Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Οι 15.000 ψήφοι της αυτοδυναμίας ίσως ήθελαν γήπεδο

Γήπεδο υπήρχε τότε... Άλσος όχι...
 
Η απάντηση στο καίριο ερώτημα δόθηκε. Μπορεί μια αδικημένη κοινωνική ομάδα να διαμορφώσει το αποτέλεσμα των εκλογών; Για 15.000 ψήφους ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατέκτησε την πολυπόθητη αυτοδυναμία που θα του επέτρεπε να κάνει μόνος του παιχνίδι και να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμά του. Τώρα, αιχμάλωτος του Καμμένου, ούτε ψύλλος στον κόρφο του. Να προέρχεται από τους ΑΕΚτζήδες αυτή η αδικημένη κοινωνική ομάδα; Από τους κυνηγούς; Σίγουρα όλοι έχουν συμβάλλει και έχουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη διαμόρφωση του τελικού εκλογικού αποτελέσματος που είχαμε. Σημασία έχει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και οι υποψήφιοι του κόμματός του, παρόλο που το λαϊκό ρεύμα τους έσπρωχνε με φόρα προς την εξουσία, στο τέλος πλήρωσαν την ξύλινη γλώσσα τους, τα κολλήματα συγκεκριμένων στελεχών τους και τη διγλωσσία τους σε μια σειρά από καυτά ζητήματα που αφορούσαν σε επί μέρους ευαισθησίες κάποιων πολιτών.

Και τώρα τι γίνεται; Όχι πολλά πράγματα. Εννοώ ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικές εξελίξεις στο γενικότερο πλαίσιο. Σε ό,τι μας αφορά σαν πολίτες, ο ΕΝΦΙΑ του 2014 θα αποπληρωθεί κανονικά. Ο φόρος του 2014 θα υπολογιστεί με βάση το ήδη κατατεθειμένο φορολογικό νομοσχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης. Όποια αλλαγή πρόκειται να συντελεστεί θα πρέπει να υπολογίζεται από την επόμενη φορολογική περίοδο, όπως το αφορολόγητο των 12.000 ή οποιαδήποτε μείωση των συντελεστών φορολόγησης. Η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ δεν σημαίνει ότι υποχρεώνει κανέναν εργοδότη να την εφαρμόσει. Στην αγορά εργασίας είναι πολύ πιο συμφέρουσα για τους εργοδότες η ενοικίαση εργατικού δυναμικού, πρακτική που εφαρμόζεται ήδη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης η επαναφορά του 13ου  μισθού για τους συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη μέχρι 700 ευρώ θα τους απασχολήσει τα Χριστούγεννα του 2015, αφού τότε θα τους δοθεί το δώρο των Χριστουγέννων. Εκείνοι που ίσως δουν κάπως πιο άμεσα αποτελέσματα θα είναι οι δημόσιοι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, αλλά πολλοί εξ αυτών επέλεξαν την εθελούσια έξοδο και την συνταξιοδότηση, οπότε από τους 9.000 υπαλλήλους που αφορά συνολικά το μέτρο εκείνοι που θα αποκατασταθούν δεν θα είναι περισσότεροι από 3-4 χιλιάδες άτομα συν τους 2.000 εργαζόμενους στην ΕΡΤ, αν αυτή επαναλειτουργήσει με την παλιά της μορφή. Κι από αυτούς μερικές εκατοντάδες έχουν ήδη επαναπροσληφθεί στον καινούριο φορέα της ΝΕΡΙΤ.

Τι θα γίνει όμως με μας και πιο συγκεκριμένα με το γήπεδο της ΑΕΚ; Τίποτα δραματικό αλλά και ουσιαστικό. Και λογικό είναι αφού υπάρχουν πολύ πιο σοβαρά και καυτά ζητήματα για τη νέα κυβέρνηση αυτή τη στιγμή. Όποιος πάει να ασχοληθεί με το γήπεδο της ΑΕΚ θα λοιδορηθεί από την κοινωνία. Βέβαια οι κλασσικές φωνές παραπληροφόρησης και ασχετοσύνης θα αρχίσουν σύντομα να ακούγονται και πάλι και αυτή τη φορά μάλιστα θα είναι πιο δυνατές. Οι προκλήσεις θα κορυφωθούν. Κι αυτό γιατί όσοι έχουν ταχθεί εναντίον του γηπέδου, κάθε άλλο παρά σκεπτόμενοι είναι για να μπορέσουν να αναλογιστούν πόσο μεγάλο κακό κάνουν στο κόμμα τους, που τους εμπιστεύτηκε και τους έδωσε τη δυνατότητα να εκφράζουν τις θέσεις του, ώστε να πείσουν την κοινωνία να το ακολουθήσει. Δεν ξέρω αν ο αρχηγός του θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο μαζί τους και να τους συνετίσει, δίνοντάς τους να καταλάβουν την καταστροφή που προκάλεσαν στην παράταξή τους με τις εμμονές και με τις ανακολουθίες τους. Σίγουρα ο Τσίπρας από εδώ και μπρος θα έχει πολύ σοβαρότερα ζητήματα που θα τον απασχολούν.

Εμείς, λοιπόν, θα περιμένουμε στις 6 Μαρτίου να εκδικαστεί η προσφυγή των 17 κατοίκων μαζί με εκείνη του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας, στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού οι δύο προσφυγές θα εκδικαστούν σαν μία υπόθεση. Αν απορριφθεί η προσφυγή τους, σε 18 μήνες από εκείνη τη μέρα, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2016, θα εγκαινιάζουμε το καινούριο μας γήπεδο, όπως ακριβώς μας το έχει παρουσιάσει στις μακέτες ο Δημήτρης Μελισσανίδης. Μέχρι τότε… ΟΑΚΑ και ξερό ψωμί. Αν βεβαίως δικαιωθούν στις προσφυγές τους οι από πάνω κύριοι, καλό θα είναι να ψάχνουμε για οικόπεδο στα όρια του νομού Αττικής, αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να στεγάσει το επίσης μεγάλο μας όνειρο. Η Νέα Φιλαδέλφεια δεν θα έχει πια θέση για την ΑΕΚ. Και επειδή αναφέρθηκα στην περιοχή που φιλοξένησε επί 73 χρόνια την ΑΕΚ, καλό θα ήταν να παραθέσω τα χτεσινά πολύ χρήσιμα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στον Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας:

Νέα Φιλαδέλφεια:

ΣΥΡΙΖΑ: 40,63% (6.108 ψήφοι επί 15.034 ψηφισάντων με έγκυρα ψηφοδέλτια)
Νέα Δημοκρατία: 21,86% (3.286 ψήφοι επί 15.034 ψηφισάντων με έγκυρα ψηφοδέλτια)

Νέα Χαλκηδόνα:

ΣΥΡΙΖΑ: 36,31% (2.263 ψήφοι επί 6.232 ψηφισάντων με έγκυρα ψηφοδέλτια)
Νέα Δημοκρατία: 25,32% (1.578 ψήφοι επί 6.232 ψηφισάντων με έγκυρα ψηφοδέλτια)

Δεν θέλει και κόπο για να βγουν συμπεράσματα από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα. Οι κάτοικοι μίλησαν ξεκάθαρα και έβαλαν πάνω από την επιθυμία τους για να γίνει ή όχι το γήπεδο της ΑΕΚ στην περιοχή τους, την αγανάκτησή τους για τον τρόπο διακυβέρνησης από τα απερχόμενα από την εξουσία κόμματα. Τα αποτελέσματα αποτελούν δικαίωση του Βασιλόπουλου και της πολιτικής του αλλά και γενικότερα αποτελούν πλήρη επιδοκιμασία στον ΣΥΡΙΖΑ και στο πρόγραμμα που έθεσε προς έγκριση ενώπιον του ελληνικού λαού. Τώρα, αν υπάρχει και σαφές μήνυμα μέσα από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα για την επιθυμία των δημοτών της περιοχής να μη γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ, ο καθένας ας δώσει την ερμηνεία που του προκύπτει. Καλή μας τύχη…