Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Ένας εισαγγελέας γρήγορα!

Υπογράφει ο Κως Άντζελες

Σε συνέντευξη Τύπου που παρατέθηκε στο ξενοδοχείο Caravel οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Απ. Κενανίδης και ο γραμματέας Χαρ. Τσοχαταρίδης έθιξαν μια σειρά από θέματα γύρω από τις μετακινήσεις των φορτηγών επαγγελματικής χρήσης, ενώ αναφέρθηκαν και στην τραγωδία του προηγούμενο μήνα με την πυρκαγιά που ξέσπασε στο πλοίο "Norman Atlantic".
 
Σε μια συγκλονιστική παραδοχή ο κ. Κενανίδης αποκάλυψε πως θα είχε πιθανότατα προκύψει ολοκληρωτική τραγωδία σε περίπτωση που το ατύχημα συνέβαινε κατά την επιστροφή του πλοίου στην Ελλάδα, καθώς, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, κατά την επιστροφή τους στην χώρα τα φορτηγά ελληνικών συμφερόντων, συνηθίζεται να μεταφέρουν παρανόμως χημικά στις καρότσες τους.
 
Τα χημικά μεταφέρονται παράνομα (δεν δηλώνονται και αποκρύπτονται ανάμεσα σε άλλα εμπορεύματα), προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή του ιδιαίτερα υψηλού αντιτίμου για τη μεταφορά τους, αλλά και η χαμηλή ταχύτητα με την οποία υποχρεούνται να κινούνται τα φορτηγά όταν έχουν τέτοιο φορτίο.
 
Τι λέτε βρε καραγκιόζηδες; Τι λέτε βρε κανάγιες του κερατά; Δηλαδή, όλοι εμείς που ταξιδεύουμε χωρίς να γνωρίζουμε όλες αυτές τις πουστιές σας, μας λέτε πως είμαστε εν δυνάμει υποψήφια θύματα της αισχροκέρδειάς σας; Και δεν έχει κινηθεί κανένας εισαγγελέας ακόμα να σας καλέσει να καταθέσετε με ποιο δικαίωμα θέτετε τη ζωή εκατοντάδων επιβατών, αλλά και ναυτικών, κάθε φορά σε κίνδυνο, χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν ότι κινδυνεύουν; Διότι είναι άλλο πράγμα να ξέρει κάποιος τι συμβαίνει και να συναινέσει να ταξιδέψει και άλλο να πηγαίνει σαν πρόβατο στη σφαγή. Όσο το σκέφτομαι τόσο ανατριχιάζω. Και αναρωτιέμαι, τι σκατά κράτος είναι αυτό το οποίο έχουμε, που δεν διενεργεί κανέναν προληπτικό έλεγχο και όλοι αυτοί οι ανάλγητοι φραγκοφονιάδες παίζουν με τις ζωές μας και με τη σωματική μας ακεραιότητα; Μήπως στο μεγάλο παζάρι της παράνομης οικονομισιάς συμμετέχουν κι αυτοί που έπρεπε να μας προστατεύουν;
 
Ο έλεγχος κανονικά θα έπρεπε να γίνεται στο σημείο της φόρτωσης, όπου σύμφωνα με τα λεγόμενα των από πάνω κυρίων δεν εμπλέκεται το ελληνικό κράτος, μετά όμως από αυτή την συγκλονιστική ομολογία θα πρέπει να διενεργούνται έλεγχοι και στα σημεία αποβίβασης. Και μην ακούσω καμία αστεία δικαιολογία ότι θα παρακωλύεται η ομαλή αποβίβαση των ΙΧ αυτοκινήτων, γιατί οι έλεγχοι μπορούν να γίνονται έξω από τα καράβια, στα ντοκ των λιμανιών και μετά την αποβίβαση των φορτηγών από τα καράβια. Ακόμα και στις εθνικές οδούς θα μπορούσαν να διενεργούνται παρόμοιοι έλεγχοι. Καλό θα είναι επίσης να μη σας πω τι θα πρέπει να κάνει ο ίδιος ο κόσμος σε όσους συλλαμβάνονται να παρανομούν αψηφώντας την ασφάλεια των επιβατών.
 
Έστω και τώρα πάντως και κάτω από τις συνθήκες που ενημερωθήκαμε για όσα συμβαίνουν για μας χωρίς εμάς, πρέπει να πάρουμε μόνοι μας την κατάσταση στα χέρια μας. Έχουμε το δικαίωμα να ζητήσουμε σαν επιβάτες να διενεργηθεί αιφνιδιαστικός έλεγχος από τις αρχές σε κάθε επαγγελματικό όχημα που ταξιδεύει με το ίδιο μέσο που ταξιδεύουμε κι εμείς και έχουμε βάσιμες υποψίες ότι απειλεί την ασφάλειά μας με το παράνομο φορτίο που ενδεχομένως να μεταφέρει. Ακόμα και τον απόπλου του πλοίου μπορούμε να καθυστερήσουμε μέχρι να γίνει έλεγχος. Σε όποιο λιμάνι του κόσμου. Στο κάτω-κάτω για τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας θα το κάνουμε, υποκαθιστώντας δυστυχώς την ίδια την πολιτεία που έχει την υποχρέωση να φροντίζει να μας προστατεύει…