Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Τι σημαίνουν για την ΑΕΚ οι εξελίξεις που έρχονται

Ωραία τα είπαμε για τα πολιτικά -παρόλο που υπάρχουν ακόμα κάποιες παράμετροι που δεν εξετάσαμε, όπως  η εκτίμηση ότι για την τρόικα δεν τρέχει και τίποτα αφού μια κυβέρνηση τύπου Παπαδήμου θα την βολέψει μια χαρά για κανένα εξάμηνο ώστε να κλείσει το ελληνικό ζήτημα προς το συμφέρον της- ας δούμε λίγο και τις επιπτώσεις στα θέματα που αφορούν την ΑΕΚ αλλά και στα άλλα φλέγοντα ζητήματα όπως εκείνο της ποινικής δίωξης για την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο καθώς και τον καινούριο αθλητικό νόμο που επρόκειτο να κατατεθεί προς ψήφιση σύντομα.

Ας ξεκινήσουμε ανάποδα, από την δίωξη. Βούτυρο στο ψωμί των κατηγορουμένων θα αποτελέσει η συγκεκριμένη εξέλιξη επειδή όλα θα πάνε πίσω και μάλιστα πολύ πιο πίσω απ' όσο αρχικά αναμενόταν. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την έκβαση των πολιτικών εξελίξεων. Αν δηλαδή σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ ποια γραμμή θα ακολουθήσει στο συγκεκριμένο θέμα; Η βούληση του συγκεκριμένου πολιτικού χώρου δεν έχει εκφραστεί ξεκάθαρα μέχρι τώρα. Επίσης, ο νέος αθλητικός νόμος που είχε στα σκαριά ο Γιάννης Ανδριανός, κατά πάσα πιθανότητα πάει περίπατο. Κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εκφράσει άποψη για να ξέρουμε αν συμφωνούν και σε ποια σημεία και αν σκοπεύουν να υποστηρίξουν τον συγκεκριμένο νόμο και να τον επαναφέρουν ή να τον τροποποιήσουν, αφού κατά γενική ομολογία είναι ο μόνος νόμος που μπορεί να φέρει ριζοσπαστικές αλλαγές στα τεκταινόμενα γύρω από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το πιθανότερο εδώ και με δεδομένη την ολοκληρωτική άρνηση του συγκεκριμένου χώρου να αποδεχτεί οτιδήποτε προέρχεται από το αντίπαλο στρατόπεδο θεωρώντας το αρνητικό και ξεπερασμένο, είναι να καταθέσουν δικό τους νομοσχέδιο. Το πότε είναι άγνωστο, όπως άγνωστο είναι και το περιεχόμενό του. Πάντως δεν φαίνεται να είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητές τους.

Και πάμε τώρα στην ΑΕΚ. Η υπόθεση γήπεδο μοιάζει να απομακρύνεται οριστικά. Δυσάρεστο και βαρύ έτσι όπως το καταθέτω αλλά είναι δυστυχώς μια ζοφερή πραγματικότητα. Η δεδομένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ να μη χτίσει γήπεδο η ΑΕΚ, τουλάχιστον όχι έτσι όπως το ονειρεύεται ο κάθε ΑΕΚτζής, είναι γνωστή σε όλους και εκφρασμένη κατ' επανάληψη με χίλιους διαφορετικούς τρόπους και από πολλούς διαφορετικούς φορείς. Για τα μάτια του κόσμου δηλώνουν ότι θέλουν να φτιάξει γήπεδο η ΑΕΚ αλλά αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι μια δεύτερη Ριζούπολη που φυσικά δεν καλύπτει τις ανάγκες της ΑΕΚ και που δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί. Ένα τέτοιο γήπεδο μπορεί να είναι άνετο για να καλύπτει τις συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως για την ΑΕΚ που έρχεται και που θα χρειαστεί να δίνει διαρκώς εκεί μέσα μεγάλα παιχνίδια με τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες. Έπειτα, καλό θα είναι να ξεχάσουμε τα 20 εκατομμύρια της Περιφέρειας. Θα γίνει νέα μοιρασιά και τα χρήματα θα διατεθούν κατά την κρίση της νέας τάξης πραγμάτων στην περιφέρεια και στο κράτος. Αυτά τα χρήματα δεν θα εκταμιεύονταν ποτέ ακόμα κι αν η ΑΕΚ αποφάσιζε να φτιάξει ένα γήπεδο σύμφωνο με τα όσα της υπαγορεύει η συγκεκριμένη πολιτική παράταξη. Αναμενόμενο είναι στη μικρή προεκλογική περίοδο που θα επακολουθήσει να ακουστούν τερατώδη πράγματα στα πλαίσια της υποσχεσιολογίας για να αλιεύσουν ψήφους από την καθόλου αμελητέα δύναμη του εκλογικού σώματος που αποτελείται από ΑΕΚτζήδες. Αλλά όλοι πια γνωρίζουν ποια θα είναι η σκληρή πραγματικότητα που πρόκειται να ακολουθήσει μετά την εκλογή τους.

Θα είναι μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη αυτή που την απευχόμαστε όλοι στην ΑΕΚ, όμως οι πιθανότητες να την δούμε να συμβαίνει είναι πάρα πολλές. Και φυσικά θα υπάρχουν πάρα πολλοί ΑΕΚτζήδες που θα στηρίξουν τη συγκεκριμένη παράταξη αφού εκεί νιώθουν να ανήκουν ιδεολογικά και που σε ζητήματα προτεραιότητας δεν τοποθετούν την ΑΕΚ πάνω από τις κομματικές τους προτιμήσεις. Απόλυτα κατανοητό όσο και σεβαστό. Άλλωστε κανείς ΑΕΚτζής δεν θα είχε πρόβλημα με τον συγκεκριμένο χώρο αν δεν φρόντιζε να εκφραστεί από την πλευρά του η τόσο αρνητική θέση του για το ζήτημα του γηπέδου της ΑΕΚ και δεν είχε προηγηθεί τόσος εμπαιγμός στον λαό της. Τόσο απ' ευθείας από το ίδιο το κόμμα όσο και από την δημοτική αρχή που εκλέχτηκε κάτω από τη σημαία του…