Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Φανατισμός, παράνοια, φόβος...

Υπογράφει ο Κως Άντζελες

Είναι να τρελαίνεται κανείς. Είναι δυνατόν να μην παίζει κανένα ρόλο ο παράγοντας άνθρωπος μπροστά σε όσα επιτάσσει μια θρησκεία; Η ανθρωπιά πού βρίσκεται και τι ρόλο παίζει στις συνειδήσεις αυτών των ανθρώπων που δεν διστάζουν να εκτελέσουν μικρά παιδιά επειδή… αμάρτησαν παρακολουθώντας έναν ποδοσφαιρικό αγώνα;

Εκείνο δε που με ενοχλεί περισσότερο από τη δυτική κοινωνία και πιο πολύ από τους συμπατριώτες μου δημοσιογράφους, είναι που παραθέτουν μια τέτοια είδηση, έτσι απλά, χωρίς κανένα σχόλιο, χωρίς να αγγίξουν βαθύτερα το θέμα. Χωρίς καν να διατυπώσουν την προσωπική τους άποψη. Δίχως να καταδικάσουν το γεγονός. Και αναρωτιέμαι γιατί. Από φόβο; Αν δεχτούμε κάτι τέτοιο πάει να πει ότι οι φανατικοί πέτυχαν τον σκοπό τους, να τρομοκρατήσουν δηλαδή την παγκόσμια κοινότητα ώστε να παραμένει απαθής μπροστά στα εγκλήματά τους, σα να είναι κάτι που δε μας αφορά και το αντιμετωπίζουμε  καθαρά σαν εσωτερικό τους θέμα. Λες και αποδεχτήκαμε ότι αυτοανακηρύχτηκε μια θρησκευτική ομάδα φανατικών σε τιμωρούς που θα αποδίδουν δικαιοσύνη σε όλο τον πλανήτη, όποτε εκείνοι κρίνουν ότι κάποιος έθιξε τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις.

Ναι, οφείλουν όλοι να σέβονται τη διαφορετικότητα που αποπνέει η θρησκεία του κάθε λαού και να μη βυσσοδομούν σε βάρος της ευαισθησίας που τους επιβάλλει η πίστη τους, η οποία μπορεί να είναι όσο υψηλή οι ίδιοι νομίζουν ότι πρέπει να είναι. Αλλά οι ίδιοι δεν είναι θεοί να αποφασίζουν για τις τύχες των υπόλοιπων ανθρώπων που ενδεχομένως δεν συμμερίζονται τον φανατισμό τους ή που πιστεύουν σε μια διαφορετική θρησκεία. Επίσης, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει θρησκεία που να μη περιλαμβάνει μέσα της την συγχώρεση, ειδικά όταν καλείται να αντιμετωπίσει παραπτώματα ανήλικων παιδιών που δεν μπορεί να διακατέχονται από την ίδια θρησκευτική προσήλωση με τους μεγάλους. Να τα γαλουχήσουν το καταλαβαίνω. Άντε και να τα τιμωρήσουν για να συνετιστούν. Να τα σκοτώσουν όμως επειδή φέρθηκαν παιδιάστικα και δεν υπάκουσαν τυφλά στις επιταγές της θρησκείας τους, αδυνατεί να το συλλάβει ο νους μου.

Για την ιστορία, η είδηση όπως μεταδόθηκε "ξερά" από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στη χώρα μας:

Οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν δημόσια 13 εφήβους επειδή... τόλμησαν να δουν αγώνα ποδοσφαίρου στην τηλεόραση!

Σύμφωνα με οργάνωση ακτιβιστών οι έφηβοι συνελήφθησαν, ενώ παρακολουθούσαν το ματς ανάμεσα στο Ιράκ και την Ιορδανία για το κύπελλο Ασίας την περασμένη εβδομάδα, στην κατεχόμενη από του ισλαμιστές Μοσούλη.

Οι νεαροί δολοφονήθηκαν από εκτελεστικό απόσπασμα που άνοιξε πυρ εναντίον τους με πολυβόλα, ενώ πριν την εκτέλεσή τους το "έγκλημά" τους, η παραβίαση της Σαρία, ανακοινώθηκε από μεγάφωνα.
 
"Οι σοροί των εφήβων παραμένουν εκτεθειμένες εκεί, όπου εκτελέστηκαν, αφού οι γονείς τους δεν τολμούν να τα πλησιάσουν, φοβούμενοι ότι θα χάσουν και αυτοί τη ζωή τους", προσθέτει η οργάνωση.