Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια

Υπογράφει ο Κως Άντζελες

Είναι τουλάχιστον αφελής όποιος πιστεύει ότι τα στελέχη εκείνα των κυβερνήσεων που έβαλαν για τα καλά το δάχτυλο στο βάζο με το μέλι, όταν ανέλαβαν κυβερνητικά πόστα, το έκαναν εν αγνοία των κομμάτων τους. Τα κόμματά έχουν τεράστια έξοδα και συνεπώς χρειάζονται πηγές εισροής χρημάτων χωρίς να πολυσκοτίζονται για την προέλευσή τους. Γι' αυτό και οι συμφωνίες είναι ξεκάθαρες. Βρέθηκε υποψήφιος χρηματοδότης για συγκεκριμένο πολιτικό; Μισά-μισά με το κόμμα θα τα πάρει. Βρέθηκε διεθνής εταιρεία που ενδιαφέρεται να προμηθεύσει με υλικά της το δημόσιο; Η προμήθεια (λέγεται και μίζα) που θα καταβάλει στον εκάστοτε υπουργό θα μοιραστεί μεταξύ του ιδίου και του κόμματος.

Το είχε πει ξεκάθαρα και ο Τσουκάτος. Το εκατομμύριο που είχαν πάρει από τη Siemens αυτός και ο Μαντέλης, πήγε κατά το μεγαλύτερο μέρος του στο κόμμα. Το ίδιο έγινε και με τον Τσοχατζόπουλο και τις μίζες από τα υποβρύχια. Άσχετα τώρα αν κάνουν όλοι τους Κινέζους. Περιλαμβάνεται στη συμφωνία κι αυτό. Πρόσεξε γιατί αν σκάσει τίποτα το παίρνεις πάνω σου και αφήνεις το κόμμα απ' έξω. Το κόμμα μετά θα φροντίσει να σε καθαρίσει και να πέσεις στα μαλακά. Εξ ου και οι απειλές του Άκη όταν έσκασε η υπόθεση ότι θα έπαιρνε πολλούς μαζί του. Τελικά δεν τους πήρε γιατί προφανώς κάπου βρέθηκε η φόρμουλα που τους άφησε όλους ικανοποιημένους.

Το ζήτημα είναι ότι έχουν περάσει οι χρυσές εποχές που το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων τους τα κόμματα το αντλούσαν από τα βαριά χαρτιά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εφοπλιστές, μεγαλοβιομήχανοι, τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν βάζουν πια τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη, όπως κάποτε, για να στηρίξουν τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων ή τις γενικότερες οικονομικές ανάγκες τους. Οι προμήθειες (ή μίζες αν αγαπάτε), είναι μια θαυμάσια πηγή εσόδων που τους αφήνει όλους ευχαριστημένους. Εξοπλιστικά προγράμματα, φαρμακοβιομηχανία, ιατρικά μηχανήματα, οδικά έργα, αναπτυξιακά έργα, συγκοινωνίες, σχολικά κτίρια, εκδόσεις, καύσιμα, φυσικό αέριο, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και ένα σωρό άλλες μεγάλες συμφωνίες. Είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Φτάνουν για όλους.
 
Και φυσικά οι εταίροι μας, οι οποίοι μας δανείζουν, δεν φαίνεται να δυσαρεστούνται καθόλου από τον τρόπο κατανομής των κεφαλαίων που εισρέουν στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το ΔΝΤ. Και τι τους νοιάζει εκείνους που το μεγαλύτερο μέρος πάει σε μίζες; Και οι ίδιοι άλλωστε τσιμπάνε το κατιτίς τους. Κι έπειτα να δανειζόμαστε είναι που θέλουν. Όσο πιο πολλά τρώνε δεξιά κι αριστερά οι παρατρεχάμενοι, τόσο πιο πολλά θα δανειζόμαστε. Και όσο πιο πολλά θα χρεωνόμαστε από δυσβάσταχτους τόκους και επιτόκια, τόσο περισσότερα θα καλείται να αποπληρώσει ο ελληνικός λαός και τόσο πιο πολλά χρόνια θα παραμένει δέσμιος των διεθνών τοκογλύφων…