Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Λάρισα-ΑΕΚ 0-1

(play off)

Ηρωική νίκη πήρε η ΑΕΚ έχοντας κορυφαίο παίκτη της τον Ανέστη, ο οποίος πραγματοποίησε τρεις σωτήριες αποκρούσεις και κράτησε την εστία του ανέπαφη.

Η ΑΕΚ και σήμερα αντιμετώπισε πολλά προβλήματα συνοχής. Φαίνεται πως ο τραυματισμός του Μάνταλου την αποσυντόνισε και ο Τραϊανός Δέλλας όσο κι αν το ψάχνει ακόμα δεν έχει βρει αξιόπιστη λύση για τη θέση του διεθνούς χαφ.
 
Στο κέντρο και στα άκρα της επίθεσης εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα της ΑΕΚ, αφού ούτε ο Ανάκογλου δείχνει να μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο, αλλά ούτε ο Μπαρμπόσα με τον Πλατέλλα μπορούν να δώσουν λύσεις μπροστά, παρά το όμορφο γκολ που πέτυχε, κυρίως χάρη στο πείσμα του, ο Έλληνας επιθετικός.

Στην επίθεση, ο Αραβίδης ήταν καλά κλεισμένος και δεν μπορούσε να απελευθερωθεί, αλλά και μετά την είσοδο του Κρισάντους και την μετάθεση του Αραβίδη στα άκρα, η επίθεση της ΑΕΚ παρέμεινε ουσιαστικά ακίνδυνη.  

Μια κεφαλιά του Λαμπρόπουλου στο 16' ήταν η πρώτη επικίνδυνη φάση για την εστία της Λάρισας, την οποία απέκρουσε με διπλή προσπάθεια ο Αποστολίδης, αν και φάνηκε η μπάλα να βρίσκει λίγο και στο δοκάρι.

Στο 22' ο Ελιομάρ εκτέλεσε φάουλ, με τον Δεληζήση να κάνει την προβολή μέσα από την περιοχή και την μπάλα να περνάει άουτ, πολύ κοντά στην εστία του Ανέστη.

Στο 25' ο Λαμπρόπουλος έπεσε μέσα στην περιοχή της Λάρισας μετά από μαρκάρισμα του Μελισσά, με τον διαιτητή να διατάζει να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Στο 29' ο Μπακάκης σούταρε από πλάγια θέση μέσα στην περιοχή αλλά η μπάλα έφυγε άουτ.

Στο 36' με εξαιρετική ενέργεια ο Αραβίδης από αριστερά, έβγαλε σέντρα στον Ανάκογλου, με τον τελευταίο να σουτάρει από καλή θέση, αλλά η μπάλα να κοντράρει σε αμυντικό και να καταλήγει κόρνερ.

Στο 42' ο Πλατέλλας, ενώ αρχικά έκανε κακό κοντρόλ, στη συνέχεια έκλεψε τη μπάλα, έφτασε μέχρι τη γραμμή της περιοχής του Αποστολίδη και με εκπληκτικό σουτ σκόραρε και έγραψε το 1-0 για την ΑΕΚ.

Στο 45' είδε κίτρινη κάρτα ο Ανάκογλου για πέσιμο μέσα στην περιοχή που ο διαιτητής θεώρησε θέατρο.

Στο 50' ο Ανέστης απέκρουσε εντυπωσιακά την κεφαλιά του Μελισσά σχεδόν εξ' επαφής.

Στο 51' δεύτερη μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ, καθώς από μπλέξιμο μέσα στην μεγάλη περιοχή, λίγο έλειψε η μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα.

Στο 54' σε δυνατή κεφαλιά του Μελισσά η μπάλα έφυγε ελάχιστα άουτ.

Στο 58' έγινε αναγκαστική αλλαγή για την ΑΕΚ, καθώς ο Έλντερ Μπαρμπόσα λόγω τραυματισμού αποχώρησε και στην θέση του πέρασε ο Μακόλεϊ Κρισάντους.

Στο 65' εξ επαφής ο Πινδώνης έπιασε το σουτ πάνω στην κίνηση, αλλά ο Ανέστης απέκρουσε και πάλι εντυπωσιακά σε κόρνερ.

Στο 69' ο Γεωργέας ήταν η δεύτερη αλλαγή της ΑΕΚ, παίρνοντας τη θέση του Πλατέλλα που ήταν κουρασμένος. Ο Καλαματιανός πέρασε δεξί μπακ και ο Μπακάκης προωθήθηκε στην επίθεση στη θέση του Πλατέλλα.

Στο 74' ο Ανέστης απέκρουσε και πάλι εντυπωσιακά, αυτή την φορά το σουτ του Γιάντση, σώζοντας για τρίτη φορά σήμερα την εστία του από βέβαιη παραβίαση.

Στο 85' ο Γροντής πήρε τη θέση του Μπακάκη και πέρασε στο δεξί άκρο της επίθεσης της ΑΕΚ.

Στο 87' είδε κίτρινη κάρτα ο Κρισάντους.

Στο 88' είδε κίτρινη κάρτα ο Αραβίδης.

Στο 94' έληξε το ματς με την ΑΕΚ να παίρνει μια σπουδαία νίκη, η οποία σε συνδυασμό με την ήττα του Ηρακλή στη Ριζούπολη την έφερε μόνη στην πρώτη θέση με 3 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο Ηρακλή.

Συνοπτικά η ΑΕΚ εμφάνισε τα ίδια προβλήματα των τελευταίων ματς με αποτέλεσμα και πάλι να κινδυνεύσει σοβαρά και τελικά να γλιτώσει χάρη στη μεγάλη εμφάνιση που πραγματοποίησε ο Ανέστης. Οι χαφ της ΑΕΚ δεν βρίσκονται ούτε με σφαίρες κι αυτό παρεμποδίζει τη σωστή κυκλοφορία της μπάλας στο χώρο του κέντρου και ακόμα χειρότερα η μπάλα δεν φτάνει με τίποτα στην επίθεση.

Ο Δέλλας χρησιμοποίησε τα καλύτερα από τα εργαλεία που είχε στα χέρια του και έτσι, από αυτή την πλευρά διαχειρίστηκε σωστά το ματς. Το λάθος του είναι ότι δεν πρόβλεψε τότε που έπρεπε, την πιθανότητα να χάσει τον Μάνταλο για κάποια παιχνίδια ώστε να έχει προετοιμάσει την εναλλακτική λύση που θα κάλυπτε τη θέση του. Να έχει βγάλει δηλαδή έναν παίκτη που να μπορεί να παίξει στο ίδιο σύστημα τον ρόλο του Μάνταλου σε περίπτωση απουσίας του. Φυσικά και δεν ήταν εύκολο κάτι τέτοιο, αφού εκεί δοκιμάστηκαν ο Ζόριτς, ο Ανάκογλου, ο Μπαρμπόσα, ακόμα και ο Αραβίδης, ο Πλατέλλας και ο Γροντής, χωρίς κανείς να καταφέρει να τον αντικαταστήσει. Όμως τα πειράματα άρχισαν μετά τον τραυματισμό του Μάνταλου και ήταν σχετικά αργά για να στεφθεί με επιτυχία ένα τέτοιο εγχείρημα. Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν. Τώρα αναγκαστικά θα περιμένουμε τις μεταγραφές για να διορθώσουμε αυτό το λάθος. Να αποκτήσουμε δηλαδή έναν αντιμάνταλο που θα μπορεί να ξεκινήσει στη θέση του μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα τραυματισμού του αλλά να είναι σε θέση να τον αντικαταστήσει όποτε ξανά χρειαστεί.

Από πλευράς απόδοσης παικτών κορυφαίος ήταν ο Ανέστης. Τρεις φορές είπε όχι στους επιθετικούς της Λάρισας και κράτησε την εστία του ανέπαφη χαρίζοντας στην ΑΕΚ τους τρεις βαθμούς της νίκης. Ο Μπακάκης έτρεξε αλλά στο τέλος έσκασε από την κούραση και αντικαταστάθηκε. Το ίδιο έγινε και με τον Πλατέλλα. Ο Μπαρμπόσα τραυματίστηκε αλλά μέχρι τη στιγμή του τραυματισμού του δεν είχε προσφέρει πολλά πράγματα. Ο Αραβίδης πάλεψε στην επίθεση αλλά οι αμυντικοί της Λάρισας, με τις οδηγίες του Σούλη, τον είχαν μπλοκάρει ασφυκτικά και δεν μπορούσε να δράσει. Ο Σοϊλέδης με καλές και κακές στιγμές αλλά σε τίποτα δεν θύμισε προηγούμενες εμφανίσεις του. Κολοβέτσιος και Λαμπρόπουλος είχαν πολλή δουλειά σήμερα και αν εξαιρέσουμε κάποια μικρολαθάκια αντεπεξήλθαν με επιτυχία στις δυσκολίες του ματς. Ο Τζανετόπουλος έχει παίξει και πολύ καλύτερα ενώ ο Γιόχανσον, παρά τη δεδομένη ποιότητά του, περνάει ένα μικρό διάστημα ντεφορμαρίσματος, παρά το οποίο εξακολουθεί να είναι ένας πολύ ποιοτικός μέσος. Ο Ανάκογλου προβληματίζει σοβαρά με την απόδοσή του. Και όχι πια μόνο τους φιλάθλους. Ο Γεωργέας έτρεξε όπως πάντα με φιλότιμο. Ο Κρισάντους παρέμεινε και σήμερα… Κρισάντους. Ο Γροντής έπαιξε λίγο για να κριθεί.

Λάρισα: Αποστολίδης, Σαρακατσάνος, Δεληζήσης, Μελισσάς, Κοντοδήμος (45+3 Πινδώνης), Νεμπεγλέρας, Μπανούσης (83’ Ρίστοβιτς), Σερζίνιο (72’ Γιάντσης), Ν’Γκουεσάν, Ζόνε, Ντα Σίλβα.

ΑΕΚ: Ανέστης, Μπακάκης (85’ Γροντής), Σοϊλέδης, Κολοβέτσιος, Λαμπρόπουλος, Τζανετόπουλος, Γιόχανσον, Ανάκογλου, Πλατέλλας (70’ Γεωργέας), Μπαρμπόσα (59’ Κρισάντους), Αραβίδης.