Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2014

ΑΕΚ-Ρέθυμνο 85-77

Ιπτάμενος και τζέντλεμαν
Παίκτης από άλλο πλανήτη ο Μενσά-Μπονσού, μας τρέλανε όλους σήμερα στο ΟΑΚΑ. Μια αράχνη που έκοβε, μάζευε, τάπωνε, έβαζε καλάθια με κάθε τρόπο. Με δυο λόγια έκανε τα πάντα. Η απορία όλων μας που τον είδαμε είναι, πώς αυτός ο παίκτης δεν παίζει στο ΝΒΑ. Κι όλα αυτά χωρίς προετοιμασία με την ομάδα, δίχως να ξέρει τον τρόπο που παίζουν οι συμπαίκτες του, ούτε εκείνοι τον δικό του και με απουσία από την αγωνιστική δράση το τελευταίο διάστημα. Δηλαδή, αναρωτιέμαι, μόλις μπει στο πνεύμα των συμπαικτών του και αφομοιώσει τον τρόπο παιχνιδιού που ζητάει ο Σάκοτα, τι στην οργή μπορεί να κάνει ακόμα; Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει και να συμπαρασύρει και την ΑΕΚ μαζί;

Αλλά δεν είναι μόνο ο Βρετανός από άλλο πλανήτη, υπάρχει κι άλλος… εξωγήινος σ' αυτή την ομάδα. Καναδός αυτή τη φορά. Και το όνομα αυτού Καρλ Ίνγκλις. Τι έκανε το άτομο; Και ήταν κι αυτός χωρίς προπονήσεις το τελευταίο δεκαήμερο και προερχόμενος από κοπιαστικό υπερατλαντικό ταξίδι.  

Όπως αντιλαμβάνεστε, οι δύο παραπάνω κύριοι συνδυαζόμενοι, συνιστούν ένα εκρηκτικό ντουέτο που όποια ομάδα έχει την ατυχία να βρεθεί απέναντί τους καλά θα κάνει να φροντίσει πώς θα περιορίσει τον διασυρμό της.

Και σήμερα το Ρέθυμνο, μια πάρα πολύ καλή ομάδα με εξαιρετικούς ξένους και τρίτη στη βαθμολογία, εκείνο που προσπάθησε να κάνει ήταν ακριβώς να αποφύγει έναν παρόμοιο διασυρμό. Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ προηγήθηκε ακόμα και με 21 πόντους. Και θα ξέφευγε ακόμα περισσότερο το σκορ αν δεν φρόντιζε ο Σάκοτα να δώσει ανάσες στον Ίνγκλις στο τρίτο, αλλά και στο τέταρτο δεκάλεπτο, όπως έκανε, αλλά σε μικρότερο βαθμό και με τον Μενσά-Μπονσού.

Τουλάχιστον 6.000 τυχεροί απόλαυσαν σήμερα στο ΟΑΚΑ αυτό το υπερθέαμα.

Η ΑΕΚ μπήκε στο παιχνίδι με τέτοιο ενθουσιασμό που μόνο με τον νεανικό μπορεί να συγκριθεί. Πρόσφερε άφθονο θέαμα, κυρίως με τις ενέργειες, τα καρφώματα και τις τάπες του Μενσά-Μπονσού, ο οποίος αποδεικνύεται πραγματικός μπουναμάς του Αγγελόπουλου προς την ομάδα και τους φιλάθλους της. Το Ρέθυμνο από την άλλη το πάλεψε μέχρι το 5' κρατώντας το σκορ ισόπαλο στο 11-11. Από εκεί και πέρα ο Βρετανός γίγαντας αγρίεψε και με την είσοδο και του Ίνγκλις στο 7', που μέχρι εκείνη την ώρα καθόταν στον πάγκο, η διαφορά εκτοξεύθηκε στο +10 με το κλείσιμο της πρώτης περιόδου, που βρήκε την ΑΕΚ να προηγείται με 27-17.

Η ΑΕΚ μπήκε με κεκτημένη ταχύτητα και στη δεύτερη περίοδο, με αποτέλεσμα η διαφορά να αγγίξει μέχρι και τους 21 πόντους (48-27), χάρη στην καταπληκτική της άμυνα. Εκπληκτική η εμφάνιση του Μενσά-Μπονσού με 15 πόντους και 9 ριμπάουντ, σε πολύ καλή βραδιά επιθετικά και οι Ίνγκλις - Ντελινινκάιτις με 14 και 13 πόντους, αντίστοιχα. Η λήξη του ημιχρόνου, ωστόσο, βρήκε το Ρέθυμνο να "ροκανίζει" τη διαφορά στους 14, με σερί 5 πόντων (50-36).

Στην τρίτη περίοδο η ΑΕΚ φάνηκε να αρχίζει να κόβει ταχύτητα, με αποτέλεσμα το Ρέθυμνο να μειώσει κι άλλο, φτάνοντας στους 11 πόντους τη διαφορά (66-55).

Στην τέταρτη περίοδο η διαφορά ψαλιδίστηκε μέχρι και τους 7 πόντους, χωρίς όμως η ΑΕΚ να κινδυνεύσει σε κανένα σημείο του παιχνιδιού. Κάτι η κούραση των δύο θηρίων, Μενσά-Μπονσού και Ίνγκλις, κάτι οι αρκετές αλλαγές του Σάκοτα για να δώσει ανάσες στους βασικούς του παίκτες, οι Κρητικοί κατάφεραν να ξεθαρρέψουν, όχι όμως και να απειλήσουν σοβαρά την άμυνα της ΑΕΚ. Ο Ντράγκαν Σάκοτα προσπάθησε με όλους τους τρόπους να διατηρηθεί η διαφορά σε διψήφιο νούμερο αλλά τελικά το Ρέθυμνο πέτυχε να την φέρει στους -8 πόντους με τελικό σκορ 85-77 για την ΑΕΚ.

Κορυφαίος των κορυφαίων ο Μενσά-Μπονσού με 23 πόντους και 15 ριμπάουντ, εξαιρετικός ο Ίνγκλις με 24 πόντους - 4 τρίποντα, πολύ καλός ο Ντελινινκάιτις με 19 πόντους - 4 τρίποντα και αγωνιστικοί οι Σάκοτα με 11 πόντους - 2 τρίποντα, Αθηναίου με 2 πόντους και Παπαντωνίου για την ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ, παρά τα περί του αντιθέτου προβλεπόμενα, έχει αρχίσει να εντυπωσιάζει και να δείχνει πως είναι ικανή για πολύ σπουδαία πράγματα. Αρχής γενομένης από φέτος που ο στόχος είναι η τετράδα και τα πλέι οφ, αλλά με κάπως πιο μακρινό ορίζοντα την επόμενη περίοδο, όπου ασφαλώς θα χρειαστεί ακόμα έναν παικταρά -τουλάχιστον- κυρίως στον άσσο και μερικές πιο έτοιμες λύσεις που να έρχονται από τον πάγκο, ώστε να είναι σε θέση να κοιτάξει κατάματα τους δύο μεγάλους του ελληνικού πρωταθλήματος και να διεκδικήσει από αυτούς στα ίσια τον τίτλο.

Τα δεκάλεπτα: 27-17, 50-36, 66-55, 85-77

ΑΕΚ (Ντράγκαν Σάκοτα): Παπαντωνίου, Ντελινινκάιτις 19 (4), Ντ. Σάκοτα 11 (2), Πολυτάρχου, Ουίλιαμσον, Αθηναίου 2, Μιλόσεβιτς 6, Μενσά Μπονσού 23 (15ρ.), Ίνγκλις 24 (4).
 
ΡΕΘΥΜΝΟ (Σκουρτόπουλος): Σίμπσον 12 (2), Σχίζας, Κουμπούρας, Κάουνσιλ 14, Άλεν 15 (1), Καλαμπόκης, Φαγιέ 9, Σίνης, Χείλαρης, Κράβιτς 11, Αλίχοτζιτς 16.