Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Εκτόνωση επιδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ

Φουλ της ΑΕΚ σήμερα στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου γινόταν η δίκη των 10 οπαδών της Ένωσης. Από την επίσημη ΑΕΚ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΠΑΕ Βαγγέλης Ασλανίδης, ο διευθυντής ποδοσφαιρικού τμήματος Βασίλης Δημητριάδης, ο Βαγγέλης Γιαννίσης, ο πρόεδρος του συνδέσμου Παλαιμάχων Στέλιος Σεραφείδης και ο Μιχάλης Παυλής. Επίσης κατέκλυσαν τον χώρο, τόσο εκτός της αίθουσας, όσο και μέσα σ' αυτήν, εκατοντάδες οπαδοί της ομάδας οι οποίοι διαμαρτύρονταν κόσμια κατά της δημοτικής παράταξης που έσυρε στα δικαστήρια τους 10 οπαδούς, αλλά και κατά του δημάρχου για τη στάση του στο ζήτημα του γηπέδου.

Από την άλλη πλευρά απουσίασαν ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας που ξεκίνησε όλη αυτή τη διαδικασία αλλά και ο δικηγόρος που είχε ορίσει ως παράσταση πολιτικής αγωγής ο ΣΥΡΙΖΑ και παλιός πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος βρισκόταν σε άλλη δίκη! Στο δικαστήριο παραβρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, την οποία είχε ορίσει ως εκπρόσωπό του το κόμμα, δίνοντας έτσι μια πιο επίσημα διάσταση στη διαμάχη μεταξύ δημοτικής παράταξης και οπαδών, η οποία κατά την αποχώρησή της  ρωτήθηκε για τη θέση της σχετικά με τον κουκουλονόμο (βάση του οποίου διώκονται οι οπαδοί της ΑΕΚ) και απάντησε κατηγορηματικά πως τόσο η ίδια όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά αυτού του νόμου, χωρίς καμία εξαίρεση.

Αρνητικά σχολιάστηκε η απουσία του Άρη Βασιλόπουλου από τη σημερινή δίκη και ενώ ήταν εκείνος και η δημοτική του παράταξη που ουσιαστικά κίνησαν την όλη διαδικασία. Μάλιστα, κατά την αγόρευσή του, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ο Λεωνίδας Σταθόπουλος τόνισε: "Είναι δυνατόν να μας λένε ότι ο κύριος Βασιλόπουλος είναι στην Αίγινα, για θέμα στο οποίο θα μπορούσε να έχει στείλει έναν δημοτικό σύμβουλο; Έχει φέρει εδώ τέσσερις συνηγόρους υπεράσπισης, δέκα κατηγορούμενους, 20 μάρτυρες υπεράσπισης κι αυτός λείπει; Αυτός μας έφερε εδώ σήμερα, δεν μας έφερε κάποιος άλλος. Πίσω από το τζάμι λέμε "αυτός είναι, αυτός είναι, αυτός είναι" (σ.σ.: εννοούσε τη διαδικασία αναγνώρισης των υπόπτων) και στο δικαστήριο δεν ερχόμαστε".   

Σχετικά με την εκδίκαση της υπόθεσης τώρα, οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν για τις 2 από τις 5 κατηγορίες που τους βάραιναν και μάλιστα τις πιο σοβαρές. Για εξύβριση και απειλή. Για τις δύο αυτές κατηγορίες, όφειλαν οι ενάγοντες να πληρώσουν ένα παράβολο μέχρι τις 10 του Γενάρη, το οποίο ούτε και σήμερα δεν το πλήρωσαν. Η διορία χάθηκε και ο δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση των οπαδών, Γιάννης Μάυρος, γνωρίζοντάς το αυτό, κατέθεσε ένσταση η οποία και έγινε αμέσως δεκτή από το δικαστήριο, αφού αυτό προβλέπουν οι νόμοι. Με αυτόν τον τρόπο ήρθε μία πρώτη δικαίωση για τους οπαδούς της ΑΕΚ, πριν καν μπουν στην διαδικασία δίκης, αφού αυτή αναβλήθηκε για τις 17 Ιουνίου, λόγω κωλύματος που παρουσίασε ο δικηγόρος της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Κωνσταντόπουλος (είχε άλλη δίκη την ίδια ώρα).

Όσο για τα υπόλοιπα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι οπαδοί της ΑΕΚ, είναι η καταστροφή ενός αυτοκινήτου του δήμου (ζημιά περίπου 2.000 ευρώ), ο κουκουλονόμος  και η διατάραξη ειρήνης κατά την τελετή του αγιασμού των υδάτων. Σχετικά με τον κουκουλονόμο βέβαια, εγείρεται το ερώτημα, πώς είναι δυνατόν να κατηγορούνται οπαδοί επειδή φορούσαν κουκούλες και την ίδια ώρα να έχουν αναγνωριστεί τα πρόσωπά τους!

Επίσης εκκρεμεί μία ακόμα υπόθεση, αυτή για σωματική βλάβη του Καμπούρη, ωστόσο ο ίδιος στην διαδικασία της αναγνώρισης, δεν υπέδειξε κανέναν από τους κατηγορούμενους, κάτι που σημαίνει πως το εν λόγω αδίκημα δεν θα εκδικαστεί ποτέ, αφού η μήνυση έγινε κατ' αγνώστου.
 
Η εξέλιξη αυτή φυσικά και βόλευε τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν ήθελε να φορτωθεί προεκλογικά με άλλο ένα χτύπημα κατά των οπαδών της ΑΕΚ, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο κι άλλο λάδι στη φωτιά. Πιθανόν γι' αυτό να απουσίασε ο δήμαρχος από την διαδικασία, κατόπιν προτροπής του κόμματος και ίσως γι' αυτό να μην πληρώθηκε το παράβολο και να ακυρώθηκαν οι δύο κατηγορίες για εξύβριση και απειλή, που ήταν και οι σοβαρότερες. Αρκετές ψήφοι έχουν χαθεί μέχρι στιγμής εξ αιτίας της σωρείας επικοινωνιακών λαθών που έχουν γίνει από στελέχη του κόμματος και σε βάρος του λαού της ΑΕΚ.

Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μία πολύ θετική εξέλιξη για τους οπαδούς της ΑΕΚ, που πλέον δεν βαρύνονται με τις πιο σοβαρές κατηγορίες. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως η υπόθεση θα μπορούσε να είχε λάβει πρόωρο τέλος, όμως είναι επιλογή του δικηγόρου -σε συνεννόηση με τους οπαδούς- η δίκη να φτάσει μέχρι τέλους. Ο λόγος έχει να κάνει με την καταμήνυση που έχει ήδη κατατεθεί από τους οπαδούς, οι οποίοι είναι διατεθειμένοι να κυνηγήσουν την υπόθεση μέχρι τέλους ώστε να λάμψη η αλήθεια. Πιο συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Γιάννης Μαύρος, είχε τη δυνατότητα να ζητήσει την ακύρωση της υπόθεσης, καθώς η διαδικασία της αναγνώρισης που ακολουθήθηκε αρχικώς, ήταν αντικανονική. Παρ' όλα αυτά θα περιμένουν και την επόμενη εκδίκαση και εν συνεχεία θα πάρουν δικάσιμο προκειμένου να στραφούν κατά του Άρη Βασιλόπουλου και της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Μαύρος ζήτησε την τιμωρία του Άρη Βασιλόπουλου, ο οποίος απουσίαζε από τη σημερινή δίκη, δήθεν για υπόθεση του δήμου στην Αίγινα. Ωστόσο, δεν προέβλεψε να στείλει κάποιον πληρεξούσιο από το συμβούλιο για να τον εκπροσωπήσει, παρ' ότι είναι ο βασικός υπεύθυνος για την κατηγορία των οπαδών και την προσέλευσή τους στο δικαστήριο.

Παρ' ότι ο κόσμος ήταν πάρα πολύς και η παρουσία των Ενωσιτών στα δικαστήρια της Ευελπίδων ήταν δυναμική, δεν υπήρξε το παραμικρό απρόοπτο και οι φίλοι της ΑΕΚ που βρέθηκαν εκεί, αποχώρησαν ειρηνικά. Εντούτοις, πριν από αυτό έστειλαν για ακόμα μία φορά το μήνυμά τους για την κατασκευή της "Αγιά Σοφιάς". Μετά το τέλος της δίκης και έπειτα από παράκληση της αστυνομίας, επειδή τα στελέχη της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ φοβόντουσαν να αποχωρήσουν από την αίθουσα, ζητήθηκε από τον κόσμο να αποχωρήσει, όπως και έκανε πολύ ειρηνικά.