Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Κατσουράνης μέχρι τον Μάιο και βλέπουμε

Υπέρμαχος της υποψηφιότητας Κατσουράνη για τη θέση του αμυντικού χαφ δεν υπήρξα ποτέ. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Μερικοί από αυτούς είναι η γνώση πως δεν θα μπορεί να παίζει για πολύ καιρό σε υψηλό επίπεδο, το τουπέ που έχει στα αποδυτήρια απέναντι στους νεότερους παίκτες, η τάση του για αρχηγία και το πλασάρισμά του σαν ξερόλας απέναντι στους συμπαίκτες του, ο αργός τρόπος του παιχνιδιού του τον οποίο ο μπαμπέσης χρόνος που περνάει τον έκανε ακόμα πιο αργό και μερικοί ακόμα λόγοι δευτερεύουσας σημασίας. Επίσης αντικρούω με χαμόγελο τα επιχειρήματα όσων διατείνονται ότι προέρχεται από γεμάτη σεζόν και μάλιστα ήταν και υποψήφιος για παίκτης της χρονιάς στη χώρα που αγωνίστηκε, ενώ κατάφερε να πετύχει και 4 γκολ. Τη χώρα ξέχασαν να μας πουν! Επίσης ξέχασαν να μας πουν τη θέση που κατέχει το ποδόσφαιρο σαν άθλημα στη συγκεκριμένη χώρα. Μια χώρα που για κυρίαρχο άθλημα έχει το πόλο επί χόρτου! Ακόμα, ξέχασαν οι υπέρμαχοί του να αναφερθούν στην ποιότητα των αντιπάλων που συνάντησε ο Κατσουράνης για να καταφέρει να διακριθεί. Είναι γνωστό πως οι κυριότερες αιτίες τραυματισμών στο ινδικό ποδόσφαιρο οφείλονται στο γεγονός ότι οι Ινδοί παίκτες πατάνε τη μπάλα και στραμπουλάνε τα πόδια τους ή επειδή κουτουλάνε μεταξύ τους. "Ινδός ποδοσφαιριστής" είναι το συντομότερο ανέκδοτο που κυκλοφορεί αυτή την εποχή σε ολόκληρο τον κόσμο. Παίζοντας αντίπαλός τους ή συμπαίκτης τους θα έκανε μεγάλη καριέρα ακόμα και ο… Σόιμπλε.

Αλλά, αφού ξεψάχνισα όλα τα αρνητικά του Κατσουράνη και εξήγησα τους λόγους που δεν θα τον ήθελα -τώρα πια- στην ΑΕΚ, καιρός είναι να αναφερθώ και σε μια σειρά από θετικά που βρίσκω στον ίδιο παίκτη, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα αποκτηθεί μόνο για να βοηθήσει την φετινή προσπάθεια με αντάλλαγμα να του δοθεί η ευκαιρία να κρεμάσει αξιοπρεπώς τα παπούτσια του στην ομάδα που τον ανέδειξε. Κι αυτό μου προέκυψε έπειτα από σοβαρή συζήτηση που είχα νωρίτερα με άνθρωπο που ξέρει και τι λέει και τι κάνει και που βρίσκεται σε θέση η οποία του επιτρέπει να έχει βαρύνουσα γνώμη για όσα συμβαίνουν ή πρόκειται να συμβούν στην ΑΕΚ. Οι ενέργειες που έχει αποφασιστεί να γίνουν, λοιπόν, δεν θα έχουν ευρύ ορίζοντα. Κι αυτό επειδή ο Γενάρης δεν προσφέρεται για θεαματικές κινήσεις αφού ό,τι καλό κυκλοφορεί στην αγορά είναι δεσμευμένο από συμβόλαιο. Άρα, ες αύριον τα σπουδαία. Δηλαδή τα κανόνια θα σκάσουν με την ανοιξιάτικη δροσούλα και θα κορυφωθούν κατακαλόκαιρο. Τώρα θα γίνουν κάποιες μεταγραφές περισσότερο για να καλύψουν συγκεκριμένα κενά και να δώσουν ώθηση στην ομάδα για να φτάσει με ευκολία στον στόχο της που είναι να τερματίσει στην πρώτη θέση στην κανονική περίοδο και στα πλέι οφ και να επιστρέψει θριαμβευτικά στη μεγάλη κατηγορία. Τίποτα άλλο.

Και επανέρχομαι στον Κατσουράνη γιατί ξέφυγα με την μεγάλη παρένθεση που άνοιξα. Μεγαλύτερό του πλεονέκτημα ότι θα μπει με τη μία στην εντεκάδα, από το παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Δεν θα χρειαστεί τον παραμικρό χρόνο προσαρμογής ή ιδιαίτερης προετοιμασίας. Έπειτα γνωρίζει τη συγκεκριμένη θέση καλύτερα από τον οποιονδήποτε. Αλίμονο, από εμπειρία είναι ασυναγώνιστος. Επίσης, έχει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με τον τρόπο παιχνιδιού του Κορδέρο και διαθέτει μεγαλύτερη ποιότητα από τον Ισπανό. Ξέρει καλά τον τρόπο να κατεβάζει τη μπάλα από την περιοχή της ομάδας προς την αντίπαλη περιοχή και έχει και το θράσος να χώνεται στην αντίπαλη περιοχή ακόμα και για να σκοράρει. Και τέλος, έχει παίξει πολλές φορές και σαν αμυντικός (στον ΠΑΟΚ περισσότερο σαν σέντερ μπακ έπαιζε) οπότε είναι σε θέση να μπορεί να καλύψει τα δύο σέντερ μπακ μπροστά από τα οποία θα αγωνίζεται, με μεγαλύτερη επιτυχία απ' όσο το έκανε ο Κορδέρο. Εντάξει, θα είναι πιο αργός και ίσως να μη διαθέτει την ίδια δύναμη που διέθετε στο παρελθόν αλλά η εμπειρία και η ευστροφία του θα βοηθήσουν σίγουρα την ΑΕΚ μέχρι το τέλος αυτής της περιόδου…