Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Είναι ωραίο να ονειρεύεσαι

Διάβασα τη συνέντευξη του Γιάννη Αλαφούζου στον ραδιοφωνικό σταθμό της ελληνικής ομογένειας "2mm" και ομολογώ ότι εντυπωσιάστηκα από την άνεση με την οποία είπε κάποια πολύ σοβαρά πράγματα για την ομάδα του, που όπως είναι λογικό θα φτάσουν και στ' αυτιά των οπαδών της. Μεταξύ άλλων είπε ότι ο Παναθηναϊκός θα βασιστεί στις ακαδημίες του και μέσα από αυτές θα αναδείξει τα καινούρια αστέρια του που θα γίνουν και αστέρια της Εθνικής Ελλάδος. Είπε επίσης ότι ο Παναθηναϊκός έχει για φέτος ισοσκελισμένα έσοδα-έξοδα αλλά δυστυχώς πληρώνει ακόμα αμαρτίες του παρελθόντος. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι ο Παναθηναϊκός, ο οποίος βρίσκεται σε στενή επιτήρηση από την UEFA στα πλαίσια του Financial Fair Play, δεν θα κινδυνεύσει με τιμωρία επειδή στην Ευρώπη βλέπουν την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για να καταφέρει η ομάδα να ξοδεύει λιγότερα από εκείνα που βγάζει.

Ωραία όνειρα και κυρίως τίμια. Ο Παναθηναϊκός θα ταλαιπωρηθεί κι άλλο. Είναι βαθύ το πηγάδι που άφησε πίσω της ανοιχτό η πολυμετοχικότητα την ώρα που το έβαζε στα πόδια. Δεν βγαίνει κανείς εύκολα απ' αυτό. Όμως ο Παναθηναϊκός κατάφερε να γλιτώσει τα χειρότερα που θα ήταν μια εξέλιξη σαν κι αυτή που βίωσε και εξακολουθεί να βιώνει η ΑΕΚ. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι η ΑΕΚ από του χρόνου μπαίνει καθαρή κατευθείαν στα βαθιά νερά του πρωταθλητισμού χωρίς εκπτώσεις στα όνειρά της, ενώ ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κάνει μερικά ακόμα χρόνια υπομονή. Το καλό είναι ότι μέσα από αυτή την πολύχρονη μιζέρια κατάφερε πέρυσι να πάρει το κύπελλο και φέτος βρίσκεται ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου. Ταυτόχρονα άγγιξε την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και αν τα είχε καταφέρει θα πετύχαινε να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού σημειώνοντας τεράστια βελτίωση στα οικονομικά του. Θα το επιχειρήσει και φέτος επιδιώκοντας, ακόμα κι αν δεν βγει πρωταθλητής, να κερδίσει την πρώτη θέση στα πλέι οφ του πρωταθλήματος και να κυνηγήσει πάλι την πρόκριση στα μεγάλα ευρωπαϊκά σαλόνια μέσα από προκριματικούς αγώνες. Φέτος θα έχει έναν σύμμαχο πάντως. Την εμπειρία των παικτών του και του προπονητή που πέρυσι δεν υπήρχε.

Το ζητούμενο είναι να κατανοήσει ο κόσμος την δύσκολη κατάσταση της ομάδας και να συμβιβαστεί με τον Γολγοθά που έχει μπροστά της. Ο κόσμος είναι ανυπόμονος. Τα θέλει όλα και τα θέλει τώρα. Μεταγραφές, τίτλους, ευρωπαϊκή πορεία. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι έτοιμος για όλα αυτά. Ο πρόεδρός του το δήλωσε ξεκάθαρα. Θα ενισχυθεί η ομάδα αλλά μέσα στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της. Δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από εκείνα που βγάζει. Κι όπως είναι γνωστό, άμα δεν ξοδεύεις δεν βλέπεις και αποτελέσματα. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και δεν μπορεί να ανταποκριθεί κανείς όντας φτωχός συγγενής των οικονομικά ισχυρότερων, τόσο στην Ελλάδα αλλά πολύ περισσότερο στην Ευρώπη.

Πάντως ο Γιάννης Αλαφούζος δεν δίστασε να αναφερθεί και στο φλέγον ζήτημα της ανισότητας που υπάρχει στο ελληνικό πρωτάθλημα μέσα από το στάτους που έχει επιβάλλει μια συγκεκριμένη ομάδα η οποία και απολαμβάνει όλα τα προνόμια δίκην μονοπωλίου. Μίλησε με ονόματα χωρίς να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του και πήρε θέση όπως οφείλει να κάνει κάθε παράγοντας που βλέπει να θίγονται τα συμφέροντά του και να πηγαίνουν οι προσπάθειές του στον βρόντο. Έχει έρθει η ώρα να πολλαπλασιαστούν και να δυναμώσουν οι φωνές της αντίστασης απέναντι στο δόλιο σημερινό κατεστημένο. Όσοι αποφεύγουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον αγώνα ας καθίσουν οκλαδόν και ας αρχίσουν να κλαίνε τη μοίρα τους…