Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Ας βγάλουμε το πούλμαν κάτω από τα δοκάρια κι ας πάμε παρακάτω

Και τι να περιμένεις από αυτή την Εθνική που μόνο θλίψη και μελαγχολία φέρνει παρακολουθώντας την; Στη γνωστή συνταγή του παρελθόντος κατέφυγε ο Σέρχιο Μαρκαριάν, μήπως και καταφέρει να σώσει τα προσχήματα. Άμυνα μέχρι θανάτου να μη φάμε γκολ κι αν σπάσει ο διάβολος το ποδάρι του και βάλουμε εμείς κανένα, ταμπουρωνόμαστε μετά στο Κούγκι κι άμα παραστεί ανάγκη το ανατινάζουμε κιόλας. Από μπουρλοτιέρηδες στην ομάδα να φάνε κι οι κότες. Γι' αυτό άλλωστε δεν επαναφέραμε τον Κατσουράνη;

Μετρ της συμπαγούς άμυνας ο νέος προπονητής της Εθνικής, λατρεύει το σύστημα "πούλμαν κάτω από τα δοκάρια". Να σκεφτείτε ότι συντριπτική νίκη ομάδας του Μαρκαριάν επί ενός αντιπάλου θεωρείται το 1-0 και διασυρμός του αντιπάλου το 2-1. Και ο Σάντος της ίδιας φιλοσοφίας ήταν αλλά βγαίναμε δειλά-δειλά και λίγο πιο έξω από τη μικρή περιοχή μας. Τέλος πάντων, το ζήτημα είναι ότι το πουλάκι πέταξε για τη συγκεκριμένη διοργάνωση και καλύτερα να ετοιμαζόμαστε να πάμε για φρέσκα.

Εκείνο που μοιάζει ελαφρώς (έως και βαρέως) ανησυχητικό είναι το ρόστερ αυτής της ομάδας. Οι επιλογές των προσώπων δηλαδή. Δεν υπάρχουν προσωπικότητες στο εθνικό μας συγκρότημα που θα ξεσηκώσουν και τους νεότερους. Ποιος θα βάλει μπουρλότο στα αποδυτήρια ή και στον αγωνιστικό χώρο με τις φωνές του για να ξυπνήσει τη φρεσκαδούρα; Ο Κατσουράνης; Ο Χριστοδουλόπουλος; Ή μήπως ο Τοροσίδης; Ευθείες γραμμές από κιμωλία πάνω σε μαυροπίνακα είναι τα παιδιά και δεν το λέω για να τα προσβάλω. Άλλωστε δεν είμαστε γεννημένοι όλοι για ηγέτες. Η ομάδα έμοιαζε κοιμισμένη. Λες και ήταν σε ύπνωση. Κι ούτε μια φωνή να την ταρακουνήσει. Δεν υπήρχε ο παίκτης εκείνος που θα αναλάμβανε να συμμορφώσει το κέντρο και να μοιράσει σωστά το παιχνίδι στους πλάγιους επιθετικούς και στο φορ. Ο κουμανταδόρος με λίγα λόγια. Ένας σύγχρονος Τσιάρτας ίσως. Αυτό το ρόλο, τουλάχιστον από τους σημερινούς παίκτες, μόνο ο Μάνταλος θα μπορούσε να τον παίξει αλλά στάθηκε άτυχος. Μια άλλη ηγετική μορφή που κι αυτός όμως ήταν άτυχος και τραυματίστηκε είναι ο Μανιάτης. Όχι για κουμανταδόρος όμως, αλλά για σκυλί του κέντρου που θα τρέχει χωρίς να σταματάει και θα δαγκώνει ό,τι περνάει από μπροστά του. Και η δική του επιστροφή στην Εθνική θα είναι σημαντική.

Αν κοιτάξουμε με μια προσεκτική ματιά το ρόστερ αυτής της ομάδας γίνεται αμέσως αντιληπτή η ρίζα του κακού. Καρνέζης, Τοροσίδης, Χριστοδουλόπουλος, Κατσουράνης, Σαμαράς, Βύντρα. Κάτι κουρασμένα παλικάρια. Κανείς από αυτούς δεν ήταν ποτέ ηγέτης και ούτε πρόκειται να γίνει. Σταφυλίδης, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Κονέ, Φετφατζίδης, Αθανασιάδης, Φορτούνης, Γιαννιώτας, Σιόβας, Λαγός, Γιάννου, Καρέλλης, Μπακάκης, Βελλίδης, Καπίνο. Υπάρχει ανάμεσά τους καμία προσωπικότητα και δεν το έχω προσέξει; Έστω κάποιος που να έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε ηγέτη; Μανωλάς, Κυριάκος Παπαδόπουλος. Καλοί αμυντικοί αλλά πάσχουν από εκείνη την ανωριμότητα που δεν έχει να κάνει με την ηλικία, όμως τους καθιστά αδύναμους να παίξουν ηγετικούς ρόλους. Χολέμπας. Φυγόπονος που την κοπάνησε με τον πιο απαράδεκτο τρόπο. Αστείο να ψάχνουμε σ' αυτόν ηγετικά προσόντα. Παπασταθόπουλος, ο μόνος που διαθέτει και εμπειρία και προσωπικότητα. Αυτός μπορεί να εξελιχθεί σε ηγέτη της ομάδας και περισσότερο της άμυνας. Πρέπει όμως πρώτα να το πιστέψει. Αλλά φτάνει ένας κούκος για να φέρει την άνοιξη; Ίσως αν υπήρχε μία ακόμα ηγετική μορφή στο χώρο του κέντρου, όπως ο Μάνταλος ή ο Μανιάτης, να ήταν πολύ καλύτερα τα πράγματα.
 
Επιμένω ότι πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στην επόμενη διοργάνωση. Για τούτην εδώ δεν έχουμε ελπίδες. Να επιστρέψουν με το καλό και οι δύο τραυματίες που προανέφερα και μαζί με τη νέα φουρνιά παικτών που διαθέτουμε και που με την πάροδο του χρόνου θα αποκτάνε την απαραίτητη εμπειρία, να μπορέσει η εθνική μας να ξαναγίνει η ομάδα που μας χάρισε τόσες όμορφες στιγμές. Η μαγιά υπάρχει και λέγεται Μπακάκης, Μάνταλος, Σταφυλίδης, Σάμαρης, Ταχτσίδης, Κονέ, Φετφατζίδης, Αθανασιάδης, Φορτούνης, Γιαννιώτας, Σιόβας, Λαγός, Γιάννου, Καρέλλης, Μπακάκης, Βελλίδης, Καπίνο και έρχονται κι άλλοι που δεν έχουν ακόμα κληθεί όπως, Ανέστης, Κολοβέτσιος, Αραβίδης, Ανάκογλου, Γούτας, Κουρμπέλης, Καλτσάς, Κοροβέσης, Τζανδάρης, Κουλούρης, Τσουκαλάς, Χουχούμης, Μαυρίας, Τριάδης και ο Μήτρογλου που πιστεύω ότι σύντομα θα ξαναβρεί τη φόρμα του…