Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΑΕΚ είσαι, μπορείς

Ένα παιχνίδι προετοιμασίας θα είναι. Έτσι πρέπει να το δουν οι ΑΕΚτζήδες. Προετοιμασίας για την καινούρια χρονιά που θα είναι γεμάτη από τέτοια παιχνίδια. Η πίεση είναι δεδομένη και καλοδεχούμενη. Πρέπει να συνηθίζουν οι παίκτες της ΑΕΚ σε συνθήκες πίεσης.

Το μεγάλο ζόρι πάντως το έχουν οι Ολυμπιακοί. Η ΑΕΚ δεν διακυβεύει τίποτα φοβερό. Θα είναι γι' αυτήν το πρώτο πραγματικά μεγάλο παιχνίδι εδώ και δύο χρόνια που απουσιάζει από τα σαλόνια της Σούπερ Λιγκ. Και ως τέτοιο θα το αντιμετωπίσει και θα σεβαστεί τον αντίπαλό της, ο οποίος πραγματικά υπερτερεί απέναντί της, τόσο σε έμψυχο υλικό, όσο και σε εμπειρίες. Οπότε, όποιο αποτέλεσμα και να φέρει η ΑΕΚ μέσα στο Καραϊσκάκης θα αποτελέσει μια καλή προσθήκη στις εμπειρίες της που μόλις θα έχει αρχίσει να συλλέγει.

Αν όμως στραβώσει για τον Ολυμπιακό το ματς, ασφαλώς και θα σημαίνει πολλά περισσότερα πράγματα. Η σοβαρότητα με την οποία έχει πάρει ο κόσμος του Ολυμπιακού τον συγκεκριμένο αγώνα είναι ενδεικτική και καταδεικνύει ξεκάθαρα ποια ομάδα αντιμετωπίζουν σαν την μοναδική σοβαρή αντίπαλο της δικής τους στα χρόνια που έρχονται. Sold out στο Καραϊσκάκης, μόνο στο Champions League και με μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ έχει συμβεί. Με ελληνική ομάδα έχει χρόνια να δει τέτοια χαρά ο Ολυμπιακός. Και έρχεται η ΑΕΚ της Β' εθνικής, σε καθημερινή μέρα και με πολύ άσχημες καιρικές συνθήκες για να εξαντληθούν όλα τα εισιτήρια.

Ο Μαρινάκης τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση. Και νιώθει δικαιωμένος που κι αυτός μόνο την ΑΕΚ θεωρούσε πραγματικό αντίπαλο του Ολυμπιακού και γι' αυτό δεν σταμάτησε στιγμή, ακόμα και πέρυσι που η ΑΕΚ έπαιζε στην Γ' κατηγορία, να ασχολείται μαζί της και με τον ιδιοκτήτη της. Η ΑΕΚ είναι ο εφιάλτης τους. Το αποδεικνύουν και οι οπαδικές εφημερίδες τους που κάθε μέρα θα βρουν μια γωνιά στα πρωτοσέλιδά τους για να ασχοληθούν με την ΑΕΚ.

Καλό τεστ θα είναι λοιπόν για τους παίκτες της ΑΕΚ ο αγώνας μέσα στο Καραϊσκάκης. Το ίδιο και για τον προπονητή της. Η ΑΕΚ θα έχει και σοβαρές απώλειες αλλά δεν πρόκειται να ψάξει για δικαιολογίες. Ο Κολοβέτσιος είναι γνωστό ότι αποτελεί τον στυλοβάτη της άμυνάς της. Ο Κορδέρο, επίσης, είναι εδώ και χρόνια ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις γραμμές της. Ο Μπρέσεβιτς προστέθηκε στους τραυματίες την τελευταία στιγμή, μαζί με τον Ντακόλ.

Σημασία όμως δεν πρέπει να έχει ποιοι δεν θα παίξουν αλλά ποιοι θα παίξουν και πόσο θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στο ειδικό βάρος ενός τέτοιου αγώνα. Στόχος θα είναι να φύγουν από εκεί μέσα με ένα σκορ που να μπορεί να δίνει ελπίδες ανατροπής του στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Και φυσικά να δώσουν το 100% των δυνάμεών τους. Αν το κάνουν αυτό θα έχουν επιτελέσει το καθήκον τους και κανείς δεν πρόκειται να τους αποδώσει ευθύνες όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Ως προς τον διαιτητή που ορίστηκε, ο συγκεκριμένος ορισμός θυμίζει… κομάντο. Από το πουθενά προέκυψε ο Λαμπρόπουλος, έχοντας διαιτητεύσει ένα μόνο παιχνίδι του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα (Ολυμπιακός-Πανθρακικός 5-1) και ένα στο κύπελλο (Τύρναβος-Ολυμπιακός 0-3). Σα να του κλείνουν πονηρά το μάτι και να του λένε. Ορίστε η ευκαιρία σου, άρπαξέ την από τα μαλλιά. Αλλά ούτε και στη διαιτησία θα ψάξει η ΑΕΚ δικαιολογίες.

Η ΑΕΚ, εδώ και δυο χρόνια, κατεβαίνει σε κάθε παιχνίδι της σαν το ακλόνητο φαβορί του αγώνα. Έμαθε έτσι. Έχτισε νοοτροπία φαβορί. Σήμερα είναι η μοναδική φορά που αυτό ανατρέπεται. Και η ΑΕΚ πρέπει να δείξει προετοιμασμένη. Να αποδείξει ότι ξέρει να διαχειριστεί έναν αγώνα και από τη θέση του αουτσάιντερ. Δύσκολο και θέλει προετοιμασία κάτι τέτοιο, όταν δεν συναντάς κάθε μέρα αντιπάλους που θα σε αναγκάσουν να είσαι εσύ το αουτσάιντερ. Αν ο Δέλλας κατάφερε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να τους εμφυσήσει και την αντίθετη νοοτροπία, αυτή του αμυνόμενου που φυλάει τα νώτα του και χτυπάει σαν την κόμπρα στις αντεπιθέσεις, θα το ξέρουμε σε λίγες ώρες. Δεν είναι καθόλου εύκολο μια ομάδα φύση επιθετική να μεταλλαχθεί από τη μια στιγμή στην άλλη από κυνηγός σε κυνηγημένη. Ας ελπίσουμε η ΑΕΚ, με στιβαρή άμυνα, με σοβαρά αμυντικά χαφ, με σφιχτοδεμένο κέντρο και με ξυράφια στα πλάγια με όπλο τους την ταχύτητα, να καταφέρει να αιφνιδιάσει και να χτυπήσει τον υπερόπτη Ολυμπιακό. Όπως και να έχει όλοι στην ΑΕΚ για ένα πράγμα πρέπει να χαίρονται. Για τη μεγάλη επιστροφή της ομάδας που από προειδοποίηση έγινε πραγματικότητα. Ας φροντίσουν οι παίκτες μας απόψε να κάνουν γνωστό στο πανελλήνιο ότι… επιστρέψαμε! Άλλωστε, όλοι οι ΑΕΚτζήδες μια φράση θα έχουν στο στόμα τους απόψε: ΑΕΚ είσαι, μπορείς!