Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Το μήνυμα πέρασε, μη φτάσουμε στη θυσία

Η απόφαση του φίλου ΑΕΚτζή Βάκη, που έχει στρατοπεδεύσει στο χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, να προχωρήσει σε απεργία πείνας σαν μέσο διαμαρτυρίας για τη στάση του δημάρχου στο τόσο ευαίσθητο ζήτημα του γηπέδου που αφορά όλους τους Ενωσίτες, είναι και κατανοητή και αξιοθαύμαστη. Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται να έχει κανένα άμεσο αποτέλεσμα. Θέλω να πω ότι αν ο αγαπητός Βάκης προσδοκά με τη στάση του να πιέσει προς την κατεύθυνση της πολιτείας και του δήμου να ασχοληθούν μαζί του, θα τον στενοχωρήσω. Δεν θα το κάνουν.

Και δεν θα το κάνουν για να μη δείξουν ότι εκβιάζονται από τετελεσμένα γεγονότα. Είναι πάγια στάση των αρχών αυτή και μάλιστα για πολύ πιο σοβαρούς λόγους που έχουν οδηγήσει έναν πολίτη σε μια τόσο δραματική απόφαση. Η περίπτωση Ρωμανού ήταν τελείως διαφορετική, αφορούσε άμεσα την πολιτική ηγεσία και προκαλούσε αντιδράσεις σε ένα αρκετά ευρύ φάσμα πολιτών κι ακόμα ο Ρωμανός είχε την υποστήριξη συγκεκριμένου πολιτικού χώρου που ασκούσε πιέσεις για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του. Και παρόλα αυτά τον οδήγησαν στα όριά του πριν βρουν την λύση που επέλεξαν για να τερματίσει την απεργία πείνας που έκανε.

Για την ΑΕΚ και για την υπόθεση του γηπέδου της δεν κάνει τόσο γκελ το θέμα στις ευρύτερες μάζες των πολιτών πλην των ΑΕΚτζήδων κι από αυτούς -σε σχέση με την αριθμητική τους δύναμη- ελάχιστοι του έδειξαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους. Αν πούμε δε για κινητοποίηση σε υψηλότερο επίπεδο, όπως ο ίδιος ο Δημήτρης Μελισσανίδης, το βρίσκω εξαιρετικά τραβηγμένο να παρέμβει, επειδή δεν θέλει να ενθαρρύνει επικίνδυνες για τη σωματική ακεραιότητα και την υγεία των φιλάθλων πρακτικές. Μπορεί να στείλει γιατρούς ή ανθρώπους μέσα από την ΑΕΚ για να προσπαθήσουν να μεταπείσουν τον Βάκη, αλλά ο ίδιος δεν θα το κάνει. Κι αν ακόμα οδηγηθεί από τις εξελίξεις να παρέμβει, θα είναι εντελώς υποκριτικό σαν κίνηση όταν δεν συμμερίζεται παρόμοιες μεθόδους.
 
Η καλύτερη συμβουλή όλων των ΑΕΚτζήδων προς το παλικάρι που υποβάλλει τον εαυτό του σε τέτοια ταλαιπωρία, η οποία μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη για την υγεία του και να του προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες, θα είναι να διακόψει την απεργία πείνας που κάνει. Αν δεν κάνω λάθος έχει και δύο παιδιά να μεγαλώσει και δεν του φταίνε σε τίποτα να τα αφήσει χωρίς πατέρα. Το γήπεδο θα το φτιάξουμε και δεν χρειάζεται να ποτίσουμε τα θεμέλιά του με αίμα για να στεριώσει. Η πράξη άλλωστε του Βάκη είχε καθαρά συμβολικό χαρακτήρα κι από αυτή την πλευρά τον σκοπό της τον έχει πετύχει ήδη. Το μήνυμα που ήθελε να περάσει το πέρασε και με το παραπάνω. Ασχολήθηκαν μέχρι και μέσα του εξωτερικού με τη συγκεκριμένη ενέργεια. Ο ντόρος που έπρεπε να ξεσηκωθεί ξεσηκώθηκε. Δεν χρειάζεται να το τραβήξει παραπάνω. Ήδη έχει καταφέρει να μπει στις καρδιές όλων των Ενωσιτών για την γενναία πράξη του που δεν πρόκειται να την ξεχάσει κανένας. Στο μέλλον θα αποτελεί σύμβολο αγώνων για τους νεότερους ΑΕΚτζήδες…