Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Συμφώνησαν πως υπάρχει... ασυμφωνία

Υπογράφει ο Κως Άντζελες

- Ούτε χαμόγελα, ούτε λέξη, ούτε καν τυπική χειραψία δεν καταδέχτηκε να ανταλλάξει ο Σόιμπλε με τον Βαρουφάκη, εκτός από την τυπική φωτογραφία που έβγαλαν με τον Έλληνα υπουργό να κάθεται δίπλα στον ομόλογό του της Γερμανίας. Εκεί έπεσε και το μοναδικό χαμόγελο της μέρας. Που σημαίνει ότι είναι πολύ θυμωμένος ο Γερμανός για να έχει χάσει το χαμόγελό του. Αν και δε νομίζω να υπάρχει κανείς που να τον θυμάται να χαμογελάει ποτέ. Και δεν θα πρέπει να απασχολεί κανέναν αν ο Σόιμπλε έχασε το χαμόγελό του, όταν δέκα εκατομμύρια Έλληνες το έχουν χάσει εδώ και μια πενταετία εξ αιτίας της στάσης του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέναντι στη χώρα μας, τον λαό της οποία θεωρεί υπαίτιο για όλα τα δεινά της Ευρώπης…

- Λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι πέρασε τη θηλιά στον λαιμό της Ελλάδας, καθώς η ΕΚΤ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι σταματά από την άλλη Τετάρτη στις 11 Φεβρουαρίου να δέχεται ως εγγύηση τα ομόλογα που έχει εκδώσει ή έχει εγγυηθεί το ελληνικό δημόσιο, στέλνοντας τις ελληνικές τράπεζες για χρηματοδότηση στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) με υψηλότερο επιτόκιο (1,55% αντί του 0,05% της ΕΚΤ). Το γεγονός, ότι επισπεύδει την απόφασή της, σημειώνοντας ότι "επί του παρόντος δεν είναι δυνατόν να υποθέσουμε μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης του προγράμματος", σημαίνει ότι ασκεί και αυτή πιέσεις στην κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της.

- Το υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας με ανακοίνωσή του απαντά στην απόφαση της ΕΚΤ: "Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε την παραπομπή στην Επείγουσα Παροχή Ρευστότητας (ELA) των αντισυμβαλλομένων του Ευρωσυστήματος που επιδιώκουν την εξασφάλιση ρευστότητας μέσω κατάθεσης ελληνικών τίτλων ως ενέχυρα. Η απόφαση αυτή δεν αντανακλά σε καμία περίπτωση αρνητικές εξελίξεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας και έρχεται μετά από δύο ημέρες ουσιαστικής σταθεροποίησής του. Σύμφωνα με την ίδια την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει επαρκώς κεφαλαιοποιημένο και πλήρως προστατευμένο μέσω της πρόσβασή του στον ELA. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), λαμβάνοντας και ανακοινώνοντας τούτη την απόφαση, ασκεί πίεση στο Eurogroup να προχωρήσει γοργά στην σύναψη νέας αμοιβαίως επωφελούς συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. Η κυβέρνηση διευρύνει καθημερινά τον κύκλο των διαβουλεύσεων με εταίρους και θεσμούς στους οποίους ανήκει, παραμένει σταθερή στους στόχους του προγράμματος κοινωνικής σωτηρίας που ενέκρινε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, και διαβουλεύεται με στόχο την εκπόνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής που θα τερματίσει οριστικά την έως τώρα αυτοτροφοδοτούμενη κρίση της ελληνικής κοινωνικής οικονομίας".

- Οι δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών: "Συζητήσαμε διεξοδικά και για αρκετή ώρα, όχι πάντα με συμφωνία. Καταλήξαμε ότι θα παραμείνουμε δεσμευμένοι για μια ενωμένη Ευρώπη, καθώς δεν είναι απλός ο δρόμος. Η τραπεζική κρίση προκάλεσε προβλήματα. Ευτυχώς έχουμε βγει μέχρι ένα σημείο από αυτήν την κρίση. Η Ελλάδα είχε τον πιο δύσκολο δρόμο. Πρέπει να δείξουμε τον σεβασμό μας για την πρόοδο που σημείωσε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Παρά την πρόοδο πρέπει να γίνουν ακόμα κάποια πράγματα. Έχω παρακολουθήσει την προεκλογική εκστρατεία της Ελλάδας, όμως τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί, αυτό δεν το παραβλέπει κανείς. Βέβαια έχουν υπάρξει σημαντικά βήματα προόδου. Όσον αφορά στην ανεργία θα υπάρξει μείωση αυτό τον χρόνο για πρώτη φορά. Η Ελλάδα είχε πλεόνασμα. Χθες ο κ. υπουργός είπε, και συμφωνώ με αυτό, ότι το χρέος είναι μια υπόθεση που πρέπει να λύσουμε. Για τον λόγο αυτό είναι καθήκον να ψάξουμε για κοινές λύσεις. Η Ελλάδα πρέπει να διαπραγματευτεί με τους τρεις θεσμούς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα διάσωσης. Για εμάς δεν τίθεται το θέμα μιας γερμανικής Ευρώπης αλλά να προσαρμοστούμε σε μια Ευρώπη που αλλάζει συνεχώς. Πρέπει λοιπόν και καλούμαστε να δώσουμε την απάντηση στα σημερινά δεδομένα σε ό,τι αφορά την νεολαία και τις θέσεις εργασίας. Χρειάζεται λοιπόν να εργαστούμε προς την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Σε σχέση με τις εξαγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης κατανοούμε ότι και οι πλούσιοι χρειάζεται και πρέπει να συμμετέχουν για την κρίση. Να βοηθήσουμε την Ελλάδα με κάθε τρόπο ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτελεσματικός φορολογικός μηχανισμός. Το πρότεινα εκ νέου στον κ. Βαρουφάκη. Παλαιότερα δεν είχε ληφθεί υπόψη η πρόταση αυτή. Να στείλουμε δηλαδή εμπειρογνώμονες και εμείς. Ο κ. Βαρουφάκης μου είπε ότι πρέπει να σεβαστούμε τους Έλληνες ψηφοφόρους αυτό όμως ισχύει για τους ψηφοφόρους όλων των χωρών της Ευρώπης, πρόκειται για ένα δημοκρατικό καθήκον. Έχουμε ένα κοινό νόμισμα, αλλά διαφορετικές οικονομικές πολιτικές. Υπάρχουν δεσμεύσεις σε επίπεδο κυβερνήσεων για τους προϋπολογισμούς τους και χρειάζεται πιστοποίηση από τα ελληνικά κοινοβούλια, όμως αυτό που προέχει είναι η τήρηση των συμφωνιών. Για το πρόγραμμα σταθερότητας είπα ότι η προσφορά μας άγγιξε ένα σημείο που δεν μπορούσαμε να πάμε περεταίρω. Είπαμε και για αυτοβοήθεια. Τα προβλήματα δηλαδή να λυθούν στον τόπο που έχουν δημιουργηθεί και για να αλλάξει το υφιστάμενο πρόγραμμα χρειάζεται να γίνει συμφωνία και να δούμε πως θα μπορεί να έχει πρόσβαση η Ελλάδα στις αγορές. Το θέμα του κουρέματος δεν τίθεται στην ατζέντα. Αυτό που προέχει είναι να υπάρξει πρόσβαση στις αγορές. Υπάρχει λοιπόν μια κοινή ευθύνη για να διατηρηθεί η Ευρώπη ενωμένη. Αν αλλάξει το ισχύον πρόγραμμα, τότε θα χρειαστεί συμφωνία. Να δούμε πώς η Ελλάδα χωρίς πρόγραμμα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές, αυτό είναι ένα δύσκολο θέμα, συζητήσαμε αλλά δεν βρήκαμε λύση".

- Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη, μετά το τέλος της συνάντησης με τον Γερμανό ομόλογό του: "Είχα την χαρά να υπογραμμίσω τις προτεραιότητες της κυβέρνησής μας ώστε να μπορεί να λειτουργήσει η Ελλάδα σε μια ευημερούσα Ε.Ε. Δεν καταλήξαμε σε κάποια συμφωνία. Συμφωνήσαμε να υπάρξουν διαβουλεύσεις ως εταίροι. Δεν συζητήσαμε το χρέος της Ελλάδας ούτε το πρόγραμμα αποπληρωμής, απλά θέσαμε το πλαίσιο για διαβουλεύσεις που θα οδηγήσουν σε ένα πλαίσιο ώστε να δοθεί ένα τέλος στην κρίση. Οι συμπολίτες μου το μόνο που επιθυμούν είναι να σταματήσει αυτή η απαξίωση. Είμαι σίγουρος και στη Γερμανία το συμμερίζονται αυτό. Φαίνεται λοιπόν ότι πολλές φορές η λύση μπορεί να είναι κάτι πιο δύσκολο. Στο πλαίσιο των επισκέψεων που έκανα είχα πάντα στο νου την ενότητα της Ευρώπης. Η κυβέρνησή μας δεν θα σταματήσει μέχρι να αντιμετωπίσει την διαφθορά και την φοροδιαφυγή".