Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ένσταση κατά του ΣΥΡΙΖΑ από πολίτες

Υπογράφει ο Κως Άντζελες

Δυο πολίτες, κατέθεσαν ένσταση στον Άρειο Πάγο προκείμενου να μη ανακηρυχθούν όσοι περιλαμβάνονται στους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, με το σκεπτικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχεται τον όρκο που προβλέπει το άρθρο 59 του Συντάγματος, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και επιπλέον επειδή στον κανονισμό δεοντολογίας του κόμματος προβλέπεται ότι η έδρα του βουλευτή ανήκει στο κόμμα και κατά συνέπεια ο βουλευτής δεν έχει γνώμη και ψήφο κατά συνείδηση, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας και παραίτησης του οφείλει να παραδίδει την έδρα στο κόμμα.
 
Οι αρεοπαγίτες, απέρριψαν την ένσταση καθώς οι ισχυρισμοί των πολιτών δεν εμπίπτουν και δεν περιλαμβάνονται στις προϋποθέσεις και τους όρους ανακήρυξης των κομμάτων που τάσσονται από τη νομοθεσία.
 
Πάντως για το δεύτερο διίστανται οι απόψεις. Ο όρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τους βουλευτές του να ανήκει η έδρα τους στο κόμμα, δεν ακούγεται και τόσο δημοκρατικός και δεν συνάδει με τις δημοκρατικές αρχές που πρεσβεύει το εν λόγω κόμμα. Κι αυτό γιατί αποκλείει εντελώς τις ανεξάρτητες φωνές εντός του κόμματος, στερώντας τους το δικαίωμα της διαφορετικής γνώμης και της ψήφου κατά συνείδηση. Όποιος δεν συμφωνεί με τη γραμμή του κόμματος αποκεφαλίζεται ή παραιτείται, αλλά χωρίς να μπορεί να ανεξαρτητοποιηθεί αφού είναι υποχρεωμένος να παραδώσει την έδρα του στο κόμμα για να τον διαδεχτεί ο πρώτος επιλαχόντας. Από την άλλη βέβαια και επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί μια αυτόνομη πολιτική παράταξη αλλά έναν αχταρμά πολιτικών συνιστωσών, που η κάθε μία τους κομίζει και ένα διαφορετικό πνεύμα και μια δική της ερμηνεία για βασικά ζητήματα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγονται οι ανταρσίες, οι εκβιασμοί και η πιθανότητα ύποπτων συναλλαγών με άλλους πολιτικούς χώρους.