Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

10 σημεία του χτεσινού ντέρμπι που αξίζουν προσοχής

 Βάλτε τα εκεί που ξέρετε

1) Σε ένα ντέρμπι όπου η γηπεδούχος ομάδα είχε χριστεί από πριν πειραματόζωο για την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και καταστολής της βίας και στο οποίο τα μέτρα ήταν "δρακόντεια", πώς διέλαθε της προσοχής των αρμοδίων και δεν έθεσαν σαν πρώτη προτεραιότητα την οπωσδήποτε σύλληψη μερικών από εκείνους που θα επιχειρούσαν να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο; Δίπλα στα αστυνομικά όργανα βρέθηκαν οι ταραξίες και μάλιστα περικυκλωμένοι από αυτά. Γιατί δεν συνέλαβαν, έστω και πέντε άτομα, να ελεγχθούν και να δει όλος ο κόσμος αν πίσω από τα κιτρινόμαυρα διακριτικά βρίσκονταν πράγματι οπαδοί της ΑΕΚ και όχι τίποτα εγκάθετοι μεταμφιεσμένοι που σκοπό είχαν να προκαλέσουν την διακοπή του αγώνα; Είναι μια απορία που θα μας βασανίζει αυτή.

2) Το σημείο αυτό είναι άμεσα συνδεδεμένο με το σημείο 1. Το έγραφα εδώ και μέρες. Παίχτηκαν τρελά ποσά στις στοιχηματικές εταιρίες στην πιθανότητα διακοπής του αγώνα. Μεγαλύτερο ποντάρισμα υπήρχε για το αν ο Περέιρα θα επαναλάμβανε τα καραγκιοζιλίκια της Λεωφόρου και για τον αν θα τελείωνε ο χτεσινός αγώνας, παρά για το τελικό αποτέλεσμα και για τα γκολ που θα έμπαιναν. Και κάποιοι έβγαλαν τρελά λεφτά από αυτό που έγινε. Έπειτα από τόσες προφυλάξεις και από τέτοια κινητοποίηση που υπήρξε, πώς ήταν τόσο σίγουροι κάποιοι ότι θα υπάρξει διακοπή και ποντάριζαν τα λεφτά τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Ήξεραν κάτι ή ήταν θεοπάλαβοι; Δεν πρέπει να γίνει έλεγχος και γι' αυτό;

3) Μέσα στα τόσα που ζητάει ο υφυπουργός Αθλητισμού να εφαρμοστούν από τις ΠΑΕ για να απαλειφθεί η βία από τα γήπεδα, μήπως πρέπει να μεριμνήσει ώστε να τιμωρούνται αυστηρά, εκτός από εκείνους που προκαλούν τα επεισόδια και εκείνοι που τα υποκινούν; Μήπως, επιτέλους, πρέπει να χτυπηθεί στο κεφάλι το τέρας και το κεφάλι δεν είναι άλλο από τους ηθικούς αυτουργούς όλων όσων αηδιαστικών παρακολουθούμε να συμβαίνουν μέσα στα γήπεδα; Παράγοντες, προπονητές και ποδοσφαιριστές, δηλαδή οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε ηθική αυτουργία, θα πρέπει έπειτα από τις οποιεσδήποτε εμπρηστικές δηλώσεις τους να τιμωρούνται πάραυτα και πριν από την τέλεση των αγώνων, αλλά και μετά όποτε αυτό απαιτείται, ώστε να υπάρξει παραδειγματισμός και για του φιλάθλους. Σαν ηθικοί αυτουργοί για την πρόκληση βίας θα πρέπει να εγκαλούνται και οι αθλητικοί συντάκτες εφημερίδων και ειδικά των οπαδικών καθώς και των σάιτ που φανατίζουν και προκαλούν τον κόσμο να πάει στο γήπεδο, όχι για να δει μπάλα αλλά για να σφάξει ο ένας τον άλλο.

4) Εκείνος ο λαλίστατος περί παντός επιστητού ΠΣΑΠ, δεν θα έπρεπε να θεσπίσει ποινές για κάποια μέλη του, ενεργούς ποδοσφαιριστές, όπως ο κύριος Κασάμι που έδειχνε τα αχαμνά του στους φιλάθλους της ΑΕΚ, όπως παλιότερα το είχε κάνει και ο κύριος Νικοπολίδης, πάλι μέσα στο ΟΑΚΑ σε ντέρμπι ΑΕΚ-Ολυμπιακού ή όπως ο κύριος Σιόβας που προκάλεσε με τις απαξιωτικές δηλώσεις του για την αντίπαλο ομάδα, στην οποία, να μη το ξεχνάμε, αγωνίζονται συνάδελφοί του; Αν κάποιος προσβεβλημένος από τις δηλώσεις του κύριου Σιόβα οπαδός του κάψει το αυτοκίνητο, δεν θα είναι ηθικός αυτουργός εναντίον του ίδιου του τού εαυτού ο κύριος (το "κύριος" όταν συνοδεύει τέτοιους τύπους μη το λαμβάνεται και τόσο σοβαρά υπόψη σας) Σιόβας; Παρόμοιες συμπεριφορές δεν φτάνει μόνο να καταδικάζονται λεκτικά και με ανούσιες ανακοινώσεις (αν υπάρξουν και τέτοιες) αλλά χρειάζεται να επιβάλλονται και ποινές για να υπενθυμίζουν ότι ο αθλητισμός, τον οποίο υποτίθεται ότι υπηρετούν τα μέλη του, σημαίνει ευγενή άμιλλα και όχι ψευτοτσαμπουκάδες και τραμπουκισμούς για να γίνονται αρεστοί στους ανεγκέφαλους οπαδούς των ομάδων τους. Τη βία υπάρχουν πολλοί τρόποι για να την υπηρετήσει κανείς και άλλοι τόσοι για να βοηθήσει στην εξάλειψή της.

5) Ο Περέιρα, υποτίθεται, είναι επαγγελματίας προπονητής που ήρθε για να βγάλει το ψωμί του στη χώρα μας. Η συμπεριφορά του απέναντι στον κόσμο που γεμίζει τα γήπεδα για να δει την ομάδα του και με το εισιτήριο που αγοράζει εμμέσως τον χρυσοπληρώνει, δεν είναι απλά προκλητική αλλά αποτελεί ένα διαρκές ποινικό αδίκημα. Ο κύριος αυτός πρέπει να τιμωρηθεί παραδειγματικά για την κάθε του απρέπεια, την προκλητικότητα και την έλλειψη σεβασμού που επιδεικνύει απέναντι σε αυτούς από τους οποίους ζει και πληρώνεται πλουσιοπάροχα. Και μη μου πει κανείς ότι τον πληρώνει ο Ολυμπιακός γιατί αν δεν πήγαινε ο κόσμος στα γήπεδα ή αν δεν παρακολουθούσε από την τηλεόραση τους αγώνες, ποια έσοδα θα είχαν οι ομάδες και από πού θα εύρισκε τα λεφτά και η δική του ομάδα για να τον πληρώνει; Αλλά υπάρχει και η ηθική διάσταση μιας τέτοιας προκλητικής συμπεριφοράς. Τον κύριο Περέιρα τον παρακολουθούν και μικρά παιδιά είτε μέσα από τα γήπεδα είτε μέσα από τις οθόνες τους. Θα έπρεπε να μπαίνει σε κάθε αγώνα του Ολυμπιακού, το ειδικό σήμα στις οθόνες από τα κανάλια που μεταδίδουν τους αγώνες για την ηλικία των θεατών που επιτρέπεται να παρακολουθήσουν το θέαμα που τους προσφέρει αυτός ο άνθρωπος. Οι Ολυμπιακοί άραγε αισθάνονται περήφανοι με αυτό που βλέπουν τα παιδιά τους από τον κύριο Περέιρα; Το θεωρούν θέαμα κατάλληλο για ανηλίκους;

6) Ο Χαρά έβαλε ένα γκολ χτες στο 89' του αγώνα με το οποίο η ομάδα του πήρε την πρόκριση. Ένα γκολ που το έδειξε η τηλεόραση από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες. Είναι από τα παράξενα των τηλεοπτικών μεταδόσεων κι αυτό. Σε καμία λήψη δεν φαίνεται ξεκάθαρα αν βάζει το χέρι του ή αν στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα με το στήθος. Εκείνο που έχω να παρατηρήσω εγώ είναι το εξής. Δείτε πάλι τη φάση. Τη στιγμή που η μπάλα έρχεται σε επαφή με το σώμα του παίκτη, εκτοξεύεται με δύναμη προς το τέρμα. Μόνο ένα σκληρό σημείο του σώματος μπορεί να προκαλέσει την εκτόξευση προς τα εμπρός της μπάλας (πόδι, κεφάλι, χέρι) ενώ αντιθέτως αν η μπάλα πάει στην κοιλιά ή στο στήθος, περισσότερο στοπάρεται και ανακόπτεται η πορεία της. Σε καμιά περίπτωση δεν φεύγει βολίδα μπροστά. Εκτός αν ο συγκεκριμένος παίκτης διαθέτει κάποιο βιονικό… βυζί, τους μύες του οποίου έχει εκγυμνάσει τόσο καλά ώστε να μπορεί με αυτό ακόμα και να… σουτάρει!

7) Το χτεσινό παιχνίδι η ΑΕΚ δεν το έχασε από τον Ολυμπιακό. Το έχασε από τους ανεγκέφαλους ή εγκάθετους (εγώ θα επιμένω ότι αποκλείεται αυτοί να ήταν οπαδοί της ΑΕΚ και αν ήθελαν να με διαψεύσουν ας προχωρούσαν σε συλλήψεις). Στο σημείο που δέχτηκε το γκολ η ΑΕΚ, το παιχνίδι είχε ακόμα τουλάχιστον 5 με 6 λεπτά μέχρι να λήξει φυσιολογικά. Ποιος δεν έχει δει να ανατρέπονται ολοκληρωτικά σκορ με τα οποία ομάδες προηγούνταν σε ολόκληρο το ενενηντάλεπτο; Να θυμίσω τον μεγάλο τελικό του Champions League το 1999 ανάμεσα στην Μπάγερν και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, όπου οι Γερμανοί προηγούνταν από το 6' με γκολ του Μπάσλερ και οι Άγγλοι ισοφάρισαν στο 90' με τον Σέρινγχαμ και έκαναν την ολική ανατροπή στο 92' με τον Σόλτσκιερ κατακτώντας το τρόπαιο. Η ελπίδα στο ποδόσφαιρο πεθαίνει μόνο με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα. Χτες, αυτή την ελπίδα την δολοφόνησαν 15 καθάρματα που αν υπήρχε κράτος δεν θα έπρεπε να ξαναπατήσουν το πόδι τους σε γήπεδο εφ όρου ζωής. Το ίδιο είχαν κάνει και στο παιχνίδι με τον Πανθρακικό, πάλι στο ΟΑΚΑ, τη μοιραία χρονιά του υποβιβασμού της ΑΕΚ, όταν δεν της επέτρεψαν να διεκδικήσει τη σωτηρία της στα λεπτά που απέμεναν και την ανάγκασαν να χάσει το ματς με το έτσι θέλω και να πέσει κατηγορία. Εξ ου και το ντεζαβού του Δέλλα. Κι αυτό το έγραψα προχτές. Θα διακοπεί το παιχνίδι και θα πουν στους 70.000 ανθρώπους που έτρεξαν με λαχτάρα να δουν την ομάδα τους να επιστρέφει, συγγνώμη, λάθος, τα μέτρα απέτυχαν. Δεν βαρέθηκε κανείς να βλέπει μια χούφτα σαλτιμπάγκους να κάνουν κουμάντο στη ζωή του; Να αποφασίζουν εκείνοι αν θα παραμείνει ή αν θα πέσει η ομάδα του, να αποφασίζουν εκείνοι αν θα μπορέσει να πανηγυρίσει το σήκωμα της κούπας ή όχι (αναφέρομαι στο 2011 και στον τελικό με τον Ατρόμητο που πάλι τα είχαν κάνει μπουρδέλο), να αποφασίζουν εκείνοι αν θα διεκδικήσει την πρόκρισή της η ομάδα ή όχι. Και τέλος, να αποφασίζουν εκείνοι αν θα του επιτρέπουν να πηγαίνει στο γήπεδο να παρακολουθεί την ομάδα του ή αν θα του στερήσουν και αυτό το δικαίωμα και για πόσο. Τι να σας πω ρε μάγκες. Εμένα αν μου έπεφτε στα χέρια μου έστω και ένας τέτοιος θα τον φύτευα με το κεφάλι κάτω στο γκαζόν του ΟΑΚΑ για να τον βλέπουν οι νεότεροι και να παραδειγματίζονται. Αν και θα είχα πάντα τον φόβο μήπως με το πολύ πότισμα του γκαζόν ριζώσει και αρχίσει να πολλαπλασιάζεται βγάζοντας, όταν θα καρποφορήσει, καινούριους μαλάκες από το ίδιο είδος.

8) Εμένα δεν με ικανοποίησαν ούτε στο ελάχιστο οι δηλώσεις του Δημήτρη Μελισσανίδη μετά του τέλος του αγώνα. Τι ήθελα; Πρώτον να πει ότι είμαστε πάλι στα παλιά λημέρια μας, δηλαδή έχουμε επιστρέψει ήδη και το αποδείξαμε μέσα στο γήπεδο και πως το παλέψαμε αλλά δεν πειράζει που δεν κερδίσαμε, όλος ο χρόνος είναι δικός μας και θα έρθουν και οι τίτλοι. Ήθελα να ευχαριστήσει τους 70.000 ήρωες που ήρθαν από κάθε σημείο της Ελλάδας στο γήπεδο για την ΑΕΚάρα και μόνο. Ήθελα να ευχαριστήσει τους παίκτες και τον προπονητή για την υπερπροσπάθεια που έκαναν και να τους ενθαρρύνει να μην απογοητευτούν αλλά να τους παροτρύνει να συνεχίσουν την καλή δουλειά που κάνουν. Οι αναφορές στον Γκιρτζίκη, τον Ζωγράφο και τον Καλογερόπουλο, στην παρούσα χρονική στιγμή, δεν μου είπαν τίποτα. Αν ήθελε να καυτηριάσει κάποια πράγματα μπορούσε να το κάνει κάποια άλλη στιγμή και με άλλο τρόπο.

9) Στα αγωνιστικά θα εστιάσω σε μερικά μόνο σημεία. Ο Ανέστης δεν μπόρεσε να σηκώσει το βάρος ενός τέτοιου αγώνα. Και εκεί είναι που τον θέλεις τον ικανό τερματοφύλακα. Όχι στη μισή επίθεση των Τραχώνων. Το ίδιο ισχύει και για τον Σοϊλέδη. Έβγαζε μάτια με Ερμιονίδες και Επισκοπές και στο κρίσιμο παιχνίδι χάθηκε. Και ο Πλατέλλας με τον Μπαρμπόσα όμως, βρίσκονται ένα κλικ πιο κάτω για να κάνουν τη διαφορά στα μεγάλα ντέρμπι. Ίσως να προσφέρουν περισσότερα αν έρχονται από τον πάγκο. Σαν βασικοί σε ολόκληρο τον αγώνα δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα καθήκοντά τους παρά τη δεδομένη ποιότητά τους. Ο Ντακόλ, ο Ντούνης και ο Ρόβας δεν είναι οι παίκτες που θα μπουν σαν αλλαγές και θα σου αλλάξουν τη ροή ενός τέτοιου κρίσιμου αγώνα. Στερούνται του ειδικού βάρους που απαιτείται για να αντεπεξέλθουν σε τέτοια επικίνδυνα ματς. Όλοι οι άλλοι ήταν ΟΚ. Αλήθεια, εκείνον τον Κρισάντους, δεν τον πήραμε σαν τον δολοφόνο που μας έλειπε και μάλιστα για να ενισχύσει την ομάδα εν όψει των δύσκολων αγώνων του κυπέλλου, αφού είχαμε καταφέρει να προχωρήσουμε; Σε τι ακριβώς μας βοήθησε μήπως και κάτι μου έχει διαφύγει; Εκτός αν είναι τόσο αιμοσταγής δολοφόνος που φοβήθηκε ο Τραϊανός μήπως διαπράξει κανένα ειδεχθές έγκλημα και μας τραβάνε όλους για κακούργημα. Ή μήπως το κακούργημα το διέπραξαν εκείνοι που τον έφεραν;
 
10) Στον διαιτητή και τους επόπτες του χτεσινού αγώνα κανονικά δεν θα άξιζε καμία αναφορά. Δεν γίνεται όμως να παραβλέψεις, έστω και σαν απλές παρατηρήσεις, κάποιες συμπεριφορές τους. Όλως τυχαίως και όχι μία αλλά δύο φορές, ο επόπτης που κρίθηκε ότι διαθέτει την εμπειρία που απαιτείται για να οριστεί σε ένα τόσο μεγάλο παιχνίδι, είδε οφσάιντ και τις δύο φορές σε παίκτες της ΑΕΚ, τους οποίους ανέκοψε πριν γίνουν επικίνδυνοι για την εστία του Ολυμπιακού. Το λένε και προστασία και αυτούς που ασκούν προστασία τους λένε και προστάτες. Ή μπράβους. Ή νταβατζήδες. Γιατί αν δεν είναι τέτοιοι τότε είναι τυφλοί. Κι αν είναι τυφλοί τότε γιατί ορίζονται να διευθύνουν αγώνες; Απλή συλλογιστική. Ο διαιτητής από την άλλη, συνέταξε ένα τέτοιο φύλλο αγώνος που να μπορεί εγγυημένα να επιφέρει την τιμωρία της έδρας της ΑΕΚ αλά και την αφαίρεση βαθμών. Ουδεμία ασάφεια και πλήρως λεπτομερείς αναφορές για όλα τα τεκταινόμενα εντός του αγωνιστικού χώρου. Όλα; Εμ, όχι ακριβώς. Να, παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Περέιρα πήγε στην εξέδρα της ΑΕΚ αμέσως μετά από το γκολ του Ολυμπιακού και έκανε άσεμνες χειρονομίες προς τον κόσμο. Παρέλειψε, επίσης, να αναγράψει ότι ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Κασάμι, έδειξε τρεις φορές τα γεννητικά του όργανα προς τους φιλάθλους της ΑΕΚ. Προστασία το λένε κι αυτό. Και αυτόν που προστατεύει επίσης τον λένε προστάτη. Ή μπράβο. Ή νταβατζή. Ξέρει κανείς άλλος από εσάς καμία άλλη λέξη που μου διαφεύγει;