Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Στην κόψη του ξυραφιού

Υπογράφει ο Κως Άντζελες

Οι εκτιμήσεις αλλάζουν από μέρα σε μέρα σε ό,τι αφορά στο αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου. Τα χρονικά περιθώρια όμως ολοένα και στενεύουν. Βρισκόμαστε ήδη στην τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές και αναμένεται να πέσουν τα τελευταία κρυφά χαρτιά που κρατάνε στο μανίκι τους τα δύο κόμματα εξουσίας. Εκεί κατά την Τετάρτη με Πέμπτη θα τα δούμε για να μην υπάρχει περιθώριο αντίδρασης από τους αντιπάλους τους. Πόσο βαριά θα είναι αυτά τα χαρτιά και αν θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα παρακολουθήσουμε ένα μεγάλο ντέρμπι το βράδυ των εκλογών με αβέβαιο αποτέλεσμα.

Πάντως σήμερα, πέντε μέρες πριν από τις κάλπες, όλες οι ενδείξεις δείχνουν σαφές προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως λέγεται, το ερώτημα που κυριαρχεί πια δεν είναι αν θα είναι το πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά αν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Τα δεδομένα που απαιτούνται τα έχω αναλύσει αλλά αυτή τη φορά θα τα κάνω όσο πιο λιανά γίνονται.

Η αυτοδυναμία θα εξαρτηθεί από το ποσοστό του πρώτου κόμματος σε συνδυασμό με το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.

Που σημαίνει: Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμάται ότι θα φτάσει το τελικό του ποσοστό λίγο κάτω από 34% με τη Νέα Δημοκρατία να ακολουθεί με λίγο κάτω από 30%. Παράλληλα, τα κόμματα που φαίνεται να μπαίνουν οριστικά στη Βουλή (πλην μεγάλης εκπλήξεως) είναι 6: ΣΥΡΙΖΑ 33,5%, ΝΔ 29,5%, Χρυσή Αυγή 6,5% (μάλλον κουμπώνει σαν τρίτο κόμμα), ΠΟΤΑΜΙ 6%, ΚΚΕ 5% και ΠΑΣΟΚ 4,5%. Αν αθροίσουμε τα από πάνω αποτελέσματα θα δούμε ότι το σύνολο που προκύπτει είναι 85% και συνεπώς τα κόμματα που μένουν εκτός Βουλής συγκεντρώνουν ποσοστό της τάξης του 15%.

Μεγάλο ρόλο βέβαια στο τελικό αποτέλεσμα θα παίξει ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα πάνε να ψηφίσουν και από τον οποίο θα αφαιρεθούν τα λευκά και τα άκυρα ψηφοδέλτια.

Να κάνουμε μια διευκρίνιση εδώ. Ο αριθμός των εγγεγραμμένων μαζί με τους εκλογείς κατοίκους εξωτερικού και τους μετανάστες με δικαίωμα ψήφου, ανέρχεται στους 9.900.000. Από αυτούς συνήθως το ένα τρίτο περίπου δεν προσέρχεται να ψηφίσει, γι' αυτό και παρατηρούμε πάντα ένα ποσοστό αποχής της τάξης του 30% πάνω-κάτω. Αναμένεται, λοιπόν, να έχουμε γύρω στους 6.300.000 ψηφοφόρους που θα προσέλθουν στις κάλπες. Αν αφαιρέσουμε κατ' εκτίμηση ένα ποσοστό γύρω στο 2,5% που αφορά στα άκυρα και στα λευκά ψηφοδέλτια, το οποίο αντιστοιχεί σε 150.000 ψηφοφόρους που πρέπει να αφαιρεθούν από τους 6.300.000 ψηφοφόρους, έχουμε ένα τελικό νούμερο 6.150.000 ψηφοφόρων. Το πρώτο κόμμα συνεπώς, αν επαληθευτούν τα ποσοστά που είδαμε πιο πάνω, θα πάρει στο περίπου 2.100.00 ψήφους. Περίπου 1.000.000 ψήφοι αντιστοιχούν στο 15% που παίρνουν τα κόμματα τα οποία παραμένουν εκτός Βουλής. Όλα αυτά είναι χοντρικά και οι οποιεσδήποτε μικροδιαφορές στα ποσοστά των κομμάτων είναι ικανές να αλλάξουν και τις αντιστοιχίες. Επίσης, μπορεί τα συγκεκριμένα ποσοστά να μην επαληθευτούν, όπως μπορεί και να διαφοροποιηθεί ο αριθμός των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή, οπότε θα έχουμε και εντελώς διαφορετική κατανομή εδρών.  

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, για την κατανομή των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό 250 και το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με το άρθρο 5. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού 260, τότε παραχωρείται κατά σειρά ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.

Και επειδή μοιάζει πολύπλοκο το τελευταίο, ας μείνουμε στο γεγονός πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ πιάσει τις 2.100.00 ψήφους που του δίνουν το 33,5%, σε συνδυασμό με το 1.000.000 ψήφων των εκτός Βουλής κομμάτων που συγκεντρώνουν το 15%, αγγίζει οριακά τις 251 έδρες άρα την πολυπόθητη αν και ισχνή αυτοδυναμία. Λίγο πιο κάτω χάνει την αυτοδυναμία για ελάχιστες έδρες και λίγο πιο πάνω ισχυροποιεί τη δύναμή του στη Βουλή.