Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Χειρουργοί υψηλού επιπέδου

Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Ή μήπως τη λένε; Διάβασα ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σήμερα στο sdna, το οποίο αναφέρεται στην αντιμετώπιση που έχει ο Ολυμπιακός, σε σχέση με τις άλλες ομάδες, στο θέμα των καρτών και των φάουλ. Από αυτό το άρθρο πήρα την αφορμή να ασχοληθώ με το φαινόμενο της αντιμετώπισης του Ολυμπιακού από τους διαιτητές στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Ολυμπιακός σε 20 αγώνες έχει αντικρίσει μόνο 27 κάρτες και καμία κόκκινη, ενώ έχουν σφυριχτεί 194 φάουλ εις βάρος του και 294 υπέρ του!

Από την άλλη, η Βέροια, μόνο στο χτεσινό παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, δέχτηκε 6 κίτρινες και 2 κόκκινες κάρτες, παρόλο που ήταν η ομάδα που είχε δεχτεί τις λιγότερες κάρτες στο πρωτάθλημα ως τώρα!

Εκείνο που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η αντιστοιχία που εμφανίζεται με τις 20 ομάδες που αντιμετώπισαν μέχρι στιγμής τον Ολυμπιακό. Ενώ ο ίδιος αντίκρισε μόνο 27 κίτρινες και 0 κόκκινες κάρτες απέναντί τους, αυτοί οι 20 συνολικά, στους αγώνες που έδωσαν με τον Ολυμπιακό, αντίκρισαν όλοι μαζί 68 κίτρινες και 3 κόκκινες κάρτες!

Τις περισσότερες κάρτες με αντίπαλο τον Ολυμπιακό αντίκρισαν κατά σειρά οι: Βέροια 8 (6+2), Αστέρας Τρίπολης 7 (6+1), Παναθηναϊκός 6, ΠΑΟΚ 5 και Παναιτωλικός 5. Μέσα σε αυτές δηλαδή βρίσκονται οι δύο κυριότεροι αντίπαλοί του στην κούρσα του πρωταθλήματος και η αμέσως τέταρτη ομάδα της βαθμολογίας που είναι ο Αστέρας!

Ο Ολυμπιακός με τις 27 κάρτες σε 20 παιχνίδια, δέχεται 1,35 κάρτες ανά αγώνα και οι αντίπαλοί του 3,5 κάρτες ανά αγώνα!

Η μοναδική ομάδα που δεν είδε κίτρινη κάρτα σαν αντίπαλος του Ολυμπιακού ήταν ο Πανιώνιος. Στο δε μεταξύ τους παιχνίδι σφυρίχτηκαν από 8 φάουλ για κάθε αντίπαλο.

Ο Ολυμπιακός δεν έχει δεχτεί ούτε μία κάρτα στα παιχνίδια με τους: Αστέρα στην Τρίπολη (ο αντίπαλός του και μάλιστα μέσα στην έδρα του, είδε 6 κίτρινες και μία κόκκινη!), με την Κέρκυρα εκτός έδρας, με τον Πλατανιά στο Καραϊσκάκης και με την Καλλονή στη Μυτιλήνη.

Ας ψάξουμε αν υπάρχει λογική ερμηνεία σε όλα αυτά. Η ομάδα που παίζει ποδόσφαιρο κατοχής, είναι λογικό να κερδίζει και περισσότερα φάουλ από τους αντιπάλους της, αλλά και να τους υποχρεώνει να δεχτούν περισσότερες κάρτες σε σχέση με την ίδια. Αυτή ίσως να είναι μία λογική εξήγηση για το φαινόμενο, οπότε και δικαιώνεται το ρητό που λέει ότι οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια. Όλα τα πράγματα όμως έχουν και τα όριά τους και φυσικά δεν θα πρέπει να μην ληφθούν υπόψη αντισταθμιστικά οι συμπεριφορές που συναντάει ο Ολυμπιακός από τους διαιτητές σε σχέση με τις συμπεριφορές τους προς τις άλλες ομάδες.
 
Υπάρχουν εκείνα τα μικρά που σας έχω ξαναγράψει τα οποία ο κόσμος δεν κάθεται να τα παρατηρήσει με την πρώτη ματιά και τις περισσότερες φορές δεν θα ασχοληθεί μαζί τους ούτε και μετά από το κάθε ματς. Όμως μέσα σ' αυτά τα μικρά διακρίνονται οι προθέσεις των διαιτητών και η τεχνική που διαθέτει ο καθένας από αυτούς στο σφάξιμο μιας ομάδας χωρίς να τρέξει ούτε μία σταγόνα αίμα. Ας πούμε τα πολλά φάουλ που σφυρίζει έξω από την περιοχή μιας ομάδας πολλές φορές αποδεικνύονται αποτελεσματικότερα και από ένα πέναλτι που θα μπορούσε να σφυρίξει μέσα στην περιοχή της. Ή η πίεση που ασκεί στους ποδοσφαιριστές της ομάδας που θέλει να αδικήσει, τους οποίους απειλεί συνεχώς με κάρτες καταφέρνοντας έτσι να τους κόψει τον τσαμπουκά και να τους αναγκάσει να γίνονται πιο χαλαροί στις διεκδικήσεις τους. Αν δεν πιάσει έτσι το κόλπο αρχίζει το κιτρίνισμα. Ανάλογα με την εξέλιξη του ματς και αν η ομάδα που θέλει να ευνοήσει δεν τα καταφέρνει, καταφεύγει στην δεύτερη κίτρινη κάρτα στον ίδιο παίκτη και συνεπώς στην αποβολή του αφήνοντας την ομάδα του με παίκτη λιγότερο. Και φυσικά ο τεχνίτης χασάπης ξέρει και να ξεκαρφώνεται.
 
Χτες στη Βέροια, ο Ιωαννίδης, αφού έχει αφήσει την τοπική ομάδα με 9 παίκτες και έχει καταφέρει ο Ολυμπιακός να πετύχει δύο γκολ σκοτώνοντας το πληγωμένο θηρίο, για να ξεκαρφωθεί, εκεί προς το τέλος του αγώνα, δείχνει και δύο κίτρινες κάρτες σε παίκτες του Ολυμπιακού. Είναι δυνατόν σε όλο το παιχνίδι με το σκορ στο 0-0 που οι κλωτσιές έπεφταν σύννεφο, οι παίκτες του Ολυμπιακού να μην υπέπεσαν ούτε μια φορά σε παράβαση που τιμωρείται με κίτρινη κάρτα και στο τέλος που είχαν πια προηγηθεί με 0-2 και τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει να χρεώθηκαν με δύο κίτρινες κάρτες μαζεμένες; Μπαμ κάνει η μέθοδος της κάλυψης που χρησιμοποίησε ο διαιτητής.
 
Επιστημονικά γίνονται οι δουλειές. Με αόρατα κοφτερά νυστέρια και με βελόνες ραψίματος που ούτε καν διακρίνονται. Βέβαια, θα επιμείνω εδώ ότι οι παίκτες της Βέροιας αποβλήθηκαν εντελώς βλακωδώς και πως δεν φρόντισαν να προστατεύσουν την ομάδα τους αφήνοντάς την εκτεθειμένη. Το είχαν δει πού το πάει το κοράκι και δεν ήταν και χτεσινοί παίκτες. Ο συγκεκριμένος διαιτητής είναι γάτα. Και καλυμμένος κατά του γράμμα του νόμου βγήκε και πέναλτι στον Ολυμπιακό δεν έδωσε και κιτρίνισε δύο παίκτες του και την αποστολή του την έφερε σε πέρας. Χαίρετε…