Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Ώπαλα και ωπαλάκια!

Υπογράφει ο Κως Άντζελες

Ώπα!

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης, αποκάλυψε σε πρωινή συνέντευξή του ότι η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, θα γίνει σταδιακά και σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους!

Ώπα, ώπα!

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, υποσχέθηκε σταδιακή αποκατάσταση των συντάξεων, ανάλογα με την πορεία της Οικονομίας. Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είπε ακριβώς: "Η αποκατάσταση θα γίνει σταδιακά και με βάση τους αριθμούς ανάκαμψης της οικονομίας". Δηλαδή, προς το παρόν, χωρίς να προσδιορίζεται πόσο θα διαρκέσει αυτό το παρόν, οι συνταξιούχοι κάτω των 700 ευρώ θα αρκεστούν στην επαναφορά της 13ης σύνταξης, που αντιστοιχεί σε αύξηση 1,28 ευρώ την ημέρα. Κι αυτό από τα Χριστούγεννα του 2015!

Ώπα, ώπα, ώπα!

Ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Κατρούγκαλος, στη συνάντηση του με την ΑΔΕΔΥ, δήλωσε: "Δε θα υπάρξει καμιά αποκατάσταση μισθολογικών και εργασιακών απωλειών. Δεν υπάρχουν λεφτά. Σας το λέω ξεκάθαρα, τη φτώχεια θα διαχειριστούμε. Αλλαγές στο μισθολόγιο μπορούμε να συζητήσουμε από το 2016 και μετά"!

Ώπαλα και ωπαλάκια!

"Χαιρετίζουμε τις νέες δηλώσεις Βαρουφάκη-Τσακαλώτου για την αντιμετώπιση του χρέους, σαν μια προσέγγιση προς τη λογική. Συνιστούμε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, και ιδιαιτέρως εν όψει των αυριανών συναντήσεων με Σόιμπλε-Ντράγκι, να κάνει ακόμα πιο ξεκάθαρες τις προτάσεις του, απαλλάσσοντάς τες από τεχνάσματα χρηματοοικονομικής μηχανικής", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι και προσθέτει:

"Οι προτάσεις για  perpetual bonds και άλλα ευφάνταστα μπορεί να καλλωπίζουν την στροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο ‘’εσωτερικό μέτωπο’’ αλλά στην πράξη καθυστερούν τη συζήτηση και απομακρύνουν τη συμφωνία με τους εταίρους μας.

Είναι καλό που οι "διαπραγματευτές" του ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψαν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις όπως "ονομαστική περικοπή του μεγαλύτερου μέρους τους χρέους", αλλά αυτό πρέπει να γίνει ακόμη πιο σαφές. Σταθερά χαμηλά επιτόκια για τα διμερή δάνεια, δραστική επιμήκυνση, επαρκής περίοδος χάριτος και κυρίως μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω του 2% για να εξασφαλιστούν αναπτυξιακοί πόροι. Αυτή είναι η ξεκάθαρη βάση για μια οριστική και λυτρωτική για τη χώρα συμφωνία, όπως επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες το Ποτάμι.
 
Τέλος, αυτό το οποίο θα κρίνει οριστικά τη διαπραγμάτευση και το μέλλον μας είναι ένα δικό μας εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων για να αλλάξει η πατρίδα μας και όχι εύκολες υποσχέσεις για διορισμούς στο δημόσιο, ούτε αναβολή των λιγοστών επενδυτικών δραστηριοτήτων".

Τώρα, άμα χαιρετίζει το Ποτάμι την αλλαγή στάσης σου και άμα δηλώνουν την ικανοποίησή τους οι εταίροι, είναι καλό ή κακό αυτό;