Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Τραγικό λάθος αλλά χρειάζεται στήριξη

Σοβαρότατο λάθος αυτό που έκανε ο Ανέστης στο χτεσινό παιχνίδι με την Παναχαϊκή. Δεν υπάρχει πιο αφελής ενέργεια ενός τερματοφύλακα από το να προσπαθήσει να ντριπλάρει τον αντίπαλο επιθετικό. Το είχε κάνει ο Γιάννης Αραμπατζής σε ένα ευρωπαϊκό παιχνίδι της ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ, το Νοέμβριο του 2011, απέναντι στην Λοκομοτίβ Μόσχας, όταν επιχείρησε να ντριπλάρει τον Μαικόν και εκείνος του έκλεψε τη μπάλα και έγραψε το 1-2 στο 72'. Τελικά χάσαμε με 1-3. Για την ιστορία, το γκολ της ΑΕΚ είχε πετύχει ο Βραζιλιάνος Λεονάρντο. Μέχρι το σημείο που έκανε τη γκάφα ο Αραμπατζής η ΑΕΚ το πάλευε, βρισκόταν στο 1-1 και προσπαθούσε να πετύχει την πρώτη της νίκη εκείνη τη χρονιά στου ομίλους του Europa League. Μετά από αυτό το γκολ, όπως ήταν λογικό, κατάρρευσε.

Ένα τέτοιο χονδροειδές λάθος μπορεί να επηρεάσει όλη την ομάδα και ευτυχώς που χτες με την Παναχαϊκή έγινε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων γιατί κανείς δεν μπορεί να ξέρει το μέγεθος των επιπτώσεων που θα μπορούσε να επιφέρει. Φάνηκε άλλωστε και στο πρόσωπο του Δέλλα ο εκνευρισμός του που δεν μπορούσε να τον κρύψει. Υποτίθεται ότι οι τερματοφύλακες, από τα πρώτα πράγματα που διδάσκονται, είναι πώς να αποφεύγουν το φτηνό πούλημα της μπάλας. Και δεν είναι λίγες οι φορές που ένα τέτοιο λάθος ακολουθεί τον τερματοφύλακα σε όλη την καριέρα του και του την σημαδεύει. Μόνο τα βιντεάκια στα οποία πρόκειται να παίζει ασταμάτητα είναι αρκετά για να τον κυνηγάει η συγκεκριμένη φάση.

Κατά σύμπτωση ένα ακόμα λάθος του Ανέστη που μου έρχεται στο μυαλό είναι στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, πάλι με την Παναχαϊκή, όπου έκανε αποτυχημένη έξοδο και έτσι είχε σημειωθεί το μοναδικό γκολ της Παναχαϊκής. Επίσης, στον αγώνα με την Κέρκυρα για το κύπελλο στο ΟΑΚΑ και στο 82', πάλι από άστοχη έξοδο του Ανέστη και ενώ το σκορ ήταν στο 1-0, ο Μαρκόφσκι έπιασε την κεφαλιά αλλά ευτυχώς δεν κόστισε στην ΑΕΚ επειδή απόκρουσε με το κεφάλι πάνω στη γραμμή του τέρματος ο Αραβίδης και έσωσε την ΑΕΚ. Μεγάλο μειονέκτημα του Ανέστη για το ύψος του, είναι η φοβία που έχει στο να κάνει εξόδους και να καθαρίζει τις φάσεις όταν η μπάλα έρχεται από ψηλά μέσα στην περιοχή του. Αντίθετα, έχει πολύ καλό ρεφλέξ και άψογα αντανακλαστικά. Μέχρι χτες όλα τα λάθη που είχε κάνει τα έκανε στον αέρα. Με τη μπάλα στα πόδια δεν είχαμε δει λάθος του.

Πάντως, μετά από μια τέτοια γκάφα ολκής όπως η χτεσινή, απαιτείται δύναμη ψυχής από τον παίκτη και φυσικά η ανάλογη υποστήριξη από το προπονητικό επιτελείο της ομάδας για να ξεπεράσει ο τερματοφύλακας το αναπόφευκτο σοκ. Και φυσικά θέλει στήριξη από προπονητές, συμπαίκτες και φιλάθλους. Τα λάθη των γκολκίπερ δυστυχώς κοστίζουν και είναι από εκείνα που φαίνονται περισσότερο από τα λάθη οποιουδήποτε άλλου παίκτη μέσα στο γήπεδο. Τον τερματοφύλακα που διαθέτει τα στοιχεία για να διαπρέψει οφείλουν όλοι μέσα στην ομάδα να τον στηρίζουν για να μη τον πάρει από κάτω όταν θα συμβεί το λάθος και περισσότερο αν αυτό το λάθος έχει κόστος βαθμολογικό ή φέρει κάποιον αποκλεισμό σε εγχώριο ή ευρωπαϊκό κύπελλο. Ο Ανέστης για τερματοφύλακας είναι πολύ μικρός σε ηλικία. Στη συγκεκριμένη θέση οι ποδοσφαιριστές κάνουν καριέρα από τα 26 ή και τα 27 μέχρι τα 35 τους χρόνια, πολλές φορές δε και παραπάνω. Δεν έχει ωριμάσει ακόμα και είναι λογικό να κάνει λάθη. Και θα κάνει πολλά ακόμα.
 
Φέτος ο Ανέστης δεν έχει λείψει από κανένα παιχνίδι της ΑΕΚ και μάλιστα έχει πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις καθαρίζοντας στην κυριολεξία πολλές επικίνδυνες φάσεις και, γιατί όχι, έχει δώσει και βαθμούς στην ΑΕΚ. Δεν είναι δυνατόν να τον καταδικάσει κανένας για ένα και δύο λάθη. Εν τούτοις η ΑΕΚ, ανεβαίνοντας στην Σούπερ Λιγκ και εφόσον οι άλλοι δύο γκολκίπερ που διαθέτει δεν φαίνεται να πείθουν τον προπονητή της ούτε καν για εναλλακτικές λύσεις, οφείλει να αποκτήσει έναν τερματοφύλακα, αν είναι δυνατόν μπαρουτοκαπνισμένο και με μεγάλες εμπειρίες. Ίσως όχι για πρώτο τερματοφύλακα αλλά για να έχει έναν αξιόμαχο και δυνατό αναπληρωματικό πίσω από τον Ανέστη και όποτε χρειαστεί και μπροστά από αυτόν. Ένας πιο σκληρός συναγωνισμός για τη θέση θα κάνει καλό και στους δύο. Και για τρίτο τερματοφύλακα ας εξελίξει τον μικρό Ντούνη, ο οποίος πέρυσι στην Γ' κατηγορία που ο Δέλλας τον εμπιστεύτηκε στα τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος είχε δώσει πολύ καλά δείγματα γραφής…