Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Φωστήρας-ΑΕΚ 1-3

Η ΑΕΚ αντιμετώπισε εκτός έδρας τον Φωστήρα για την 22η αγωνιστική της Football League τον οποίο και νίκησε με σκορ 1-3.
 
Ο Τραϊανός Δέλλας άφησε εκτός αποστολής τους τραυματίες Μάνταλο και Κορδέρο, αλλά και τους Καραγκιολίδη, Σοϊλέδη και Λαμπρόπουλο. Κανονικά έδωσε το παρών ο Χρήστος Αραβίδης, ο οποίος παρά το γεγονός ότι υπέστη κάταγμα στο χέρι κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με τον Ολυμπιακό, τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του και μάλιστα αγωνίστηκε με ειδικό νάρθηκα στο χέρι.

Η ενδεκάδα της ΑΕΚ: Βούρας, Μπακάκης, Πεταυράκης, Κολοβέτσιος, Τζανετόπουλος, Γιόχανσον, Ανάκογλου, Πλατέλλας, Ζόριτς, Αραβίδης, Κρισάντους.

Στον πάγκο της ΑΕΚ: Ανέστης, Γροντής, Ντούνης, Ρόβας, Σαρρής, Φαγιέ, Ντακόλ.

H ενδεκάδα του Φωστήρα: Γκέκας, Ζυγογιάννης, Γρομήτσαρης, Γκακέσα, Βλασόπουλος, Μουκίδης, Μουστόγιαννης, Μπελέρης, Σμυρλής, Αχείμαστος, Μήτκας

Στον πάγκο του Φωστήρα: Μπότος, Μπότης, Βλάχος, Σιώπης, Ράμα, Γενιτσαρίδης, Υμεράι

Διαιτητής: Ρατσιάκος.

Η ΑΕΚ αγωνίστηκε με λευκές εμφανίσεις.

Αν και βρέθηκε από νωρίς πίσω στο σκορ η ΑΕΚ, με τον Φωστήρα να προηγείται μόλις στο 4' με τον Μπελέρη, δεν έδειξε να επηρεάζεται, ξεπερνώντας ακόμα και την σκόπελο της κακής ψυχολογικής κατάστασης εξ αιτίας του αποκλεισμού από τον Ολυμπιακό στο κύπελλο αλλά και τα πολλά αγωνιστικά προβλήματα που αντιμετώπιζε λόγω τραυματισμών καθώς και τον κάκιστο αγωνιστικό χώρο του γηπέδου του Ταύρου και γύρισε το ματς από το πρώτο μέρος με γκολ στο 18' του Γιόχανσον και στο 36' του Πλατέλλα, ενώ στο 80' με ένα εκπληκτικό τέρμα του Ζόριτς, που ήταν και αυτός που έπαιξε το ρόλο του αντί-Μάνταλου κλείδωσε το ματς. Πρώτη συμμετοχή για τον Κρισάντους στο βασικό σχήμα, με τον Νιγηριανό να παίζει 90' και να βρίσκεται μέσα στις φάσεις αλλά να δείχνει ότι κάτι του λείπει για να κάνει τη διαφορά.

Πάνω σε όλα τα ανωτέρω προβλήματα που είχε να αντιμετωπίσει ο Δέλλας, ήρθε και η ψυχρολουσία με το τέρμα του Φωστήρα, μόλις στο 4'. Μετά από κόρνερ, ο Μπελέρης απέφυγε το μαρκάρισμα του Αραβίδη και με καρφωτή κεφαλιά δεν άφησε περιθώρια στον Βούρα.

Η ΑΕΚ παρέμεινε ψύχραιμη και συνέχισε να κάνει το παιχνίδι της. Ωστόσο, οι παίκτες της δυσκολεύονταν από τον αγωνιστικό χώρο να παίξουν το στρωτό ποδόσφαιρο που ξέρουν. Για να κάνουν ένα κοντρόλ της προκοπής έπρεπε να δώσουν μάχη με την λάσπη. Παρ' όλα αυτά προσπάθησαν να πιέσουν και τελικά έκλεισαν από νωρίς τον Φωστήρα στην περιοχή του. Το τέρμα της ισοφάρισης ήρθε στο 18', όταν μετά από σέντρα του Αραβίδη, ο Γιόχανσον με κεφαλιά έφερε το ματς στα ίσα.

Η Ένωση συνέχισε να πιέζει και αφού απείλησε με τους Κρισάντους και Πλατέλλα, κατάφερε να φέρει τούμπα το ματς στο 36'. Ο Ζόριτς έκανε συρτή πάσα στην περιοχή του Φωστήρα, ο Πλατέλλας πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας και με πλασέ την έστειλε στα δίχτυα, για την ολική ανατροπή. Στο μεταξύ, στο 35', πρόλαβε ο Βούρας να την κρατήσει ζωντανή, με μία εξαιρετική απόκρουση που έκανε σε σουτ του Μουστόγιαννη.
 
Στο δεύτερο ημίχρονο που το χορτάρι πατήθηκε, ο αγωνιστικός χώρος έγινε ακόμα χειρότερος, με αποτέλεσμα και η κοντινή πάσα να γίνεται με μεγάλη δυσκολία. Αυτό ανέβασε τον δείκτη δυσκολίας και επέφερε ακόμα μεγαλύτερη κούραση, ιδιαίτερα σε παίκτες που είχαν αγωνιστεί και στον επαναληπτικό του κυπέλλου με τον Ολυμπιακό. Έτσι, η ΑΕΚ προσπάθησε να κρατήσει τη μπάλα στα πόδια της και να κάνει οργανωμένες επιθέσεις, κλείνοντας τους χώρους στον αντίπαλο που θα τον έκαναν επικίνδυνο και θα του επέτρεπαν να εκμεταλλευτεί κάποιο λάθος από τα πολλά που αναγκαστικά έγιναν λόγω του κακού αγωνιστικού χώρου. Για παράδειγμα, στη μοναδική καλή στιγμή του Φωστήρα, στο 56', όταν σουτ του Βλασσόπουλου κόπηκε την τελευταία στιγμή από τον Κολοβέτσιο.

Η ΑΕΚ κυνήγησε όσο μπορούσε το γκολ και μάλιστα με αξιώσεις. Είχε μία καλή φάση με τον Κρισάντους στο 51' όπου το σουτ του Νιγηριανού πέρασε λίγο άουτ και μια τεράστια ευκαιρία στο 65', όταν ο Αραβίδης έβγαλε τον Πλατέλλα απέναντι από τον Γκέκα, ωστόσο ο επιθετικός της Ένωσης δεν κατάφερε να πλασάρει σωστά και απλά κέρδισε ένα κόρνερ. Στο 66' έγινε μία ακόμα καλή φάση για την ΑΕΚ. Μετά από κόρνερ και κεφαλιά του Γιόχανσον στο πρώτο δοκάρι, ο Κολοβέτσιος για κάτι λίγο δεν πρόλαβε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα του Φωστήρα.
 
Ο Δέλλας εντοπίζοντας την κούραση κάποιων παικτών, αντικατέστησε τους Μπακάκη και Αραβίδη, θέλοντας να δώσει φρεσκάδα στην ομάδα. Η ΑΕΚ συνέχισε να πιέζει τους γηπεδούχους και τελικά έφτασε στο γκολ που κλείδωσε τη νίκη, στο 80'. Αυτό ήταν και το ωραιότερο γκολ του αγώνα, με τον Ζόριτς να γίνεται αποδέκτης της μπάλας από πλάγια θέση και σχεδόν πάνω από την τελική γραμμή, γύρισε το σώμα του και με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Στη φάση αυτή τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε.
 
Γιόχανσον, Πλατέλλας και Ζόριτς οι κορυφαίοι της ΑΕΚ. Ο τελευταίος μάλιστα αντικατέστησε επάξια τον Μάνταλο δείχνοντας ότι η ΑΕΚ μπορεί να βασίζεται πάνω του για το μέλλον. Βούρας, Μπακάκης, Κολοβέτσιος, Τζανετόπουλος ήταν πολύ καλοί και βοήθησαν, ο καθένας με τον τρόπο του, την ομάδα. Πεταυράκης, Ανάκογλου κατώτεροι από άλλες εμφανίσεις τους, ενώ ο Κρισάντους πάλεψε, άνοιξε χώρους αλλά... κάτι φαίνεται να του λείπει. Ρόβας και Ντακόλ που μπήκαν σαν αλλαγές κράτησαν απλά τις θέσεις τους αξιοπρεπώς, ενώ ο Φαγέ έπαιξε λίγο για να κριθεί. Ο Δέλλας είχε να διαχειριστεί ένα ιδιαίτερο και περίεργο ματς, τόσο από ψυχολογικής πλευράς, επειδή ήταν το πρώτο ματς μετά τον αποκλεισμό, όσο και από πλευράς ανακατέματος της τράπουλας λόγω τραυματισμών αλλά και ανάγκης ξεκούρασης κάποιων παικτών και φυσικά λόγω του πολύ κακού αγωνιστικού χώρου που έκρυβε κινδύνους νέων τραυματισμών, οι οποίοι πια είναι πολυτέλεια για την ΑΕΚ, μια και δεν υπάρχουν τα περιθώρια για να στερηθεί τις υπηρεσίες και άλλων παικτών της. Ο ψηλός τα κατάφερε πολύ καλά και βρήκε λύσεις για όλα αυτά και του αξίζει ένα πολύ μεγάλο μπράβο.

ΦΩΣΤΗΡΑΣ: Γκέκας, Ζυγογιάννης, Γρομητσάρης, Γκασέσα, Βλασόπουλος (72' Υμεράι), Μουκίδης (46' Σίωπης), Μουστόγιαννης (62' Ράμα), Μπελέρης, Σμυρλής, Αχείμαστος, Μήτκας.

ΑΕΚ: Βούρας, Ανάκογλου, Αραβίδης (74' Ντακόλ), Κολοβέτσιος, Μπακάκης (65' Ρόβας), Πεταυράκης, Πλατέλλας, Τζανετόπουλος, Κρισάντους, Ζόριτς (83' Φαγιέ), Γιόχανσον.