζουν σε όλους τους θεσμούς τους οποίους οι ίδιοι ελέγχουν.

Στο μεταξύ, η Νέμεσις πάλι βρίσκεται εκεί που την άφησαν. Ακουμπάει νωχελικά σε μια μάντρα, τους κοιτάζει που νομίζουν ότι της την έσκασαν και τους χαμογελάει γλυκά κλείνοντάς τους ταυτόχρονα τσαχπίνικα το ματάκι. Τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο; Θέλει κάτι να τους πει; Εγώ πάντως φίλοι μου Ολυμπιακοί θα ανησυχούσα. Δεν σας το κάνει πρώτη φορά. Σας στέλνει διαρκώς και επαναλαμβανόμενα μηνύματα. Βέβαια ποιος να τα πιάσει από τους ανθρώπους που σας έχει κληρώσει η μοίρα σας να διοικούν την ομάδα σας; Κανένας δεν ασχολείται. Φράγκο δεν δίνουν και το πιθανότερο είναι να χασκογελάνε και ειρωνικά. Αλλά εγώ, επειδή σας αγαπάω, όπως αγαπάω και όλους τους φίλους μου ανεξαρτήτως της ομάδας ή του κόμματος που υποστηρίζουν, θα σας το σημειώσω ακόμα μια φορά κι εσείς κάντε το ό,τι θέλετε. Μπορείτε να το τυπώσετε στο μυαλό σας ή και να το πετάξετε στα σκουπίδια. Κάτι έρχεται να σας βρει και μάλιστα σύντομα. Και δεν θα είναι καλό. Για του λόγου το αληθές, διαβάστε:

"Αν κάποιος αδικεί τους άλλους συνεχώς και κάποια στιγμή η ίδια η ζωή του θέσει οδυνηρό φρένο στη στρεβλή πορεία του, τότε μιλάμε για "θεία δίκη". Η έπαρση των θνητών έναντι των Κοσμικών Νόμων (ύβρις) και η κατάφωρη αδιαφορία για το Κοινό Καλό, σαρώνονται με τη δράση της Νέμεσης και εδώ μοιάζει με Συμπαντική Ζυγαριά που απονέμει αέναα Δικαιοσύνη"...