Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Αποτελέσματα Σούπερ Λιγκ και διαιτησίες

Τα ματιάσαμε τα κοράκια, που στις δύο τελευταίες αγωνιστικές τα είχαν πάει σχετικά καλά και έσπευσαν να διαψεύσουν τις προσδοκίες μας για μια καλύτερη διαιτησία στο εγγύς μέλλον. Σε Καραϊσκάκης και Περιστέρι έγινε το μεγαλύτερο πανηγύρι, ειδικά στο δεύτερο, όμως, κατά ένα περίεργο τρόπο και πάλι δεν μπορεί κανείς να πει ότι επηρέασαν απευθείας το αποτέλεσμα των αγώνων που διαιτήτευσαν. Βέβαια, όταν ένας διαιτητής σφυρίζει ένα πέναλτι σαν κι αυτό του Περιστερίου ή όταν κόβει τρεις φορές τον αντίπαλο με ανύπαρκτα οφσάιντ και ταυτόχρονα δεν αποβάλει και παίκτη του αντιπάλου του, όπως έκανε ο λαμπρός επιστήμονας που διαιτήτευσε στο Καραϊσκάκης, δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να μιλάμε ή όχι για επηρεασμό του αποτελέσματος. Θα αναρωτηθεί κανείς και τι έπρεπε να κάνει ένας διαιτητής για να επηρεάσει το αποτέλεσμα ενός αγώνα. Να πυροβολεί τους παίκτες της ομάδας που έχει αποφασίσει να αδικήσει; Σωστό κι αυτό. Σας έχω ξαναγράψει από εδώ όμως για τη μαεστρία που απαιτούν οι πραγματικά χειρουργικές διαιτησίες. Μοιάζουν με εκείνες τις λεπτές επεμβάσεις που διακρίνονται για τη ακρίβειά τους και που όλα κρέμονται από την ικανότητα και την εμπειρία του χειρουργού. Ο έξυπνος διαιτητής σήμερα δεν χρειάζεται να καρφωθεί δίνοντας πέναλτι και ακυρώνοντας κανονικά γκολ ή κατακυρώνοντας άκυρα. Υπάρχουν πιο ασφαλείς και ανώδυνοι τρόποι για να φτάσει στον στόχο του. Τρανό παράδειγμα των όσων λέω ο Λαμπρόπουλος με τη διαιτησία του στο πρώτο ματς κυπέλλου μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ στο Καραϊσκάκης. Η συγκεκριμένη διαιτησία μπορεί να χρησιμεύσει και ως σεμινάριο για την εκμάθηση του αριστοτεχνικού αλλά και αναίμακτου χειρουργείου. Για την άρση κάθε αμφιβολίας και για να γίνω πιο κατανοητός, όποιος το επιθυμεί ας ανατρέξει στο βίντεο εκείνου του αγώνα.  

Ολυμπιακός-Αστέρας Τρίπολης 2-0 (13' Ντομίνγκες, 83' Φορτούνης) (διαιτητής: Βοσκάκης - Στο 53' ο Μποτία ανέτρεψε τον Μάσα τη στιγμή που επιχειρούσε να μπει στην μικρή περιοχή του Ολυμπιακού και αντί κόκκινης κάρτας του έδειξε κίτρινη - Στο 27' και στο 60' ανέκοψε λανθασμένα τον Μάσα σφυρίζοντας οφσάιντ και το ίδιο έκανε στο 66' σε επίθεση του Αστέρα με τον Ιγκλέσιας - Κοντολογίς πέρασε πριονοκορδέλα τον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος όμως δεν παραπονιέται ποτέ, αφού οι Μπάκος και Καϋμενάκης δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν το μεγάλο αφεντικό και φυσικά αποχωρούν πάντα χαμένοι αλλά με το χαμόγελο στα χείλη - Το αντάλλαγμα έρχεται μέσα από τη συμμετοχή στο Europa League - Ως εκ τούτου, ναι μεν έσφαξε τους Τριπολιτσώτες (σφάξε με πασά μου ν' αγιάσω), αλλά ποιος μπορεί να πει ότι επηρέασε το αποτέλεσμα αφού ούτε πέναλτι έδωσε ούτε γκολ ακύρωσε;)

Ατρόμητος-Παναθηναϊκός 2-0 (10' Μαρσελίνιο, 58' πεν. Ούμπιντες) (διαιτητής: Δασκαλόπουλος - Στο 57' σε μαρκάρισμα του Ταυλαρίδη στον Λαζαρίδη με τα… μάτια, είδε πέναλτι που ούτε ο Σάββας Θεοδωρίδης δεν θα τολμούσε να σφυρίξει - Τέτοια αρκούδα-πέναλτι ούτε ο… κατασκευαστής της παράγκας δεν θα είχε τολμήσει - Στο 65' έδειξε σωστά δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Δώνη αφήνοντας τον Παναθηναϊκό με 10 παίκτες - Εν τούτοις και παρά το πέναλτι μαϊμού, δεν μπορεί να ισχυριστεί ο Παναθηναϊκός ότι επηρέασε το αποτέλεσμα ο διαιτητής, αφού ο ίδιος είχε τα μαύρα χάλια του και δεν μπορούσε να αντιδράσει - Εξάλλου έχανε ήδη με 1-0 όταν δόθηκε το πέναλτι και δεν έδειχνε σημάδια ανάνηψης για να μπορέσει να ισοφαρίσει)

ΠΑΟΚ-Εργοτέλης 1-0 (83' Παπαδόπουλος) (διαιτητής: Κομίνης - δεν επηρέασε το αποτέλεσμα)

Πανιώνιος-Βέροια 4-2 (37' Κολοβός, 48', 57' Φούντας, 76' Γιάννου - 11' Μπαργκάν, 78' Μπεν) (διαιτητής: Αμπάρκιολης - Στο 37' το πρώτο γκολ του Πανιωνίου με τον Κολοβό σημειώθηκε από θέση οφσάιντ - Ο διαιτητής μάλλον την είχε χάσει τη μπάλα αφού έδειξε 13 (!!!) κίτρινες κάρτες, τις 12 από τις οποίες από το 61' και μετά! - Αν και άφησε τον Πανιώνιο να ισοφαρίσει με άκυρο γκολ, το τελικό σκορ δεν δίνει το δικαίωμα να πει κανείς ότι επηρέασε το αποτέλεσμα)

Λεβαδειακός-Καλλονή 3-0 (17' Μπουσταμάντε, 29' Κώτσιος, 45' αυτ. Πετρόπουλος) (διαιτητής: Ιωαννίδης - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα)

Ξάνθη-Παναιτωλικός 3-0 (40' Παπάζογλου, 64' Κλέιτον, 83' Καπετάνος) (διαιτητής: Κουκουλάκης - Στο 60' σφύριξε σωστά πέναλτι για κράτημα του Μαλεζά στον Καπετάνο μέσα στην περιοχή - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα)

ΠΑΣ Γιάννινα-Πλατανιάς 1-0 (53' Ακόστα) (διαιτητής: Σπάθας - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα)

ΟΦΗ-Πανθρακικός 0-1 (34' Ιγκόρ) (διαιτητής: Μήτσιος - Στο 61' απέβαλε σωστά, με δεύτερη κίτρινη, τον Μπολάκη για κράτημα στον Τζάνη που έβγαινε τετ α τετ - Δεν επηρέασε το αποτέλεσμα)

Κέρκυρα-Νίκη Βόλου 3-0 άνευ αγώνος.