Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ιδού η Μέρκελ, ιδού και το πήδημα

Υπογράφει ο Κως Άντζελες

Για σκληρή στάση των Γερμανών μιλάει το Reuters και τονίζει πως θα ζητήσουν από τον Έλληνα πρωθυπουργό να πειθαρχήσει με τα συμφωνηθέντα.

Να πάρει πίσω τις εξαγγελίες των πρώτων ημερών διακυβέρνησης και να επανέλθει στις συμφωνηθείσες με τους διεθνείς πιστωτές της οικονομικές πολιτικές θέλει το Βερολίνο από την κυβέρνηση Τσίπρα, βάσει εγγράφου -που επικαλείται το Reuters- με το οποίο θα προσέλθει η γερμανική κυβέρνηση στη συνεδρίαση του EuroWorking Group αύριο, Πέμπτη.

Το Βερολίνο απορρίπτει κάθε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση σε ιδιωτικοποιήσεις, κατώτατο μισθό, απολύσεις, φορολογικό και συντάξεις, μεταδίδει το Reuters.

Επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υπαναχωρήσει από τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής, λέει το έγγραφο -εν όψει και των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Τσίπρα το Σαββατοκύριακο.

"Το Eurogroup χρειάζεται μία καθαρή και εμπροσθοβαρή δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας για τη διασφάλιση της πλήρους εφαρμογής των καίριων μεταρρυθμιστικών μέτρων που είναι αναγκαία για να παραμείνει το πρόγραμμα σε τροχιά", αναφέρεται στο κείμενο.

Και σημειώνεται πως στόχος είναι η συνέχιση της συμφωνηθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που καλύπτει τους βασικούς τομείς της διαχείρισης των εσόδων, της φορολογίας, της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη δημόσια διοίκηση, τον τομέα της υγείας, τις συντάξεις, την κοινωνική πρόνοια, την εκπαίδευση και τη μάχη κατά της διαφθοράς.

Το Reuters αναφέρει επίσης πως το γερμανικό έγγραφο δείχνει πως το Βερολίνο θέλει την τρόικα να παραμείνει στην θέση της και καλεί την Ελλάδα να διακηρύξει ότι θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της για την αποπληρωμή του χρέους προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον EFSF, καθώς και των διμερών δανείων από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αποτελεί το "μαξιλάρι" ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών Αρχών.

Κατά το ίδιο έγγραφο, η γερμανική κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πριν την πληρωμή τόκων ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016, και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνηθέντα στόχο.

Η Γερμανία θέλει επίσης από την Αθήνα να τηρήσει τη συμφωνία για τη μείωση των υπαλλήλων της γενικής κυβέρνησης κατά 150.000, την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα και τη διατήρηση του ισχύοντος κατώτατου μισθού, καθώς και να κάνει ευρύτερη χρήση αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων (δηλαδή να μην επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις για συλλογικές συμβάσεις εργασίας).

Ακόμη ζητά να συνεχιστούν οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης των λιμένων, των ενεργειακών εταιρειών και των ακινήτων, και να προωθηθούν ξένες επενδύσεις με στόχο να συγκεντρωθούν έσοδα 2,2 δισ. ευρώ το 2015.

"Στη βάση των σημείων που παρατίθενται παραπάνω είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Χρειάζεται και μπορούν να γίνουν περισσότερα -σε διμερή βάση, καθώς και στο ευρωπαϊκό πλαίσιο", υπογραμμίζεται στο κείμενο.

To Reuters επισημαίνει ότι "δεν είναι σαφές ποια στήριξη θα έχει η γερμανική θέση, η οποία φαίνεται να μην λαμβάνει καθόλου υπόψη την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, στις ευρύτερες συνομιλίες στο πλαίσιο της Ευρωζώνης".

Εν ολίγοις, οι Γερμανοί περισσότερο αλλά και οι λοιποί ευρωπαίοι "φίλοι" μας, μας πετάνε στα μούτρα ότι αδιαφορούν για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα και πως για εκείνους δεν θα υπήρχε καμία διαφορά, όποια κυβέρνηση κι αν είχε εκλεγεί. Δηλαδή, ο λαός δεν μίλησε κατ' αυτούς κι αν νομίζει ότι μίλησε αυτοί τον έχουν στο κλάσιμο. Κοίτα που πάνε να μας φάνε λάχανο αλλά μαζί με μας να φάνε και το κεφάλι τους. Τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στα χέρια του Τσίπρα και περιμένουμε να δούμε προς τα πού σκοπεύει να το πετάξει και με πόση δύναμη. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ελληνικός λαός δεν τον ψήφισε για να κάνει κο κο κο, γιατί άμα ήθελε να κακαρίσει το έκανε και μόνος του. Ιδού η Μέρκελ, λοιπόν, Αλέξη μας, ιδού και το μεγάλο πήδημα…