Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Προτιμότερη η αλήθεια κι ας είναι δυσάρεστη

Υπογράφει ο Κως Άντζελες
 
Ένα θέμα που ενοχλεί την κοινωνία από τη συμπεριφορά της νέας κυβέρνησης απέναντί της είναι η συγκεχυμένη πληροφόρηση για όλα όσα πρόκειται να της συμβούν. Το μεγάλο διακύβευμα για το κυβερνών κόμμα είναι η εμπιστοσύνη που επιδιώκει να εξασφαλίσει από τον ελληνικό λαό. Έναν λαό εξαπατημένο από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και καταρρακωμένο από τις βάναυσες συμπεριφορές που έχει υποστεί. Θα ήταν προτιμότερο για τους Έλληνες και θα το εκτιμούσαν πιο πολύ, αν τους έλεγαν την αλήθεια για κάθε αστοχία που προκύπτει και για κάθε εμπόδιο που βρίσκουν στο δρόμο τους και τους αναγκάζει να υπαναχωρούν από τις υποσχέσεις που έδωσαν προεκλογικά και χάρη στις οποίες βρέθηκαν στην εξουσία.

Οι πολιτικοί έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση του λαού εξ αιτίας της ασυνέπειάς τους, των χονδροειδέστατων ψεμάτων που κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιήσει για να τον εξαπατήσουν και της αναλγησία τους απέναντι στα δεινά που συσσώρευσαν στις πλάτες του, αδιαφορώντας για τις συνέπειες που θα επιφέρουν αυτά τα δεινά στην κοινωνία. Το μόνο που μπορεί να αλλάξει αυτή τη δεδομένη απαξίωση των πολιτικών από τον λαό είναι να τύχει ο τελευταίος μιας άλλης αντιμετώπισης από εκείνη που του επιφύλαξαν μέχρι σήμερα. Και πρώτα-πρώτα ο λαός προσδοκά μια μεγάλη αλλαγή στην ξύλινη γλώσσα με την οποία του απευθύνονταν. Προτιμά τη γλώσσα της αλήθειας κι ας είναι μερικές φορές δυσάρεστη και επώδυνη.

Δεν είναι χαζοί οι Έλληνες. Και κρίση διαθέτουν και μπορούν να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω τους. Η προσπάθεια που έγινε τα τελευταία χρόνια να τους χρίσουν συνυπεύθυνους των εγκλημάτων που έκαναν οι πολιτικοί, τους εξόργισε και οδήγησε μια μεγάλη μερίδα τους σε επιλογές που αντικατόπτριζαν τον θυμό και τη συσσωρευμένη οργή τους. Ο λαός ουσιαστικά έψαχνε μια σανίδα σωτηρίας για να πιαστεί, όπως πιάνεται ο πνιγμένος από τα μαλλιά του. Και οι πολιτικοί τότε του έριξαν το ανάθεμα, δίχως να έχουν το θάρρος να παραδεχτούν ότι αυτοί ήταν που τον οδήγησαν σ' αυτό το ναυάγιο με τους λάθος χειρισμούς τους και με την εγκληματική αδιαφορία τους.

Κέρδος θα έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αν αρχίσει να εξηγεί τι από αυτά που υποσχέθηκε δεν μπορεί να πραγματοποιήσει και για ποιους λόγους. Τίμια και ειλικρινά. Χωρίς υπεκφυγές και πολιτικάντικα τσαλίμια. Να πει καθαρά και με το όνομά τους τα πράγματα. Πού σκοντάφτει. Πού δεν μπορεί και γιατί. Ποιοι της βάζουν εμπόδια και γιατί αδυνατεί να τους αντιμετωπίσει. Σε τι προσδοκά και ποιους ελιγμούς σκέφτεται να δοκιμάσει. Είναι καλό βέβαια κάποιοι τακτικοί ελιγμοί να μην κοινοποιούνται για να μη χάνεται το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Όμως ο υπουργός Οικονομικών σε κάθε συνέντευξή του δεν διστάζει να αποκαλύπτει πολλά από τα τρικ που χρησιμοποίησε στους χειρισμούς του με τους συνομιλητές του.

Δεν θα κρίνουμε αν είναι καλό η κακό να δίνονται τόσες συνεντεύξεις και να μπαίνουν κάθε φορά οι υπουργοί σε τόσες λεπτομέρειες για τα πλάνα τους. Ίσως να πρόκειται και για συγκεκριμένη τακτική. Όταν όμως προεκλογικά μιλούσαν για μια σειρά από μέτρα που θα ανακούφιζαν τον ελληνικό λαό και ξαφνικά δηλώνουν αδυναμία να τα εφαρμόσουν -έστω και στην παρούσα φάση- είναι φανερό ότι έχουν υποστεί εκβιασμούς για να αναγκαστούν να υπαναχωρήσουν και συνεπώς, αντί να ψάχνουν όμορφα λόγια για να ωραιοποιήσουν την κατάσταση με τον κίνδυνο να εμφανιστούν ψεύτες και ανακόλουθοι ή ακόμα και δειλοί περιφερόμενοι εκπρόσωποι χωρίς βούληση ενός λαού που στήριξε πάνω τους τις ελπίδες του, ίσως θα ήταν καλύτερο να βγουν και να που τα πράγματα με το όνομά τους. Σίγουρα θα εκτιμηθεί περισσότερο από τον ελληνικό λαό μια τέτοια συμπεριφορά και πάντως δεν θα θεωρηθεί εκ προθέσεως εμπαιγμός με σκοπό να του υφαρπάξουν την ψήφο, ούτε και υπαναχώρηση την δεδομένη στιγμή που θα έπρεπε να αρχίσουν να υλοποιούνται οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις…