Κυριακή 10 Μαΐου 2015

Τρέχουμε τώρα

Η ΑΕΚ έχει ανέβει ήδη στη Σούπερ Λιγκ. Θεωρείται δεδομένο παρόλο που απομένουν επτά αγώνες μέχρι να τελειώσουν τα πλέι οφ. Σ' αυτούς τους επτά αγώνες η ΑΕΚ έχει να επισκεφτεί τη Λάρισα, την Πάτρα, τον Βόλο και τη Ριζούπολη, ενώ θα υποδεχτεί τον Ηρακλή, τη Λάρισα και τον Ολυμπιακό Βόλου. Αν η εικόνα της ΑΕΚ παραμείνει η ίδια, να κάνει δηλαδή όλα τα παιχνίδια της ντέρμπι, ναι μεν δεν υπάρχει περίπτωση να κινδυνεύσει η υπόθεση άνοδος, όμως η ομάδα θα βγει χαμένη ως προς το πρεστίζ της και θα απογοητεύσει τον κόσμο της του οποίου ήδη ο αρχικός ενθουσιασμός δείχνει να ξεφουσκώνει. Βέβαια, ακόμα και τέσσερις ήττες να κάνει στα εκτός έδρας παιχνίδια της η ΑΕΚ, πάλι δεν κινδυνεύει να χαθεί η άνοδος. Θα έχει χαθεί όμως το παιχνίδι των εντυπώσεων. Εκείνο το "ερχόμαστε" θα προκαλεί θυμηδία και ειρωνικά σχόλια. Αν λόγου χάρη στο χτεσινό παιχνίδι είχε για αντίπαλο τον Ηρακλή αντί για τον Απόλλωνα, θεωρώ ότι θα είχαμε δράματα στο ΟΑΚΑ.  Η ΑΕΚ δεν αρκεί να κερδίσει την άνοδο. Πρέπει να βγει πρώτη και να κατακτήσει το πρωτάθλημα της Football League. Όχι γιατί είναι κάποιος σημαντικός τίτλος για τον οποίο θα υπερηφανεύεται στο μέλλον και θα τον επιδεικνύει, αλλά επειδή δε νοείται η ΑΕΚ να συμμετέχει σε μια διοργάνωση τέτοιου χαμηλού επιπέδου όπως η Football League και να μη κατακτάει την πρώτη θέση. Είναι ανεπίτρεπτο. Όσο ανεπίτρεπτο ήταν να συμμετάσχει σε έναν θεσμό που θεσπίστηκε ειδικά γι' αυτήν, όπως ήταν το κύπελλο της Football League II κι εκείνη αντί να κατακτάει τον τίτλο να αποκλείεται από κάποιον Αγροτικό Αστέρα.

Η ΑΕΚ, θέλω να ελπίζω, δεν φιλοδοξεί του χρόνου που θα βρίσκεται στην Σούπερ Λιγκ, να αποτελεί μια μικρομεσαία ομάδα η οποία θα δίνει ντέρμπι κάθε αγωνιστική με τον Ατρόμητο, τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Αστέρα Τρίπολης για να διεκδικήσει μία από τις προνομιούχες θέσεις που θα οδηγούν στα πλέι οφ με σκοπό την έξοδο στην Ευρώπη. Όλος ο κόσμος περιμένει να παρουσιαστεί μια ΑΕΚ από τα παλιά που θα διεκδικήσει από την αρχή τον τίτλο και την πρωτοκαθεδρία του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Οτιδήποτε άλλο θα είναι μια τεράστια απογοήτευση για τον κόσμο της ομάδας. Και η σημερινή ΑΕΚ δεν έχει τις προδιαγραφές για να πετύχει έναν τέτοιο στόχο. Της λείπουν τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνει. Και πολύ φοβάμαι ότι θα δώσει μάχη με τον χρόνο αν θέλει να έχει βάσιμες ελπίδες να αλλάξει προς το καλύτερο η σημερινή ομάδα. Πρώτα-πρώτα θα έπρεπε να έχει κινηθεί ήδη για να εξασφαλίσει τουλάχιστον τον κορμό των παικτών εκείνων που θα της δώσουν την ώθηση για να μπορέσει να κάνει τη διαφορά. Έπειτα είναι και ο χρόνος προετοιμασίας που απαιτείται για να μπορέσουν να προσαρμοστούν οι νέοι παίκτες που θα αποκτηθούν και να δέσουν με τους παλιούς. Με λίγα λόγια για να γίνουν ομάδα. Γιατί αν πρόκειται να αλλάξει το 60% της εντεκάδας, δεν θα είναι και το ευκολότερο πράγμα του κόσμου για τον Δέλλα να παντρέψει αυτό το υλικό και να το μάθει να παίζει με τον τρόπο που εκείνος θέλει.
 
Τα πλέι οφ τελειώνουν στα μέσα του Ιούνη. Οι παίκτες θέλουν και ένα μήνα για να ξεκουραστούν. Σε αυτό το διάστημα, αρχής γενομένης από… χτες, οι υπεύθυνοι του μεταγραφικού σχεδιασμού θα έπρεπε να τρέχουν ακατάπαυστα και να κλείνουν συμφωνίες. Αν περιμένουν να δουν ποιοι θα μείνουν ελεύθεροι για να τους κάνουν προτάσεις και εκείνοι να ζητάνε χρόνο για να μιλήσουν και με άλλες ομάδες το χάσαμε το κορμί πατριώτες. Και προς θεού παιδιά! Όχι άλλους Πίου στην ΑΕΚ! Χορτάσαμε. Για να χτιστεί αυτό που όλοι ονειρευόμαστε απαιτούνται πιο προσεκτικές μεταγραφικές κινήσεις και κυρίως, θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους όσοι ασχολούνται με το αντικείμενο, ότι στην ΑΕΚ δεν περισσεύει χρόνος για πειράματα. Το ρίσκο θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο περιορισμένο. Τι να τους κάνει κάποιους παίκτες που απαιτούν χρόνο για να προσαρμοστούν και να ξαναβρούν τον χαμένο εαυτό τους. Μη μετατρέψετε την ΑΕΚ σε Ιθάκη άσωτων υιών και απολωλότων προβάτων. Η ΑΕΚ θέλει παιχταράδες που με τη μία θα έρθουν για να κάνουν τη διαφορά. Αλλιώς καλύτερα να προωθήσουμε πιτσιρικάδες από τις υποδομές μας που σαρώνουν τα πρωταθλήματα και να πάμε με υπομονή μέχρι να χτίσουμε ομάδα. Στην ΑΕΚ μια φράση έπρεπε ήδη να κυριαρχεί: Τρέχουμε τώρα!