Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Αντίο Ποπς Μενσά Μπονσού

Πολύ θα ήθελα να την αποφύγω αυτή την οδυνηρή διαδικασία να καθίσω και να γράψω τις σκέψεις μου για την υπόθεση του ντοπαρίσματος του Ποπς Μενσά Μπονσού. Κι αυτό γιατί μου είναι τρομερά συμπαθής τόσο σαν παίκτης όσο και σαν άνθρωπος. Και γιατί να το κάνεις, θα μου πεις, σε υποχρεώνει κανένας; Όχι, δεν είναι αυτό. Απλά, πάντα μου άρεσε να τα βάζω με τον εαυτό μου και να του πηγαίνω κόντρα σε εκείνα που μου υπαγορεύει όταν νιώθει εγκλωβισμένος. Ευχάριστα ή δυσάρεστα όσα συμβαίνουν γύρω μας, δεν δικαιούμαστε να τα παρακάμπτουμε σα να μη τα είδαμε και να συνεχίζουμε τον δρόμο μας.

Ο συμπαθέστατος Άγγλος σέντερ, λοιπόν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του, ήταν πεπεισμένος πως το φάρμακο (με την ονομασία Aderol) που έπαιρνε για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του ADD δεν επρόκειτο να του δημιουργήσει προβλήματα, αφού είναι εγκεκριμένο στις ΗΠΑ και στο ΝΒΑ. Επιπλέον, όταν ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει στην ΑΕΚ, στο πρώτο αντιντόπινγκ κοντρόλ στο οποίο υποβλήθηκε δήλωσε στο ΕΣΚΑΝ κανονικά και με εντυπωσιακές λεπτομέρειες όλα τα σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιεί και έχουν σχέση με την αθλητική δραστηριότητά του. Δεν δήλωσε, όμως, το συγκεκριμένο φάρμακο, διότι πολύ απλά πίστευε και εξακολουθεί να πιστεύει, όπως προκύπτει και από τις δηλώσεις του άλλωστε, ότι δεν έχει καμία σχέση με το μπάσκετ! Δεν το έπαιρνε δηλαδή για να βελτιώσει τις επιδόσεις του στο γήπεδο, αλλά για να μπορεί να λειτουργήσει ως άνθρωπος και οικογενειάρχης στην καθημερινότητά του.

Η διαφωνία μου: Ένας έμπειρος αθλητής που έχει περάσει από δεκάδες αντιντόπινγκ κοντρόλ, δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι "δεν ήξερε", "δεν κατάλαβε", "νόμιζε" και τα ρέστα. Δεν βγήκε χτες στο μπάσκετ, είναι 31 στα 32 ήδη, έχει περάσει από ΝΒΑ αλλά και από πολλά ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ξέρει τις αδυναμίες του συστήματος όπως ξέρει και τις απαγορευμένες ουσίες μία προς μία. Άλλωστε μόνος του λέει ότι δήλωσε ένα προς ένα όλα τα σκευάσματα και τα συμπληρώματα διατροφής που έχει χρησιμοποιήσει. Είναι δυνατόν να μην είχε ακούσει ποτέ τι σημαίνει η λέξη αμφεταμίνες; Ή να παίρνει ένα φάρμακο χωρίς να γνωρίζει ότι τις περιέχει; Οι αμφεταμίνες είναι διεγερτική ουσία και η χρήση της, όχι μόνο απαγορεύεται από τη WADA, αλλά επισείει και μεγάλες ποινές.

Σύμφωνα με το Basketnews, στον αγώνα με τα Τρίκαλα που έγινε στις 18 Απριλίου, η κλήρωση για την ανάδειξη των δύο παικτών της ΑΕΚ που θα περνούσαν μετά τη λήξη από έλεγχο ντόπινγκ έβγαλε τα ονόματα των Σαρικόπουλου και Ίνγκλις. Όχι του Μενσά Μπονσού! Παρ' όλα αυτά το συνεργείο του ΕΣΚΑΝ, που βρέθηκε στο ΟΑΚΑ, επέμεινε να υποβληθεί σε έλεγχο ο Άγγλος σέντερ, ο οποίος εν τέλει ελέγχθηκε αντί του Ίνγκλις. Είχε κάθε δικαίωμα να ζητήσει κάτι τέτοιο το ΕΣΚΑΝ. Όμως η αλήθεια είναι πως δεν αποτελεί τη συνήθη διαδικασία. Αυτό που γίνεται συνήθως είναι κλήρωση. Γιατί το ΕΣΚΑΝ επέμεινε να ελέγξει τον Μενσά Μπονσού; Χωρίς να διαθέτει συγκεκριμένες πληροφορίες κάτι τέτοιο δεν στέκει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει τίποτα. Καλοθελητές θα υπάρχουν πάντα γι' αυτό και οι ομάδες πρέπει να κινούνται στα σίγουρα σε ό,τι αφορά τις επιλογές παικτών που κάνουν, ώστε να μη διακινδυνεύουν να χρεωθούν ενέργειες που ενδεχομένως θα σπιλώσουν το όνομά τους.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε δεν είπε πολλά ο παίκτης. Τυπικά ήταν τα περισσότερα. Η κεντρική ιδέα όσων είπε είναι ότι πάσχει από την ασθένεια "διάσπαση της προσοχής" και μάλιστα έχει και τη γνωμάτευση αλλά και τη συνταγογράφηση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Ε, και; Ήξερε ότι παίρνει αμφεταμίνες ή όχι; Αν όχι γιατί δεν δήλωσε και το συγκεκριμένο φάρμακο για να έχει καλού-κακού ήσυχο το κεφάλι του; Αν ναι γιατί το ρισκάρισε και έπαιξε φορώντας την κιτρινόμαυρη φανέλα κάνοντας ταυτόχρονα χρήση αμφεταμινών; Πού ποντάριζε και κοιμόταν ήσυχος; Πίστευε ότι μπορεί να μην ελεγχθεί;

Η στάση της ΑΕΚ πάντως ήταν η ενδεδειγμένη. Δεν απέπεμψε τον παίκτη αλλά αντίθετα τον είχε μαζί με τους άλλους παίκτες της στο δείπνο που τους παρέθεσε πριν δυο μέρες η διοίκηση, άκουσε με προσοχή την άποψη του παίκτη, είχε διακριτική παρουσία στην συνέντευξη που παραχώρησε και γενικά τον περιέβαλε με αγάπη και τον στήριξε.

Όλοι έχουν λυπηθεί από την ατυχή κατάληξη που είχε αυτή η ιστορία και περισσότερο οι φίλαθλοι της ΑΕΚ που τον αγάπησαν. Τους πρόσφερε όμορφες στιγμές και μόνο γι' αυτό δεν πρόκειται να τον ξεχάσουν…