Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Την Τετάρτη ζωντανεύει ο εφιάλτης

22.1.2011 Μπέος και φουσκωτοί στο ΟΑΚΑ
 
Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει την ερχόμενη Τετάρτη 20/5 στις 7 το απόγευμα στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό Βόλου. Ένα ματς με ιδιαίτερη σημασία για τους οπαδούς της ΑΕΚ. Οι μνήμες είναι ακόμα νωπές από εκείνη την αποφράδα μέρα του Σαββάτου 22 Ιανουαρίου του 2011. Τότε που ο Ολυμπιακός Βόλου ήρθε στο ΟΑΚΑ και διέσυρε την ΑΕΚ κερδίζοντάς την με 0-4. Αυτή ήταν η βαρύτερη εντός έδρας ήττα της ΑΕΚ από τις 26 Νοεμβρίου του 1972, όταν είχε χάσει με 1-5 από τον Ολυμπιακό. Η ΑΕΚ μάλιστα προερχόταν από μεγάλη νίκη πρόκριση στο κύπελλο επί του Παναθηναϊκού την οποία είχε πετύχει τρεις μέρες νωρίτερα! Ακόμα πιο αξιοπερίεργο ήταν ότι η ΑΕΚ στα προηγούμενα παιχνίδια της για το πρωτάθλημα μέχρι εκείνο το Σάββατο, είχε δεχτεί όλα κι όλα τρία γκολ, ενώ ο Ολυμπιακός Βόλου δεν είχε σκοράρει στους τρεις τελευταίους αγώνες του! Σε 51 χρόνια Α' Εθνικής, καμία ομάδα από την επαρχία δεν πέτυχε τόσα ευρεία νίκη στο σπίτι της ΑΕΚ, είτε έπαιζε στη Ν. Φιλαδέλφεια είτε στο ΟΑΚΑ. Το 1-5 από τον Ολυμπιακό πριν από 38 χρόνια και το 1-4 από τον Παναθηναϊκό πριν από 4 χρόνια ήταν οι μεγαλύτεροι διασυρμοί στην ιστορία της ΑΕΚ μέχρι το εφιαλτικό 0-4 από τον Ολυμπιακό Βόλου.

Προκλητικός μέχρι αηδίας ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου και σημερινός υπόδικος για την υπόθεση του παράνομου στοιχηματισμού αγώνων στο ελληνικό πρωτάθλημα, Αχιλλέας Μπέος. Άνοιξε το στόμα του και ξεχύθηκε εμετός, τόσο στο ημίχρονο όσο και μετά τη λήξη του αγώνα. Οι ΑΕΚτζήδες δεν την ξεχνάνε αυτή την ελεεινή συμπεριφορά του Μπέου, όπως δεν ξεχνάνε και εκείνη του Κομπότη που απειλούσε θεούς και δαίμονες δηλώνοντας ότι θα καθίσει να τον γαμήσουν αν δεν ρίξει την ΑΕΚ κατηγορία ή τις μαγκιές του Τσακίρη που λοιδορούσε την ΑΕΚ ότι του ζητούσε δόσεις Κωτσόβολου για την πώληση του Μάκου, όταν ακόμα εισέπραττε λεφτά της ΑΕΚ και το έπαιζε μάγκας στη Νέα Σμύρνη από τη μεταγραφή του Τζιμπούρ. Ανθρωπάκια της σφαλιάρας, απέκτησαν υπόσταση μέσα από το αναξιόπιστο ελληνικό ποδόσφαιρο και βρίσκοντας τότε την ΑΕΚ αδύναμη και με ανθρώπους-καρτούν στη διοίκησή της, ξεσπάθωσαν και όρθωσαν το ανάστημά τους μήπως και τους προσέξει κανένας στην καθημερινότητά τους, αφού μέχρι τότε μόνο το γέλιο μπορούσαν να προκαλέσουν στον περίγυρό τους.

Οι δηλώσεις του Μπέου μετά τον αγώνα ήταν οι ακόλουθες: "Η παρουσία μου στα αποδυτήρια ήταν νόμιμη, αφού είμαι δηλωμένος στο φύλλο αγώνα, σε αντίθεση με τους άλλους που βρίσκονταν εκεί από την ΑΕΚ. Οι υπάλληλοι που έχουν καταντήσει την ΑΕΚ σε αυτή την κατάσταση, καλύπτουν τα δικά τους εγκλήματα με αυτά που λένε. Εγώ είμαι κανονικά εκεί, όχι σαν τους φουσκωτούς που έχουν βάλει από την ΑΕΚ. Αλλά θα μου πεις, αυτοί τους πληρώνουν; Αυτοί που έφτασαν μια τόσο ιστορική ομάδα στην κατάσταση που βρίσκεται". Λίγο αργότερα ο Αχιλλέας Μπέος κλήθηκε από δημοσιογράφους να σχολιάσει το αποτέλεσμα: "Δεν θέλω να μιλάω μετά από τσόντες", σχολίασε.

Στα χρόνια που ακολούθησαν ακούστηκαν πολλά για εκείνο τον αγώνα. Στημένο είπαν ότι ήταν το ματς. Και πράγματι, δεν κολλούσε με τίποτα εκείνο το αποτέλεσμα. Κάποιοι εκείνο το απόγευμα Σαββάτου πρέπει να έγιναν εκατομμυριούχοι. Κατηγορήθηκαν ότι είχαν μειωμένοι απόδοση και οι τρεις Αργεντίνοι της ΑΕΚ. Ο τερματοφύλακας Σεμπάστιαν Σάχα, ο υδραυλικός Νάτσο Σκόκο και ο γκολεαδόρ Ίσμαελ Μπλάνκο. Το επόμενο καλοκαίρι αποχώρησε εσπευσμένα από την ΑΕΚ ο Σάχα και ακολούθησαν ο Μπλάνκο και ο Σκόκο. Πολλοί είπαν ότι την έκαναν πριν σκάσει η υπόθεση και βρεθούν κατηγορούμενοι για δωροδοκία. Κανείς δεν ξέρει ποιοι εμπλέκονταν σ' αυτή την σκοτεινή υπόθεση. Ο μόνος που θα μπορούσε να ρίξει λίγο φως είναι ο Σταύρος Αδαμίδης, αλλά εκείνος τώρα έχει να ασχοληθεί με το παγωτατζίδικο που άνοιξε στη Γλυφάδα αλλά και με τις δικαστικές υποθέσεις στις οποίες μπλέχτηκε λόγω της ενασχόλησής του με τα διοικητικά της ΑΕΚ.

Η εκπομπή "Δίκη στον ΣΚΑΙ", τον Ιούνιο του 2012, έβγαλε μία σημαντική είδηση όσον αφορά την υπόθεση των στημένων αγώνων, αφού σύμφωνα με το ρεπορτάζ τρεις παίκτες της ΑΕΚ συμμετείχαν σε "σημαδεμένο" ματς. Ένα έγγραφο λοιπόν που παρουσιάστηκε κάνει λόγο για κατάθεση μάρτυρα, ο οποίος εμπλέκει τους δυο Αργεντινούς άσους. Συγκεκριμένα, εκτός από τον Σεμπαστιάν Σάχα, πάντα σύμφωνα με τα όσα παρουσίασε η εκπομπή και οι Σκόκο, Μπλάνκο είχαν μειωμένη απόδοση στον αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου στο ΟΑΚΑ, που επέφερε ήττα με 0-4 για την ΑΕΚ! Η κατάθεση έγινε στις 7 Μαρτίου του 2012 και έρχεται ως συνέχεια σε απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες μάνατζερ κατά την προηγούμενη χρονιά, που είχαν ως κεντρικό πρόσωπο τον έμπειρο πορτιέρο της Ένωσης.

Ο Μανόλο Χιμένεθ είχε δηλώσει μετά το ματς ότι τέτοιο αποτέλεσμα δεν έχει ξαναζήσει στη ζωή του. Και επειδή σίγουρα θα έχει ξαναζήσει ήττες και μάλιστα βαριές στην καριέρα του, ούτε ένας δεν σκέφτηκε να τον ρωτήσει τι εννοούσε. Γιατί ο Ισπανός δεν αναφερόταν στο μέγεθος της ήττας αλλά στον τρόπο που ήρθε αυτή.

Θέλετε και μερικά αστεία και ευτράπελα που μας ακολουθούν από εκείνο το παιχνίδι; Ο Σάκης Τσιώλης μερικά χρόνια αργότερα έθεσε σοβαρή υποψηφιότητα για να αναλάβει το τιμόνι της ΑΕΚ! Ο Σανκαρέ αποτέλεσε μεταγραφικό στόχο της ΑΕΚ! Ο Ηλίας Σολάκης υπήρξε παλιός παίκτης της ΑΕΚ και από τότε που έφυγε απ' αυτήν μας φυλάει ένα κλύσμα από όποια ομάδα αγωνίζεται και τυχαίνει να την αντιμετωπίσουμε! Τον Μπλάνκο τον θέλαμε πίσω στην ΑΕΚ! Τον Σκόκο το ίδιο και κατά πάσα πιθανότητα θα τον φέρουμε! Ο Καπετάνος που μας φιστίκωσε, είναι αδερφός του Παντελή Καπετάνου που είχαμε αποκτήσει από τον Ηρακλή και στη συνέχεια τον διώξαμε!

Για την ιστορία, η σύνθεση της ΑΕΚ εκείνη τη μέρα ήταν η εξής: (Μανόλο Χιμένεθ): Σάχα, Γιάχιτς, Καράμπελας, Νασούτι, Δέλλας (20' λ.τ. Αργυρίου), Μάκος (75' Γκερέιρο), Ντιόπ, Λαγός (38' Λεονάρντο), Λυμπερόπουλος, Σκόκο, Μπλάνκο.

Ο Ολυμπιακός Βόλου είχε κατέβει με τους εξής: (Σάκης Τσιώλης): Γιακούποβιτς, Ζέλεσι, Ρόκας, Τόμας, Σανκαρέ, Καπετάνος, Άλβαρες, Ούμπιντες (52' λ.τ. Μητρόπουλος), Μπρέσκα, Μόνχε, Σολάκης (62' Μαρτίν).

ΣΚΟΡΕΡ: 11' Σανκαρέ, 19' Ούμπιντες, 61' Μόνχε, 80' Καπετάνος
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Μάνταλος (Αθηνών)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Μάκος, Καράμπελας, Αργυρίου - Αλβάρες, Ρόκας, Μόνχε.

Στο 20ο λεπτό αντικαταστάθηκε ο Δέλλας λόγω τραυματισμού. Και ο Τραϊανός θα μπορούσε κάποια μέρα να μιλήσει και να μας πει αν τραυματίστηκε στ' αλήθεια ή πήρε χαμπάρι το αβαβά που γινόταν και αποφάσισε να την κάνει για να μη στιγματιστεί, όπως έκανε και ο Γεωργέας στο Ολυμπιακός-Βέροια, όταν τους ζητήθηκε να κάτσουν να φάνε τρία γκολ στο δεύτερο ημίχρονο. Στο 38ο λεπτό αντικαταστάθηκε και ο Λαγός ο οποίος τερμάτισε την καριέρα του στην ΑΕΚ το 2013. Το 2011 τελείωσαν από την ΑΕΚ και οι Νασούτι, Γιάχιτς και Ντιοπ. Το 2012 ο Καράμπελας, ο Μάκος, και ο Λεονάρντο. Οι δύο τελευταίοι πουλήθηκαν.
 
Και επειδή ο κόσμος δεν ξεχνάει ποτέ και επειδή έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα για τις ευαισθησίες του λαού της ΑΕΚ το παιχνίδι της Τετάρτης, προσωπικά έχω την απαίτηση από τον Δέλλα, που είχε ζήσει εκείνη τη μεγάλη ντροπή, να φροντίσει να ενημερώσει τους παίκτες του για το ζητούμενο που θα γαληνέψει τα εσώψυχα αυτού του κόσμου ο οποίος έχει ζήσει και έχει υπομείνει τόσα πολλά…