Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Μούφα το ντέρμπι

Υπογράφει ο Κως Άντζελες

Τα πράγματα είναι απλά. Ο κυβερνητικός συνασπισμός πήρε 160 "Σταύρος Δήμας" και ο Αλέξης Τσίπρας 136 "παρών" (μαζί με το "παρών" της Άννας Χατζησοφιά του ΣΥΡΙΖΑ που απουσίαζε αλλά είχε δηλώσει τι ψηφίζει). Απουσίασαν και τέσσερις ακόμα βουλευτές. Ο ανεξάρτητος Γιώργος Κασαπίδης προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία και ο ανεξάρτητος Κώστας Γιοβανόπουλος προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ, καθώς και οι ανεξάρτητοι Στάθης Μπούκουρας που μόλις αποφυλακίστηκε και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, προερχόμενοι και οι δύο από την Χρυσή Αυγή.

Ο Αλέξης Τσίπρας για να φτάσει στην τελική νίκη που θα είναι η μη εκλογή προέδρου δημοκρατίας θέλει 121 "παρών". Δηλαδή κατά την πρώτη ψηφοφορία πήρε 16 επιπλέον "παρών" από εκείνα που χρειαζόταν. Στον αντίποδα οι Σαμαροβενιζέλοι χρειάζονται 180 "Σταύρος Δήμας" για να εκλέξουν πρόεδρο και πήραν με το ζόρι 160. Δηλαδή σα να λέμε 20 "Σταύρους Δήμες" λιγότερους. Η διαφορά που τους χωρίζει είναι αβυσσαλέα και δεν καλύπτεται εύκολα. Σα να παίζει η ΑΕΚ στο μπάσκετ με τη Δόξα Λευκάδας και να πηγαίνει μπροστά με 20 πόντους δύο λεπτά πριν από τη λήξη του αγώνα. Και μπορεί στο μπάσκετ να είναι πολύς χρόνος τα δύο λεπτά κι ας είναι πολλοί για να καλυφθούν οι 20 πόντοι, στην πολιτική όμως οι 20 ψήφοι είναι μια τεράστια διαφορά για να καλυφθεί σε μόλις δύο ψηφοφορίες.
 
Να υποθέσουμε λοιπόν ότι η συγκυβέρνηση παίρνει και τους τέσσερις ανεξάρτητους απόντες. Άντε και έχει ψήσει και άλλους έξι-εφτά -όπως ακούγεται- από τους υπόλοιπους ανεξάρτητους, τους ΑΝΕΛ και την ΔΗΜΑΡ. Το σύνολο φτάνει μόλις και μετά βίας στα 171 κουκιά. Πάρα πέρα δεν πάει ούτε με σφαίρες. Εξ ου και η βροχή παραιτήσεων κρατικών λειτουργών με σκοπό να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Η περιπέτεια μόλις ξεκίνησε, λοιπόν και μακάρι να βγει σε καλό για όλους μας…