Πέμπτη 21 Μαΐου 2015

Δυο ασυμβίβαστοι σε θερινό σινεμά

Και ξαφνικά γίναμε θερινός κινηματογράφος. Θέματα δεν είχαμε και θέματα βρήκαμε. Το έχουμε στην ΑΕΚ αυτό να τρωγόμαστε με τα ρούχα μας. Μετά τις χτεσινές δηλώσεις του Δέλλα στη συνέντευξη τύπου ξεσηκώθηκε θύελλα. Μέχρι και ζήτημα αλλαγής προπονητή εκ του μηδενός προέκυψε. Γιατί όλα αυτά όμως, θα αναρωτηθεί κανείς. Από πού ξεκίνησε η όλη ιστορία;

Ο Δέλλας είναι γνωστός για την ανεξαρτησία του χαρακτήρα του. Παρεμβάσεις δεν δέχεται και κατά τη γνώμη μου κάνει πολύ καλά. Στο ξεκίνημα της καριέρας του βρίσκεται και αν αρχίσει από τώρα τα γιες μεν θα πάρει λάθος δρόμο. Επίσης, όλοι ξέρουμε ότι ο Δέλλας σαν ποδοσφαιριστής υπήρξε μεν πολύ τυπικός αλλά αγαπούσε και τη νυχτερινή ζωή, πάντα όμως μετρημένα και χωρίς υπερβολές. Από αυτή την άποψη κατανοεί τους τρεις παραβάτες και είναι πιο ελαστικός μαζί τους. Ένα ποτό βγήκαν να πιουν, δεν ήρθε και η συντέλεια του κόσμου. Έτσι το αντιμετωπίζει ο Τραϊανός. Τα πήρε δε πολύ άσχημα με την παρέμβαση του τίγρη, τη σκληρή ομιλία προς του παίκτες στα Σπάτα με αναφορές σε κάποιους που ακόμα δεν βγήκαν από το αυγό και νυχτοπερπατάνε (Πεταυράκης) και με την απόφαση τιμωρίας τους χωρίς να ληφθεί υπόψη η δική του γνώμη. Επίσης ο Δέλλας άφησε αιχμές για τους συχνούς σοβαρούς τραυματισμούς παικτών, τις οποίες δεν έσπευσε να διευκρινίσει και να αποδώσει συγκεκριμένες ευθύνες. Το άφησε έτσι να αιωρείται χωρίς καμία ερμηνεία.

Από την άλλη ο Μελισσανίδης επιθυμεί να καταστήσει σαφές σε όλους ότι η ΑΕΚ δεν είναι κωλοχανείο να κάνει ο καθένας του κεφαλιού του και πως υπάρχει εσωτερικός κανονισμός τον οποίο οφείλουν να σέβονται όλοι και όσοι τον παραβαίνουν θα πρέπει να τιμωρούνται παραδειγματικά. Και επειδή είναι αγύριστο κεφάλι κι αυτός, προχώρησε μονομερώς στην τιμωρία των τριών καμπαλέρος για να κόψει εν τη γενέσει της κάθε διάθεση απειθαρχίας. Ταυτόχρονα ο Μελισσανίδης είναι δυσαρεστημένος με την κακή εικόνα της ομάδας στα παιχνίδια των πλέι οφ, αλλά και με την διαχείριση κάποιων παικτών πάνω στους οποίους επένδυσε περιμένοντας από τον προπονητή να τους δώσει τον χρόνο που απαιτείται για να δείξουν τι αξίζουν. Ο Δέλλας έχει χρησιμοποιήσει ελάχιστα παίκτες σαν τον Φαγέ, τον Ζόριτς και τον Ντούνη, ενώ μετά από δυο-τρεις δοκιμές παραγκώνισε τελείως τον Κρισάντους. Επίσης δεν έδωσε καμία σχεδόν ευκαιρία σε νεότερους παίκτες όπως ο Σβάρνας, ο Βλαχομήτρος, ο Κυριαζής και ο Παναγιώτης Ντούνης. Οι επενδύσεις, λοιπόν, έμειναν στάσιμες, σε μια χρονιά μάλιστα που η ανωτερότητα της ΑΕΚ ήταν δεδομένη στην κατηγορία και επέτρεπε κάποιους πειραματισμούς. Του χρόνου στη Σούπερ Λιγκ θα είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα και δεν θα παρουσιάζονται εύκολα ευκαιρίες για δοκιμές.

Ποιος έχει κάνει λάθος και πού;

Από πλευράς Δέλλα ήταν άστοχες οι δηλώσεις του. Ακόμα κι αν δεν συμφωνούσε με την τιμωρία των παικτών για πειθαρχικό παράπτωμα, έπρεπε να φροντίσει αυτό να λυθεί εντός των τειχών, χωρίς να γίνει ρόμπα η ομάδα στο πανελλήνιο. Επίσης, δεν μπορεί να αποποιείται τα κακά χάλια της ομάδας αφού είναι δεδομένα και τα βλέπει όλος ο κόσμος. Και τέλος ήταν επίσης άστοχη η δήλωση για τα αίτια των τραυματισμών. Ή τα καταδεικνύεις ή το βουλώνεις στην προκειμένη περίπτωση. Το να πετάς στον αέρα σπόρους αμφιβολίας στον κόσμο και όπου καθίσουν και ό,τι φυτρώσει, δεν είναι και το καλύτερο και δεν συνάδει με τον ντόμπρο χαρακτήρα του Τραϊανού. Σ' αυτά τα σημεία ο προπονητής της ΑΕΚ έκανε φάουλ.

Από πλευράς Μελισσανίδη, ο τρόπος της παρέμβασής του ήταν μεν άκομψος και έθιγε τον προπονητή, αλλά από την άλλη εκείνος είναι το αφεντικό. Αυτός κάνει κουμάντο και έχει το δικαίωμα να ελέγχει, να παρεμβαίνει και να διαχειρίζεται όσους έχει στη δούλεψή του. Και επειδή είναι λάτρης της σιδηράς πειθαρχίας θέλησε να την επιβάλλει με τον τρόπο του. Τώρα, γιατί δεν το έκανε σε συνεργασία με τον προπονητή είναι ένα θέμα που δείχνει ότι προέκυψε διαφωνία μεταξύ τους. Ο Δέλλας θέλησε να υπερασπιστεί τους παίκτες του κι αυτό είναι ένα στοιχείο που τον χαρακτηρίζει. Θέλει με τους συνεργάτες του να είναι μια γροθιά και να λύνουν μεταξύ τους τα ζητήματα που προκύπτουν. Μια ενδεχόμενη τιμωρία ήξερε ότι θα οδηγούσε σε δημοσιοποίηση του προβλήματος που προέκυψε και θα επέφερε αναταραχή στην ομάδα. Αυτό ήθελε να αποφύγει και ταυτόχρονα να μην εκθέσει τους ποδοσφαιριστές του για ένα σφάλμα που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί νεανικό και επιπόλαιο και να τους στιγματίσει για την συνέχεια της καριέρας τους σταμπάροντάς τους σαν ξενύχτηδες που κάνουν κακή εξωγηπεδική ζωή. Ορθή και τίμια σκέψη αλλά έρχεται σε πλήρη σύγκρουση με τον τρόπο που θέλει να λειτουργεί η ομάδα το αφεντικό της. Εκείνος δηλαδή που πληρώνει. Και ως γνωστόν αυτός που πληρώνει έχει πάντα δίκιο.

Στο ρεζουμέ, τα πράγματα δεν είναι καλά στο εσωτερικό της ομάδας. Η ρήξη, αν και με μια πρώτη ματιά δείχνει επιφανειακή, στην ουσία είναι αρκετά πιο βαθιά και κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει. Πρόκειται για δυο πολύ ισχυρούς χαρακτήρες που όταν έρθουν σε σύγκρουση ο ένας από τους δύο πρέπει να αποχωρήσει. Είναι σχεδόν αδύνατον ένας από τους δύο να συμβιβαστεί. Ο τίγρης στήριξε τον Δέλλα και τον κράτησε όταν έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα σύννεφα στην Γ' κατηγορία. Επέλεξε να τον εμπιστευτεί και για τη συνέχεια, τόσο στη Β' κατηγορία όσο και στη Σούπερ Λιγκ. Τώρα ξέρει ότι έχει απέναντί του έναν προπονητή που σε κάθε αντίστοιχο πρόβλημα που θα προκύπτει εκείνος θα τον αδειάζει και θα παίρνει το μέρος των παικτών του. Και ο τίγρης δεν τα πηγαίνει καλά με όσους εκδηλώνουν παρόμοιες συμπεριφορές. Θέλει ο λόγος του να είναι ο πρώτος και ο τελευταίος. Έχει πικαριστεί από τις δηλώσεις του Δέλλα που ουσιαστικά τον ξεκάρφωσε στον τύπο και στον κόσμο και θα το κρατάει μανιάτικο. Σύντομα θα μάθουμε αν η δυσαρέσκειά του θα τον οδηγήσει στην απόφαση αντικατάστασης του προπονητή, μαζί με τους ποδοσφαιριστές που υπέπεσαν στο πειθαρχικό παράπτωμα αλλά και με αρκετούς άλλους που δεν έχουν πείσει ότι μπορούν να σταθούν σε μια ΑΕΚ που θα κάνει πρωταθλητισμό.

Και δυο λόγια για τους… παραβάτες. Πόσο βλάκες μπορεί να είναι. Και καλά ο Ντούνης και ο Πεταυράκης. Ο μεν Ντούνης δεν είναι και τόσο πιτσιρικάς αλλά ο Πεταυράκης είναι ο Βενιαμίν της τριάδας. Όμως ο Ρόβας με πατημένα τα τριάντα και να πέφτει σε τέτοιο σφάλμα είναι ασυγχώρητος. Και αν για τον πιτσιρικά επικρατήσει η ψυχραιμία και του δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία, για τον Ρόβα είναι προδιαγεγραμμένο το μέλλον του. Κατά πάσα πιθανότητα και για τον Ντούνη. Ρε σεις, πού πάτε να την κάνετε νομίζοντας ότι δεν θα σας πάρουν χαμπάρι; Ο Μελισσανίδης έχει ανθρώπους του μέσα στη νύχτα περισσότερους και από τις κουκουβάγιες που στήνουν καρτέρι πάνω στα δέντρα. Με το που σκάσατε μύτη εκεί που πήγατε να τα πιείτε τον είχαν ειδοποιήσει. Καλά καλά δεν είχατε βγει ακόμα από τα αυτοκίνητά σας. Αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους όσοι έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους να τους μιμηθούν στο μέλλον. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπορτίσει ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ εκτός του νόμιμου ωραρίου και να μη το πληροφορηθεί ο Μελισσανίδης. Καλά ξεμπερδέματα για όλους και μακάρι να βγει σε καλό στην ΑΕΚ όλο αυτό…